Η ανάπτυξη, το αντίδοτο στην παγίδα χρέους

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 10 Ιανουαρίου 2014

Το θέμα γίνεται αντικείμενο των συζητήσεων του γερμανού υπ. Εξωτερικών στην Αθήνα, αλλά είναι και κλασσικό αίτημα των χωρών σε κρίση.

Δημοσιονομικές περικοπές είναι καλές αλλά καλύτερη η αναπτυξιακή βοήθεια.

Οι φωνές είναι ηχηρές και φτάνουν μέχρι και τις Βρυξέλλες. Συνδικάτα και εργοδότες ζητούν ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της Ευρώπης με δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο Μίχαελ Βασιλειάδης, πρόεδρος του συνδικάτου Άνθρακα, Χημείας και Ενέργειας επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DR) ότι 'η εξυγίανση αυτών των χωρών γίνεται σχεδόν μόνο με μέτρα δημοσιονομικών περικοπών, αλλά όχι με πόρους για την επανεκκίνηση της βιομηχανικής τους δραστηριότητας και εδώ τον λόγο έχει η ΕΕ".

 

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια

04927125 400Μίχαελ Βασιλειάδης: ώθηση στη βιομηχανική δραστηριότητα
«Δεν βλέπω πραγματικές ιδέες», υποστηρίζει ο ελληνικής καταγωγής Μίχαελ Βασιλειάδης. «Βέβαια εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για το πώς θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και το πώς θα βοηθηθούν οι χώρες σε κρίση, αλλά ιδέες με πραγματικό σχέδιο - για να πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα - για το πώς θα αποκαταστήσουμε τη βιομηχανία της, ποιοι τομείς έχουν αξία, επ΄αυτού δεν βλέπω να γίνεται κάτι. Φυσικά στο παράδειγμα της Ελλάδας υπάρχει ο τουρισμός και ορισμένοι κλάδοι, τους οποίους μπορεί να αναπτύξει, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Αν θέλουμε να βγούμε πραγματικά από την παγίδα του χρέους, θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να δημιουργήσουν μια σταθερή και εξισορροπημένη οικονομική βάση, και αυτό είναι που δεν βλέπω».
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Βανζλέμπεν, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, θεωρεί πολύ σημαντική την εξωτερική δανειοδότηση των επιχειρήσεων σε χώρες που υπάρχει κρίση, μια που οι τράπεζες, όπως οι ελληνικές, δεν μπορούν να διαθέσουν πόρους.

 

«Δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας»

Μάρτιν Βανζλέμπεν: χρειαζόμαστε αναπτυξιακή τράπεζα
«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει χάσει περίπου το 25 με 30% του ΑΕΠ της", τονίζει ο Βανζλέμπεν. «Η χώρα βρίσκεται σε κρίση ακόμη αν το δούμε ως ξένοι παρατηρητές η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει σταματήσει. Πώς θα ξαναχτίσουμε μια τέτοια χώρα;03465615 400
Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Μια καλή πρόταση είναι η προσφυγή στη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, αλλά εδώ χρειάζεται να γίνουν πολλά, ελπίζοντας στην τραπεζική ενοποίηση. Ίσως τώρα να είναι μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα ως προεδρεύουσα στην ΕΕ, να προωθήσει το θέμα για να καλύψει και τις δικές της ανάγκες. Ένα δεύτερο θέμα, για μια χώρα όπως η Ελλάδα ή μια κοινωνία όπως η ελληνική, είναι η ανασφάλεια, το ίδιο θα συνέβαινε και με μας, εάν χάναμε το 25 με 50% της οικονομικής μας δραστηριότητας. Δεν υπάρχει τόλμη προς όλες τις κατευθύνσεις, ο απλός πολίτης δεν εμπιστεύεται την ελίτ, οι μεταρρυθμίσεις θέλουν χρόνο για να επιδράσουν».

 

Ειρήνη Αναστασοπούλου / Dirk M?ler
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

 

αναδημοσίευση από http://www.dw.de/

Προβλήθηκε 367 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. - Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από το απόγευμα σε βόρειους τοπικά στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.- Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου.