Πέραν της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής παραμέτρου, ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην αξιοποίηση των άφθονων αδιάθετων ακινήτων της περιοχής, στην προσέλκυση «εναλλακτικού τουρισμού που θα λειτουργεί σε ετήσια βάση», αναζωογονώντας τα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία.
Αυτό το όραμα για την περιοχή πρόβαλλε η Ελένη Πορτάλιου, τέως καθηγήτρια ΕΜΠ, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο. Η κυρία Πορτάλιου, που έχει ασχοληθεί σε βάθος με το ζήτημα του Ελληνικού, είναι εκ των ομιλητών της δημόσιας συζήτησης με θέμα: Το Ελληνικό δεν πωλείται ? Ο αγώνας συνεχίζεται, την οποία διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στις 11 πμ, στο Μουσείο του ΠΟΛΚΕΟΑ (πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο, είσοδος από Λεωφόρο Ποσειδώνος).
Σύμφωνα με την κυρία Πορτάλιου, θα έπρεπε ήδη να έχουν αναδειχθεί καθαρότερα -και λόγω της κυβερνητικής αλλαγής- τα πολλαπλά οφέλη που θα προέκυπταν από τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο ενός «δεύτερου πόλου» πολιτιστικής, αθλητικής, αλλά και τουριστικής δραστηριότητας. Ακόμη και η βιοποικιλότητα θα μπορούσε θα αναδειχθεί στο Πάρκο, τόνισε χαρακτηριστικά η τέως καθηγήτρια του ΕΜ Πολυτεχνείου, δείχνοντας με πόσους τρόπους θα μπορούσε να καταστεί ελκυστικό ένα τέτοιο έργο πραγματικής ανάπλασης.
Μιλώντας για όσα έχουν γίνει έως τώρα στην διαδικασία της προωθούμενης «επένδυσης» στο Ελληνικό, η κυρία Πορτάλιου επεσήμανε «κατά συρροή παραβάσεις, ακόμη και της ελάχιστης νομιμότητας» που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας ιδιωτικοποίησης. «Και μάλιστα παραβάσεις μη αντιστρέψιμες», είπε.
Τόνισε, επίσης, ότι στην κατ? ευφημισμόν επένδυση η Lamda Development δεν θα βάλει καθόλου χρήματα. Κληθείσα να εξηγήσει τι εννοεί, η κυρία Πορτάλιου ανέφερε πως μόνο τα ολυμπιακά ακίνητα καλύπτουν τα 326 από τα 420 εκατ. ευρώ που καλείται να καταβάλλει η εταιρεία, καθώς και ότι, αν συνυπολογιστούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Δημόσιο, καθώς και η δυνατότητα άντλησης χρημάτων από πωλήσεις, τότε φαίνεται πως η «επένδυση» προγραμματίζεται να γίνει? δωρεάν.
«Κάποια στιγμή θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη του χρέους, αλλά από τώρα οφείλουμε να δούμε τις δυνατότητες της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που είναι το επίδικο ζήτημα» ανέφερε μεταξύ άλλων η τέως καθηγήτρια του ΕΜ Πολυτεχνείου, η οποία εξήγησε γιατί «αν ο μη γένοιτο προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση», τότε θα επισφραγιστεί ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής, ιδίως δε των μικρών ? μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή: stokokkino.gr