Εκτός καθαρού εισοδήματος τα προνοιακά επιδόματα

Υγεία 14 Μαρτίου 2015

Εκτός καθαρού εισοδήματος τα προνοιακά επιδόματα - Μέτρα για την διευκόλυνση των ΑμεΑ.

 

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

 

Παρεμβάσεις για να περιοριστεί η ταλαιπωρία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), αλλά και μέτρα που θα διευκολύνουν την απόκτηση και διατήρηση θέσεων εργασίας σε ανθρώπους αυτής της κατηγορίας, προανήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

 

Σε ημερίδα που οργάνωσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του τμήματος ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο: «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική», ο Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης, γνωστοποίησε ότι το επόμενο 20αήμερο, θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα «πιστοποίησης αναπηρίας, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Κατά τον κ. Στρατούλη, οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα αφορούν:

 

? Την εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας.

? Τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από την διακοπή παροχής του επιδόματος.

? Την έκδοση με απλή διοικητική πράξη των πιστοποιήσεων που αφορούν τις 43 χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου στα ΚΕΠΑ οι δικαιούχοι.

? Την ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7, με επικεφαλής των Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει, σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ).

? Την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων και την κάλυψή του από άλλες πηγές. Από την πλευρά της η κα Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» τόσο τη η δημιουργία του Μητρώου Αναπήρων, όσο και την «ανεμπόδιστη πρόσβαση τους σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό και σε υπηρεσίες και αγαθά του αστικού περιβάλλοντος».

 

 

Σχετικά με τα μέτρα που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και αφορούν ΑμεΑ, αλλά θα εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), μετά την ψήφισή του, αυτά είναι:

 

? Δεν θα υπολογίζονται καθόλου τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα βάσει του οποίου θα εκτιμάται εάν ένα άτομο ή οικογένεια εντάσσεται στα μέτρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου

? Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ρεύματος, άτομα και οικογένειες με ανάπηρα μέλη θα δικαιούνται αυξημένη ποσότητα και βεβαίως μέλη με αναπηρία που είναι εξαρτώμενα από μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουν δωρεάν παροχή ρεύματος.

 

Σε κάθε περίπτωση, η κα Φωτίου επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση, σκοπεύει να υιοθετήσει «μέτρα που θα διευκολύνουν την απόκτηση και διατήρηση της εργασίας από ΑμεΑ, δίνοντας ουσιαστικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις να εντάξουν στο δυναμικό τους άτομα αυτής της κατηγορίας».

 

Στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα ανεργίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου πρόσθεσε ότι «η ανεργία πλήττει το 90% των συμπολιτών μας με αναπηρίες. Χρειάζεται απαραιτήτως μια πολιτική καταπολέμησης των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή του κοινωνικού στιγματισμού που αποτρέπει την εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ.

 

Τόνισε δε ότι «μια ειδική κάρτα του πολίτη με αναπηρία καθώς και η ενίσχυση των Σ.Υ.Δ (στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία) θα υλοποιούσαν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος».

www.dikaiologitika.gr

Προβλήθηκε 674 φορές