Διαστάσεις παίρνει ο μη εμβολιασμός παιδιών σε όλη τη χώρα

Υγεία 12 Οκτωβρίου 2014

Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα παιδιά που μένουν ανεμβολίαστα τόσο γιατί τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης εμβολίων, και οι ανασφάλιστοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τους, όσο και γιατί πλέον καταγράφεται και στην Ελλάδα η τάση της αποχής από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εδώ και δεκαετίες εκλείψει.

«Η διαδικασία προμήθειας εμβολίων καθώς και άλλων σκευασμάτων διαρκεί περίπου έναν χρόνο, δηλαδή δεν έχει υπάρξει κάποια καθυστέρηση, τουλάχιστον από το τμήμα μας, από τότε που μας δόθηκε η εντολή για διαγωνισμό» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Υγείας που χειρίζεται τις προμήθειες εμβολίων. Ωστόσο, η διαδικασία καθυστέρησε με αποτέλεσμα τα κέντρα εμβολιασμού να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες γονείς κατακλύζουν τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, όπου μπορούν δωρεάν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Από καταγραφή που έγινε από τους Γιατρούς του Κόσμου προέκυψε ότι το 50% των παιδιών που προσέρχονται στους Γιατρούς του Κόσμου είναι ελλιπώς ή καθόλου εμβολιασμένα για τον κοκκύτη, τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τη μηνιγγίτιδα.

Μόδα η αποχή

Όπως έχει διαπιστωθεί, ωστόσο, υπάρχουν και οι γονείς που αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς θεωρούν τα εμβόλια υπαίτια για την εκδήλωση άλλων καταστάσεων, όπως, για παράδειγμα, αυτισμού.

«Ένα παιδί που έχει αυτισμό φέρει την νόσο από έμβρυο. Είναι αστείο να λέμε τέτοια πράγματα. Ποτέ δεν έχει δοθεί επιστημονική ερμηνεία για το πώς το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Η διάγνωση του αυτισμού έχει αυξηθεί, γι? αυτό περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται, όχι ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα για κάποιον λόγο» απαντά Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα ακολουθεί μια τάση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και στην Ελλάδα και συνεχώς διογκώνεται» λέει η Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Newsroom ΔΟΛ

Προβλήθηκε 1327 φορές