ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Υγεία 31 Αυγούστου 2015

Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, από εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες και νοσήλια,  κοστίζει κάθε χρόνο στην παγκόσμια οικονομία η Οσφυαλγία!

 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η  Οσφυαλγία (ο πόνος στην μέση δηλαδή) είναι:

 

H2η σε συχνότητα αιτία επίσκεψης σε ιατρείο

H3η πιο συχνή αιτία χειρουργικής επέμβασης

H5η πιο συχνή αιτία νοσηλείας

 

 Επίσης το 60-80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει οσφυαλγία κάποια στιγμή στην ζωή του , ενώ το 15-20% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα κάθε χρόνο. Ακόμη είναι η πιο συχνή αιτία ανικανότητας στις ηλικίες κάτω των 45 χρόνων και συγκεκριμένα αιτία «ανικανότητας και αναπηρίας  για το 5% του πληθυσμού»!

 

«Πράγματι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Οσφυαλγία είναι πληγή για την παγκόσμια οικονομία και αποτελεί καθημερινό εφιάλτη για δεκάδες  εκατομμύρια ανθρώπους»τονίζει  ο νευροχειρουργός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης, κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης.

 

                                ΕΙΔΗ  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Η Οσφυαλγία δεν είναι νόσος αλλά «αστερισμός» συμπτωμάτων (σύμφωνα με την WHO- World Health Organization2013) .

 

Η Οσφυαλγία στην διάρκεια της ζωής ενός ενήλικα είναι συχνά επαναλαμβανόμενη, διαλείπουσα και εμφανίζεται με  επεισόδια οξέων κρίσεων. Τα επεισόδια επανεμφάνισης έχουν υψηλή συχνότητα,- η συχνότητα επανεμφάνισης εντός ενός χρόνου είναι 20-44% και το 80% των ασθενών θα εμφανίσουν ένα νέο επεισόδιο μέσα στα 10 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου.

 

Ανάλογα με το χρόνο διάρκειας αλλά και επανεμφάνισης των συμπτωμάτων η οσφυαλγία κατατάσσεται  σε:

 

Οξεία οσφυαλγία διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες (  85% )

Υποξεία οσφυαλγία διάρκεια από 6 μέχρι 12 εβδομάδες( 10% )

Χρόνια οσφυαλγία διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες ( 5% )

 

        ΑΙΤΙΕΣ   ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ   ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Μυϊκή ή Συνδεσμική Κάκωση? 70%

Εκφυλιστικές αλλοιώσεις? 10%

Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου? 4%

Συμπιεστικά Οστεοπορωτικά Κατάγματα? 4%

Σπονδυλική Στένωση? 3%

Σπονδυλολίσθηση? 2%

Άλλες Αιτίες <5%

 

Για να πιστοποιηθεί η μορφή της οσφυαλγίας εκτός από την κλινική εξέταση, ίσως ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων όπως:

Απλές ακτινογραφίες

Δυναμικές ακτινογραφίες

Ηλεκτρομυογράφημα

Σπινθηρογράφημα Οστών

Αξονική Τομογραφία

Μαγνητική Τομογραφία

 

         ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ     ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

«Στην περίπτωση της Κήλης Μεσοσπονδυλίου Δίσκου η πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η Διαδερμική Μικρό-Ενδοσκοπική Δισκεκτομή» αναφέρει o κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης και εξηγεί.

 

«Η Μικροενδοσκοπική Δισκεκτομή είναι μια ελάχιστα παρεμβατική δισκεκτομή η οποία χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου η οποία πιέζει ένα νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό».

 

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία (μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τοπική αναισθησία) και μέσα από τομή μόλις 1,5 ? 2 cm! Δεν κόβονται οι μυς, κάτι που συμβαίνει στις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Ο γιατρός  με την βοήθεια ειδικής μικροκάμερας, η οποία παρέχει  στερεοσκοπική (3D) εικόνα και  την χρήση ειδικών εργαλείων αφαιρεί  το τμήμα του δίσκου (όχι όλο τον δίσκο) που πιέζει το νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό.

 

Μετά το τέλος της επέμβασης με ένα ? δύο ράμματα κλείνει η τομή και ο ασθενής οδηγείται στον θάλαμο, απ? όπου μετά από λίγες ώρες φεύγει από το νοσοκομείο.

 

         ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Πολλά  και σημαντικά  είναι τα πλεονεκτήματα της  Διαδερμικής Μικρό-Ενδοσκοπικής Δισκεκτομήςέναντι της κλασσικής «ανοικτής» χειρουργικής, η οποία  απαιτεί μεγαλύτερες τομές, μυϊκές αποκολλήσεις, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης  .

 

Τα πλεονεκτήματα της ΔιαδερμικήςΜικρό-ΕνδοσκοπικήςΔισκεκτομής είναι:

Τομή 1,5-2cm

Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (μία ημέρα)

Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος

Μειωμένος χρόνος ανάρρωσης (μία -δύο εβδομάδες αντί μερικών μηνών) και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συμπεριλαμβανόμενης και της εργασίας

Μικρότερη απώλεια αίματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου

Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικής φλεγμονής

 

www.brain-spine.gr

210 6826030,210 6826090

Προβλήθηκε 777 φορές

Πάρκινσον. Θεραπεύεται;

Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, φαίνεται ωστόσο ότι συνδέονται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και η πλέον συχνή μορφή του συνδρόμου είναι η ιδιοπαθής.