Την Κυριακή 13/7, στις 6:30 μ.μ., στο Πάρκο της Κάντζας συζητάμε για την οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου από το Ρίο ως τους δήμους της Ελλάδας και προτάσσουμε την ομορφιά του συλλογικού παιχνιδιού, του αθλήματος που λατρεύεται όσο κανένα κι έχει ονομαστεί "μπαλέτο της εργατικής τάξης".
Από τη Βραζιλία μέχρι τον Πειραιά - Ποδόσφαιρο: Άθλημα ή εμπόρευμα;
«Θέλουμε φαγητό και όχι ποδόσφαιρο» είναι το σύνθημα των βραζιλιάνων διαδηλωτών. Δεν είναι λοιπόν οξύμωρο σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο λατρεύεται σαν θρησκεία ,χιλιάδες κόσμου να κατακλύει τους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο Mundial ;
Στο πλαίσιο αυτής της μεγαλειώδους γιορτής του ποδοσφαίρου επενδύθηκαν 35δις σε γήπεδα και υποδομές ,ενώ οι δημόσιες παροχές αποδομούνται και η ανθρώπινη ζωή απαξιώνεται συνεχώς. Επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στις φαβέλες και εκδίωξαν χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους, αθώοι και μικρά παιδιά τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν. Το βραζιλιάνικο κράτος εκτόπισε τους ιθαγενείς καταστρέφοντας και λεηλατώντας το περιβάλλον που ζούσαν αρμονικά. Όλα αυτά για να χτιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις για λογαριασμό της ντόπιας και πολυεθνικής ελίτ επενδυτών.Η Βραζιλία ,στο όνομα της εθνικής ανάπτυξης, διαπράττει εγκλήματα κατά του λαού της και εξυπηρετεί επενδυτές ,εργολάβους και πολυεθνικές εταιρείες.
Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά όμως για να δούμε πως το ποδόσφαιρο, το κατ' εξοχήν άθλημα του λαού, χρησιμοποιείται από το κεφάλαιο ως εμπόρευμα και αποτελεί ένα πεδίο κερδοφορίας. Τα ελληνικά παραδείγματα είναι πολλά ,ξεκινώντας με την οικογένεια Βαρδινογιάννη τη δεκαετία του '80 ,τον Κόκκαλη το '90 και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, βλέπουμε μεγαλοεπιχειρηματίες-παράγοντες του ποδοσφαίρου να χρησιμοποιούν τον κόσμο της κάθε ομάδας για τα οικονομικά τους οφέλη, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να έχουν και άμεση παρέμβαση στην πολιτική σκηνή. Τόσο ο Μπέος στο Βόλο ,όσο και ο Μαρινάκης στον Πειραιά χρησιμοποιώντας τους οπαδικούς στρατούς που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να πάρουν τους δήμους - και στην ουσία τα λιμάνια τους ? εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντά τους.
Με παρόμοιο τρόπο (στήριξη δημάρχου στη Ν.Φιλαδέλφεια , «αξιοποίηση» οπαδικού στρατού) ο «τίγρης», κολλητάρι του Σαμαρά και υπόδικος για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ,λαθρεμπόριο και εικονικούς ανεφοδιασμούς πλοίων , Δημήτρης Μελισσανίδης προσπαθεί να προωθήσει την κατασκευή γηπέδου στο Άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας, με χρήματα του Δημοσίου και των φιλάθλων της ΑΕΚ. Οι κάτοικοι όντας αντίθετοι στην υποτιθέμενη ανάπτυξη των mall και των αυτοκινητόδρομων στην περιοχή τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους τραμπούκους του Μελισσανίδη οι οποίοι κατέστρεψαν τον κοινωνικό χώρο «Στρούγκα». Παρόλα αυτά, ο κόσμος στάθηκε αλληλέγγυος και συμμετέχοντας δυναμικά στις κινητοποιήσεις απέδειξε πως παρά τους εκφοβισμούς , θα βγαίνει μπροστά, κόντρα σε όποιον θέλει να μετατρέψει τα πάρκα και τις γειτονιές σε γήπεδα και πολυκαταστήματα.
Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων στη Φιλαδέλφεια, στη Βραζιλία και οπουδήποτε αλλού δείχνουν ότι όλοι οι καταπιεσμένοι του πλανήτη ,όλοι εμείς που αγαπάμε τόσο το ποδόσφαιρο ,έχουμε ανάγκη πρώτα από όλα να ζούμε αξιοπρεπώς! Να έχουμε δουλειά, σχολείο για τα παιδιά μας, νοσοκομεία για την περίθαλψη μας και πράσινο για να αναπνέουμε!
Αγαπάμε το ποδόσφαιρο- σιχαινόμαστε την επιχείρηση!Αυτός είναι ο γνώμονας ο δικός μας όταν βλέπουμε μπάλα και το παλεύουμε μέσα και έξω από το γήπεδο. Ολες αυτές οι διεργασίες διαμορφώνουν δύο μεγάλες ομάδες που θα αναμετρηθούν με τα ουσιώδη κοινωνικά προβλήματα και σε αυτό το ντέρμπι πρέπει να πάρουμε θέση. Από τη μια ομάδα είναι οι μεγαλοκατασκευαστές των γηπέδων, οι εκπρόσωποι της FIFA ,οι πρόεδροι των ομάδων και οι χορηγοί και από την άλλη είμαστε όλοι εμείς, που μάθαμε μπάλα στην αλάνα της γειτονιάς μας, στη φαβέλα της Βραζιλίας.
Συμμετέχουν:
- Διονύσης Δεσύλλας, αθλητικογράφος Sport fm
- μέλος του Συντονιστικού Κατοίκων Ν. Φιλαδέλφειας
- πρωτοβουλία οπαδών
από: Η Αυγή