Την τρίτη και μεγαλύτερη διανομή τροφίμων πραγματοποίησε το Σάββατο που μας πέρασε στο Άλσος Βεΐκου η Αλληλεγγύη για Όλους, με τη συνεισφορά παραγωγών από την Κρήτη που έδωσαν μεγάλο μέρος από την περισσευούμενη παραγωγή τους.
Η διανομή, που ξεπέρασε τους 60 τόνους, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για 50 κοινωνικές δομές σίτισης όλο το καλοκαίρι, καθώς η συγκέντρωση τροφίμων γίνεται δυσκολότερη.
Θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για 50 κοινωνικές δομές σίτισης όλο το καλοκαίρι.
Τα τρόφιμα διανεμήθηκαν βάσει των αναγκών που έχουν καταγραφεί σε κάθε περιοχή. Στη διαδικασία πήραν μέρος δομές απ' όλη την Αττική. Από εκείνες που εξυπηρετούν φτωχογειτονιές στο Πέραμα, μέχρι πρωτοβουλίες σε high class περιοχές, όπως Κηφισιά και Ψυχικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αλληλεγγύης για Όλους, ο αριθμός των οικογενειών που προστρέχουν για στήριξη στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης έχει αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας τα 5.000 νοικοκυριά και τα 13.000 άτομα.
Αντί για τα σκούπιδια, 31 τόνοι λαχανικά στα πιάτα των φτωχών.
Οι 60 τόνοι χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες. Προϊόντα που αγόρασε η Αλληλεγγύη και περιλάμβαναν: ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, ζυμαρικά, ντοματοπελτέ, φακή. Και προϊόντα παραγωγών από την Ιεράπετρα Κρήτης και τον συνεταιρισμό Ανατολή. Η Αλληλεγγύη για Όλους ήρθε σε επαφή με τον συνεταιρισμό και εξασφάλισε τη μεταφορά 31 τόνων φρέσκων λαχανικών με απόλυτα ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Με αυτή την κίνηση, άνοιξε τον δρόμο για την αξιοποίηση προϊόντων που δεν καλύπτουν τα... στάνταρ των εξαγωγών (δεν έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις). "Αν είναι λίγο η στραβή η ντομάτα, πάει για πέταμα. Και μιλάμε για τεράστιες ποσότητες. Είναι αδιανόητο άνθρωποι να τρώνε από τα σκουπίδια και την ίδια ώρα τα προϊόντα να σαπίζουν στα χωράφια" αναφέρει στην "Αυγή" ο Κώστας Βενιώτης από την Αλληλεγγύη για Όλους.
Στην Ιεράπετρα το 40% της παραγωγής 17.500 στρεμμάτων δεν απορροφήθηκε. Είδαν την ιδέα της Αλληλεγγύης για Όλους πολύ θετικά και ανταποκρίθηκαν άμεσα, στέλνοντας δύο φορτηγά. "Το ένα ήταν δώρο. Θετικά ανταποκρίθηκαν και οι εταιρείες μετακίνησης, που επίσης μας διεκόλυναν με το κόστος. Καταλαβαίνουν όλοι ότι η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά" υπογραμμίζει ο Κ. Βενιώτης. Πέρυσι η Αλληλεγγύη για Όλους είχε κάνει κάτι αντίστοιχο με τη συλλογή ελιών. "Φέτος ο καιρός δεν μας πήγε τόσο καλά και γι' αυτό το αφήσαμε". Ωστόσο, σε άλλες περιοχές συμβαίνει ό,τι και στην Ιεράπετρα. Προϊόντα που "δεν κάνουν" πετιούνται. "Έχουμε πληροφόρηση ότι σε χωράφια της Πελοποννήσου δεν απορροφήθηκαν λεμόνια, στη Μακεδονία δε συνέβη το ίδιο με τα βερίκοκα. Το κράτος δείχνει ανίκανο να διαχειριστεί τους πόρους της χώρας. Αυτό που λέμε να κάνουμε εμείς είναι το εξής: Nα καταβάλλουμε το κόστος και να μη χάνεται η παραγωγή".
Στον ορίζοντα διαφαίνεται η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου αλληλεγγύης, που θα απαρτίζεται από κοινωνικές δομές σίτισης μέχρι παραγωγούς. Ο καθένας θα επιτελεί έναν ρόλο. "Η λογική δεν είναι παίρνω ένα προϊόν και εξαφανίζομαι" επισημαίνει ο Κ. Βενιώτης παρουσιάζοντας τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η αλληλεγγύη. "Αυτός που σήμερα θα πάρει ένα πιάτο φαγητό, αύριο θα είναι ο ίδιος που θα βοηθά στην οργάνωση του Χωρίς Μεσάζοντες για να έρχεται σε απευθείας επαφή ο καταναλωτής με τον παραγωγό. Θα είναι αυτός που ως γιατρός ή καθηγητής θα συμβάλλει στα κοινωνικά ιατρεία και φροντιστήρια. Αποδεικνύεται ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να εξαλείψουν την ανθρωπιά, η αλληλεγγύη είναι βαθιά μέσα μας".