Εγινε νόμος η αποτέφρωση νεκρών

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 24 Φεβρουαρίου 2016

 

Σύμφωνα με το νόμο 4368/2016 ? ΦΕΚ A 21 ? 21.02.2016 ?Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις? όπως ψηφίστηκε προχθές στην βουλή στο άρθρο 14 προβλέπεται η Λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών.

 

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο:
1. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 50 του ν. 4277/2014 (Α΄ 56) αντικαθίσταται ως εξής:
«Από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος αποκτούν ισχύ νόμου το άρθρο 2, οι παράγραφοι 3 έως και 8 του άρθρου 4, καθώς και τα άρθρα 5 έως και 8 της κ.υ.α. 20232/2010 (Β΄ 745). Όπου στις διατάξεις της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης γίνεται αναφορά σε όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή της κεντρικής διοίκησης υπό το πριν το ν. 3852/2010 (Α΄ 87) νομοθετικό καθεστώς, νοούνται τα εκάστοτε αρμόδια όργανα για την άσκηση των ίδιων αρμοδιοτήτων μετά την ισχύ του νόμου αυτού.»


2. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 35 τουν. 3448/2006 (Α΄ 57), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 48, του ν. 4277/2014 (Α΄ 156) και ισχύει, μετά τη φράση «σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους», προστίθεται η φράση «ή που τους έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση».


3. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 211 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) προστίθεται εδάφιο ως εξής :
«Επιπλέον των παραπάνω σκοπών, ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δύναται να κατασκευάζει και να λειτουργεί Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (Κ.Α.Ν.) σε εκτάσεις ιδιοκτησίας του ή που του έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού του Συμβουλίου και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 35 του ν. 3448/2006 (Α΄ 57), όπως ισχύει.»

Επίσης στο αρθρο 15 με τίτλο Επιλογή τόπου ενταφιασμού προβλέπονται τα εξής:
Μετά το άρθρο 35 του ν. 344/1976 (Α΄143) προστίθεται άρθρο 35Α ως εξής:
«Άρθρο 35Α


Επιλογή τόπου ενταφιασμού προσώπου
1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.


2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του.

 

Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.


3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού.»


Τί λέει η ΚΥΑ 20232/2010 (Β΄ 745)

 

Άρθρο 1
Σκοπός πεδίο εφαρμογής
1.Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η ρύθμιση θεμάτων τεχνικού και λεπτομερειακού χαρακτήρα σχετικά με την αποτέφρωση νεκρών και, ειδικότερα, ζητημάτων που αναφέρονται στην αδειοδότηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, τις απαιτούμενες προδιαγραφές των Κέντρων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου, καθώς και του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αποτέφρωση, τους υγειονομικούς κανόνες, τον έλεγχο των ατμοσφαιρικών εκπομπών και τη διάθεση των αποβλήτων.


Η ρύθμιση των ανωτέρω θεμάτων αποσκοπεί στην πρόληψη ή τον περιορισμό όσο είναι εφικτό, των επιπτώσεων στο περιβάλλον και ειδικότερα της ρύπανσης από εκπομπές στον ατμοσφαιρικό αέρα, στο έδαφος και στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, καθώς και των επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου, που απορρέουν από την αποτέφρωση των νεκρών.


2. Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται για τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα.

 

Άρθρο 2
Ορισμοί
1.«αποτέφρωση»: η διαδικασία της απανθράκωσης του φέρετρου και του νεκρού ανθρώπινου σώματος σε υψηλές θερμοκρασίες, με τη δημιουργία μιας ελάχιστης ποσότητας τέφρας.


2.«διαδικασία αποτέφρωσης»: η εν τοις πράγμασι διαδικασία αποτέφρωσης που περιλαμβάνει τη φόρτωση του φέρετρου στον αποτεφρωτήρα, τον περιορισμό της σορού σε στάχτη και την τοποθέτηση αυτής σε τεφροδόχο.


3.«τέφρα»: τα δια μηχανικών μέσων κονιορτοποιημένα υπολείμματα της αποτέφρωσης του νεκρού σώματος ή των οστών.


4.«Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (Κ.Α.Ν.)»: κτιριακό συγκρότημα και ο περιβάλλων αυτό χώρος, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις διατήρησης και φύλαξης της σορού, αίθουσες τελετών, καθώς και τις εγκαταστάσεις όπου λαμβάνει χώρα η διαδικασία της αποτέφρωσης.


5.«αποτεφρωτήρας»: η τεχνική εγκατάσταση στην οποία πραγματοποιείται η αποτέφρωση.


6.«προσωπικό λειτουργίας»: το εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο έχει την ευθύνη του ελέγχου της αποτέφρωσης, της λειτουργίας των μηχανημάτων και των σχετικών διαδικασιών.


7.«διασπορά τέφρας»: η εναπόθεση της τέφρας σε χώρο που επιθυμούσε εν ζωή ο νεκρός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.


8.«ταφή τέφρας»: η ταφή τέφρας γίνεται σε ειδικούς χώρους στον περιβάλλοντα χώρο του Κ.Α.Ν. ή σε ειδικό χώρο εντός των κοιμητηρίων.


9.«τεφροδόχος»: σκεύος εντός του οποίου τοποθετείται η τέφρα από την αποτέφρωση των νεκρών.


10.«χώρος ενθύμησης»: ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον περιβάλλοντα χώρο του Κ.Α.Ν. (σιντριβάνι, ανθόκηπος κ.ά.), εντός του οποίου οι οικογένειες ή οι υπάλληλοι του Κ.Α.Ν. μπορούν να διασπείρουν την τέφρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.


11.«τεφροφυλάκιο»: κτιριακός χώρος εντός του Κ.Α.Ν. ή του περιβάλλοντος χώρου αυτού, όπου φυλάσσονται τεφροδόχοι.


12.«πυρίμαχο πλακίδιο»: ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο στο οποίο αναγράφεται ο εξαψήφιος αριθμός αποτέφρωσης και το οποίο συνοδεύει τη σορό από της αφίξεώς της στο Κ.Α.Ν. και σε όλη τη διάρκεια της αποτέφρωσης και τοποθετείται εντός της τεφροδόχου με την τέφρα.


13.«κονιορτοποιητής υπολειμμάτων αποτέφρωσης»: ειδικό μηχάνημα στο οποίο εισέρχεται το υπόλειμμα της αποτέφρωσης και με μηχανική μέθοδο κονιορτοποιούνται όσα υπολείμματα έχουν στερεά μορφή.


14.«απαέρια»: είναι τα πρωτογενή αέρια που εξέρχονται από τον αεραγωγό του αποτεφρωτήρα, πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία.


15.«Φορέας λειτουργίας»: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο είναι κατά νόμο υπεύθυνο για τη λειτουργία της εγκατάστασης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

 

Άρθρο 3
Διαδικασία αδειοδότησης


1.Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγρ. 1 του άρθρου 2 του Π.Δ. 31/2009 (ΦΕΚ 49/2332009), η έννοια της επαφής των χώρων όπου χωροθετούνται Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (Κ.Α.Ν) με τα υφιστάμενα ή τα ιδρυόμενα κοιμητήρια υφίσταται και στην περίπτωση παρεμβολής μεταξύ τους κοινοχρήστου χώρου (όπως οδός, πεζόδρομος, υπαίθριος χώρος στάθμευσης, νησίδα πρασίνου κλπ).


2.Γ ια την εφαρμογή της περίπτωσης β) της παρ.1 του άρθρου 2 του Προεδρικού Διατάγματος 31/2009 (ΦΕΚ 49Α) σύμφωνα με το οποίο η χωροθέτηση του ΚΑΝ γίνεται με έγκριση τοπικού ρυμοτομικού, τηρούνται τα προβλεπόμενα από την ΥΑ 107017/2006 (ΦΕΚ 1225Β) όπως ισχύει.


3.Τα ΚΑΝ θεωρούνται δραστηριότητες χαμηλής όχλησης.


4.Γ ια την εφαρμογή της περίπτωσης γ της παρ.2 γ) του άρθρου 2 του Προεδρικού Διατάγματος 31/2009 (ΦΕΚ 49Α) τα Κ.Α.Ν. εντάσσονται στην 6η ομάδα του άρθρου 3 της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022Β) ως περίπτωση 19α στο σχετικό παράρτημα της εν λόγω ΚΥΑ και κατατάσσονται στην κατηγορία Α2 του άρθρου 4 της ίδιας ΚΥΑ, ανεξαρτήτως δυναμικότητας. Δεδομένου ότι έχει προηγηθεί για τη χωροθέτηση των ΚΑΝ η διαδικασία της παρ.1 του άρθρου 2 του Προεδρικού Διατάγματος 31/2009 (ΦΕΚ 49Α), το στάδιο της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης παραλείπεται και εφαρμόζεται απευθείας η διαδικασία της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του άρθρου 7 της ΚΥΑ /11014/703/2003 (ΦΕΚ 332Β)


5.Τα Κ.Α.Ν. εντάσσονται στην παράγραφο (δ) του άρθρου 2 του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ 68/Α/11.3.2005) όπως εκάστοτε ισχύει. Η άδεια εγκατάστασης και η άδεια λειτουργίας θα εκδίδονται κατά τα προβλεπόμενα από τον ως άνω νόμο όπως εκάστοτε ισχύει.

 

Άρθρο 4
Κανονισμοί Διαδικασίες


1.Ο Ο.Τ.Α. εκδίδει την άδεια αποτέφρωσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 του Προεδρικού Διατάγματος 31/2009, καταγράφοντας σε βιβλίο και δίδοντας αριθμό άδειας αποτέφρωσης.


2.Η διαδικασία της αποτέφρωσης λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης των οργάνων σε περίπτωση που υπάρχει δήλωση δωρεάς οργάνων. Απαγορεύεται αυστηρά η αφαίρεση οργάνων ή μελών από το σώμα του νεκρού που πρόκειται να αποτεφρωθεί εάν δεν υπάρχει δήλωση δωρεάς οργάνων. Απαγορεύεται η αποτέφρωση της σωρού εάν προηγουμένως δεν αφαιρεθούν από το νεκρό σώμα τα ακατάλληλα προς αποτέφρωση ιατροτεχνικά μέρη, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Προεδρικού Διατάγματος 31/2009.


3.Η σορός μεταφέρεται στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και από την γραμματεία του Κ.Α.Ν. παραλαμβάνεται η άδεια αποτέφρωσης του Ο.Τ.Α., με επισυναπτόμενα τα έγγραφα που κατετέθησαν για την έκδοση της σχετικής άδειας.


4.Η γραμματεία του Κ.Α.Ν. καταχωρεί στο επίσημο θεωρημένο και αριθμημένο βιβλίο αποτεφρώσεων εξαψήφιο αριθμό αποτέφρωσης ο οποίος χαράσσεται στο ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο που τοποθετείται εντός του φέρετρου. Ο ίδιος αυτός αριθμός αναγράφεται μαζί με το όνομα του νεκρού επάνω στην τεφροδόχο και αναφέρεται στο πιστοποιητικό αποτέφρωσης που εκδίδει το Κ.Α.Ν. εις διπλούν για κάθε αποτέφρωση. Το ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια του θανόντος και το άλλο αποστέλλεται στον αρμόδιο Ο.Τ.Α.


5.Η γραμματεία ενημερώνει για την ημέρα και ώρα που πρόκειται να γίνει η αποτέφρωση, προκειμένου να ρυθμιστούν από τους οικείους του θανόντος τυχόν θέματα οργάνωσης τελετής και να παραστούν αν το επιθυμούν για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης. Η γραμματεία, στη συνέχεια, εκδίδει πιστοποιητικό παραλαβής της σορού προς αποτέφρωση, στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία του θανόντος και η ημέρα και ώρα παραλαβής της σορού.


6.Η σορός φυλάσσεται από την παραλαβή της και μέχρι την αποτέφρωση, σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο.


7.Πριν την αποτέφρωση οι συγγενείς μπορούν να δουν για τελευταία φορά τη σορό πριν την είσοδό της στον αποτεφρωτήρα και στη συνέχεια μπορούν να παραστούν και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εισόδου του φέρετρου στο θάλαμο αποτέφρωσης.


8.Από την είσοδο του φέρετρου στο θάλαμο αποτέφρωσης, οι τεχνικοί του Κ.Α.Ν. παρακολουθούν μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού τη διαδικασία αποτέφρωσης και μετά από τον προγραμματισμένο χρόνο συλλέγουν τα υπολείμματα της αποτέφρωσης, τα οποία κονιορτοποιούν με ειδικό μηχάνημα.

 

Το προϊόν της κονιορτοποίησης μαζί με το ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο που συνόδευε τη σορό κατά την αποτέφρωση, εισάγονται σε ειδικό σκεύος (τεφροδόχος). Στη συνέχεια, σφραγίζεται η τεφροδόχος και εκτυπώνεται σε αυτήν το ονοματεπώνυμο του θανόντος, ο αριθμός αποτέφρωσης, ο τόπος γέννησής του, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου του, η ημέρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.


9.Αν η τέφρα πρόκειται να εγκαταλειφθεί ελευθέρως στη θάλασσα ή να διασπαρθεί σε υπαίθριο χώρο, κατά τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 4 του ΠΔ.31/2009 (ΦΕΚ 49Α), μαζί με τη βεβαίωση αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια και η τεφροδόχος.

 

Άρθρο 5
Ασφάλεια εγκαταστάσεων και προσωπικού


1.Γενικές οδηγίες
1.Ο ειδικός σκοπός των αποτεφρωτηρίων απαγορεύει τη χρήση τους για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από την αποτέφρωση νεκρών ανθρώπινων σωμάτων, μελών αυτών και οστών.


2.Δεν επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρού εκτός φέρετρου, καθώς και η αποτέφρωση περισσότερων του ενός νεκρού κάθε φορά.


3.Οι αποτεφρωτήρες πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι η τέφρα ανακτάται πλήρως και συλλέγεται σε τεφροδόχο, χωρίς την παρουσία άλλων ουσιών ή άλλων τεφρών.


3α. Οι βηματοδότες που λειτουργούν με ραδιοϊσότοπα απομακρύνονται υποχρεωτικά.


3β. Τα ρούχα ή τα παπούτσια που περιέχουν ποσοστό ελαστομερών ή πολυχλωριούχου βινυλίου θα πρέπει να απομακρύνονται.


3γ. Όλα τα κοσμήματα (σκουλαρίκια, βραχιόλια, δαχτυλίδια κλπ.) και τα γυαλιά θα πρέπει να απομακρύνονται πριν την αποτέφρωση και να αποδίδονται στους οικείους του θανόντος.


4.Τυχόν ξένα υλικά τα οποία δύναται να μην αποτεφρωθούν πρέπει να συλλέγονται πριν την αποτέφρωση και να διαχειρίζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι υπάλληλοι του αποτεφρωτήρα επιφορτίζονται με τον τελικό έλεγχο της σορού πριν την έναρξη της διαδικασίας αποτέφρωσης.


5.Τα φέρετρα που προορίζονται για αποτέφρωση νεκρών πρέπει να είναι κατασκευασμένα όσο το δυνατόν από φυσικά υλικά (ξύλο, μπαμπού ή ανακυκλωμένο πεπιεσμένο χαρτί) και ελεύθερα από οποιαδήποτε ουσία εμποτισμού, συντηρητικά ξύλου, ώστε κατά την καύση να μην μολύνουν το περιβάλλον.

 

Δεν επιτρέπεται η χρήση αναφλέξιμων ασταριών σε συνδυασμό με έγχρωμες επικαλύψεις. Φέρετρα και εσωτερικές επενδύσεις φέρετρων που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως ψευδάργυρο και μόλυβδο, είναι ακατάλληλα για αποτέφρωση.


Πριν την αποτέφρωση θα πρέπει να αφαιρούνται από τα φέρετρα τυχόν μεταλλικά ή πλαστικά αντικείμενα (σταυροί, λαβές, άλλα διακοσμητικά). Τα παραπάνω αντικείμενα μπορούν να υπάρχουν μόνο εάν είναι φυσικά προϊόντα, έχουν κατασκευαστεί από φυσικά υλικά ή είναι αποκλειστικά κατασκευασμένα από πολυολεφίνες.

 

Η εσωτερική επένδυση των φέρετρων όπως και τα προσωπικά ενδύματα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά που περιέχουν μόνο άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.


6.Οι τεφροδόχοι μπορούν να κατασκευάζονται από υλικά όπως μάρμαρο, πηλό, ξύλο, μέταλλο (ανοξείδωτα μέταλλα), πλεξιγκλάς, κ.α. Οι τεφροδόχοι που θα βυθίζονται εντός της θάλασσας θα πρέπει να είναι υδατοδιαλυτές και να κατασκευάζονται από φυσικά ανακυκλωμένα υλικά (χαρτί, αλάτι, ρύζι κ.α.), να είναι δε πιστοποιημένες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την χρήση τους ως υδατοδιαλυτές τεφροδόχοι.


2.Οδηγίες εγκαταστάσεων
1.Οι επικίνδυνοι χώροι των αποτεφρωτηρίων πρέπει να επισημαίνονται και να αποκλείονται με κατάλληλα μέτρα.


2.Όλοι οι χώροι των αποτεφρωτηρίων πρέπει να είναι σχεδιασμένοι με γνώμονα την ασφαλή εκκένωσή τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


3.Η ατμόσφαιρα στους χώρους εργασίας πρέπει να παρακολουθείται για επικίνδυνες συγκεντρώσεις αερίων με ανιχνευτές. Κάθε δυσλειτουργία οποιουδήποτε μηχανισμού πρέπει να επισημαίνεται αμέσως με οπτικό ή ακουστικό συναγερμό.


4.Πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα τεχνικά μέσα ώστε να αποκλείεται η διαρροή απαερίων.


5.Το αποτεφρωτήριο του Κ.Α.Ν. πρέπει να καλύπτεται από αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης ολικής ή τοπικής εφαρμογής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και να αποτελεί ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα εντός του συγκροτήματος.


Όλοι οι στεγασμένοι χώροι του Κ.Α.Ν. θα διαμορφώνονται και θα δομούνται έτσι ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περί παθητικής πυροπροστασίας καθώς επίσης, όλοι οι χώροι θα εξοπλίζονται με τα προβλεπόμενα μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και τις επιπλέον απαιτήσεις που τυχόν υποδειχθούν ως απαραίτητες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.


6.Οι αποτεφρωτήρες πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.


7.Τα δάπεδα του αποτεφρωτηρίου και των παρακείμενων χώρων πρέπει να επιστρώνονται με μη απορροφητικά και άσηπτα υλικά που καθαρίζονται εύκολα καθώς και να διαθέτουν σύστημα απορροής.


8.Σε περίπτωση ρυπογόνου συμβάντος λόγω αστοχίας της διαδικασίας αποτέφρωσης, όλοι οι χώροι του αποτεφρωτηρίου πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται αμέσως με βακτηριοκτόνα προϊόντα.


9.Οι τοίχοι όλων των χώρων του αποτεφρωτηρίου και για ύψος 1,50 μ. από τη στάθμη του δαπέδου να καλύπτονται με λεία μη απορροφητική επίστρωση και εύκολη στον καθαρισμό.


10.Τα απόβλητα του αποτεφρωτηρίου διατίθενται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις διαχείρισης επικινδύνων ή μη, κατά περίπτωση, αποβλήτων. Η μεταφορά τους γίνεται από ειδικά αδειοδοτημένο φορέα και όχι από κοινού με τα αστικά απόβλητα.


11.Το αποτεφρωτήριο πρέπει να καθαρίζεται πλήρως σε τακτά χρονικά διαστήματα, (τουλάχιστον 2 έως 4 φορές ετησίως) ανάλογα με την ετήσια δυναμικότητα αποτέφρωσης.


Συνιστάται η σύναψη σύμβασης συντήρησης με τον κατασκευαστή του αποτεφρωτήρα ή με φορέα ο οποίος μπορεί να τεκμηριώσει την τεχνική του επάρκεια καθώς και η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος συντήρησης σύμφωνα με τα εγχειρίδια συντήρησης του κατασκευαστή, τη δυναμικότητα και τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.

 

Στο ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης, εκτός των άλλων, θα καθορίζονται και οι εργασίες καθαρισμού του αποτεφρωτήρα καθώς και τα προσόντα, η εκπαίδευση και τα μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού συντήρησης και καθαρισμού.

 

Άρθρο 6
Οριακές τιμές ατμοσφαιρικών εκπομπών


1.Οι αποτεφρωτές των Κ.Α.Ν θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα ακόλουθα όρια εκπομπών (11% συγκέντρωση οξυγόνου στα απαέρια για αποτεφρωτήρες που καίνε ορυκτά καύσιμα ή 15% για ηλεκτρικά θερμαινόμενους αποτεφρωτήρες):


?Ολική συγκέντρωση σκόνης: 10 mg/m3 (ωριαίες μέσες τιμές).
?Μονοξείδιο του άνθρακα: 50 mg/m3 (ωριαίες μέσες τιμές).
?Οργανικές ουσίες υπολογιζόμενες ως TOC: 20 mg/ m3 (ωριαίες μέσες τιμές).
?Διοξίνες και φουράνια: 0,1 ng ITEQ / m3 μέσος όρος περιόδου δειγματοληψίας (ελάχιστης διάρκειας 6 ωρών).


2.Η μεθοδολογία μέτρησης και υπολογισμού των προς έλεγχο ρύπων θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις αντίστοιχες διατάξεις για την αποτέφρωση αποβλήτων της ΚΥΑ 22912/1117/2005, και ιδιαίτερα τα προβλεπόμενα από το άρθρο 11 και τα Παραρτήματα I, ΠΙ, V και VI αυτής.


3.Η αποτέφρωση θα πρέπει να διεξάγεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι οριακές τιμές εκπομπών επιτυγχάνονται κάθε ημέρα λειτουργίας συμπεριλαμβανομένης της πρώτης και της τελευταίας αποτέφρωσης κάθε ημέρας.

 

Άρθρο 7
Έλεγχοι Κυρώσεις


1.Ο έλεγχος τήρησης των όρων των αδειών που προβλέπονται από την παρούσα, γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ή της Περιφέρειας κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.


2.Σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πραγματοποιεί αποτέφρωση, κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας απόφασης επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 28, 29 και 30 του Ν.1650/1986 όπως το άρθρο 30 τροποποιημένο ισχύει.

 

το διαβάσαμε στο: myota.gr

 

Προβλήθηκε 1540 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.