Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη βρήκε φέτος τους ενορίτες σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία.
Κοντά στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, που παρέλυσε τους Αθηναίους, οι φωτιές που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού έβγαλαν πολλούς Ηλιουπολίτες από τα σπίτια τους ν' αγωνιούν και να συμπαρίστανται στις δύσκολες προσπάθειες κατάσβεσης. Έτσι, τα έσοδα από τις προσφορές των πιστών ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με άλλες χρονιές.
Το γεγονός δεν φαίνεται να πτοεί τον προϊστάμενο του ναού, Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, που τα τελευταία χρόνια της κρίσης ακολουθεί μια καινοτόμα πολιτική διαχείρισης, με οικολογικά κίνητρα. «Για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες του κόσμου, πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικές που θα μας επιτρέψουν να σταθούμε στο ύψος της αποστολής μας», εξηγεί στην «Κιβωτό» ο π. Σεραφείμ.
Από χρόνια έχει προσκαλέσει τους ενορίτες να μην πετάνε τα τηγανέλαια και τα μαγειρικά λίπη οικιακής χρήσης, αλλά να τα φέρνουν στον ναό! Η ιδέα ξεκίνησε με καθαρά οικολογική διάθεση, καθώς τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη καταστρέφουν ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα. Ένα λίτρο τηγανελαίου που ρίχνουμε στο σιφόνι του νεροχύτη μας μπορεί να δημιουργήσει κηλίδα ίσης έκτασης με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου!
«Έτσι ξεκίνησε η συλλογή του λαδιού. Στη συνέχεια, όμως, είδαμε ότι μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και οικονομικά. Εταιρείες ανακύκλωσης λαδιού παραλαμβάνουν το λάδι από τον ναό έναντι χρημάτων. Συγκεκριμένα, συνεργαζόμαστε με εταιρεία η οποία για έναν τόνο λαδιού αποδίδει στον ναό 400 ευρώ. Αυτά τα χρήματα διατίθενται άμεσα στο ενοριακό φιλόπτωχο για τις ανάγκες του. Σίγουρα, δεν είναι σημαντικό το πόσο, είναι όμως αρκετό για τους διαχειριστές των φιλοπτώχων, οι οποίοι ξέρουν από τα λίγα να ταΐζουν τους πολλούς!».
Αυτό, άλλωστε, είναι και το δεδομένο επιτυχίας της εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας: Οι εθελοντές, με τον συντονισμό του υπεύθυνου κληρικού, μπορούν με λίγα χρήματα να παρασκευάσουν φαγητό νοστιμότερο και ποιοτικά καλύτερο απ? ό,τι εταιρείες εστίασης, οι οποίες με πολλά έξοδα αναλαμβάνουν τη σίτιση αστέγων κι απόρων. «Με 400 ευρώ», εξηγεί ο π. Σεραφείμ, «μπορούν να παρασκευαστούν περισσότερα από 15 ημερήσια γεύματα για 45 ανθρώπους».
Οι εθελοντές, με τον συντονισμό του υπεύθυνου κληρικού, μπορούν με λίγα χρήματα να παρασκευάσουν φαγητό νοστιμότερο και ποιοτικά καλύτερο απ? ό,τι εταιρείες εστίασης
Δεν είναι, όμως, μόνο η αξιοποίηση από την ανακύκλωση του λαδιού. Ο ναός της Αγίας Μαρίνας είναι ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας «Παζλ», που συγκεντρώνει πλαστικό κι αλουμίνιο. Κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της ενορίας συμμετέχουν στην περισυλλογή πλαστικών πωμάτων και μεταλλικών κυτίων από σχολεία της Αττικής αλλά και της επαρχίας.
Τα ανακυκλώσιμα υλικά, μετά τη συγκέντρωσή τους, πωλούνται σε εταιρεία ανακύκλωσης και τα αναλογούντα χρήματα προωθούνται για τις ανάγκες της «Φλόγας», του συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια.
Ο ναός έχει διαθέσει τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους για τη συλλογή των υλικών, τα οποία έως σήμερα έχουν αποδώσει αρκετά χρήματα, που μετατράπηκαν σε οικιακές συσκευές για τις ανάγκες του γνωστού συλλόγου.
Οι συγκεκριμένες δράσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και κινητοποιούν όλους τους πολίτες, ακόμα κι αυτούς που δεν είναι θρησκευόμενοι.
Έτσι, στην πράξη ενεργοποιείται η έννοια της ενορίας, με συλλογικές δομές που έχουν οικολογικό, αλλά και οικονομικό αντίκρισμα.
το διαβάσαμε στο: ikivotos.gr