Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, από τα τέλη Νοεμβρίου

Υγεία 04 Νοεμβρίου 2014

Τέλη Νοεμβρίου ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο να καταγράψει σε ένα ενοποιημένο, καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και τους συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αιμοδοσίας.  

Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργείται εθνική ταυτότητα αιμοδότη, με την οποία οι αιμοδότες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα, με απλοποιημένες διαδικασίες από οποιαδήποτε υπηρεσία.

Για την πορεία εξέλιξης του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, ενημερώθηκε, σήμερα, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα από τον πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) Παναγιώτη Τσανάκα, τον υπεύθυνο έργου του ΕΔΕΤ Δημήτρη Νικητόπουλο και τον επιστημονικό διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κωνσταντίνο Σταμούλη.

Με τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών αναμένεται να υπάρξει εκσυγχρονισμός του συστήματος, αυτοματοποίηση στις διαδικασίες, αύξηση του βαθμού ασφαλείας, αλλά και της ποιότητας, του παρεχόμενου αίματος και μείωση του διαχειριστικού φορτίου των υπηρεσιών αιμοδοσίας. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να γνωρίζει πόσες μονάδες αίματος συλλέγονται καθημερινά και πόσες διατίθενται.

Όπως επισήμανε η υφυπουργός, για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο, προκειμένου η χώρα να διαμορφώσει μια στοχευμένη πολιτική για την αιμοδοσία και να προσελκύσει αιμοδότες. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποκτήσει η χώρα σύστημα αιμοδοσίας προερχόμενο αμιγώς από εθελοντές αιμοδότες.

Προβλήθηκε 470 φορές

Πάρκινσον. Θεραπεύεται;

Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, φαίνεται ωστόσο ότι συνδέονται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και η πλέον συχνή μορφή του συνδρόμου είναι η ιδιοπαθής.