Σε προηγούμενο άρθρο μου , υπό τον τίτλο «Περί Προϋπολογισμού του Δήμου. (1)», στο www.ilioupoligiaolous.gr (1) με καλή πρόθεση, έβαλα κάποια ερωτήματα ως συμβολή στον αναγκαίο διάλογο περί του προϋπολογισμού του Δήμου.
Χαίρομαι που δεν είμαι μόνος. Και άλλοι Πολίτες έχουν ερωτήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα (βλέπε www.ilioupolis.gr) μια απάντηση του κ. Δημητρόπουλου, υπεύθυνου επί των Οικονομικών Αντιδημάρχου της Ηλιούπολης, σε ερωτήματα των πολιτών και μεταξύ αυτών και στα δικά μου.
Ο κ. Δημητρόπουλος Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου ή όπως θα λέγαμε ο Τσάρος της Οικονομίας της Ηλιούπολης είναι ο Αντιδήμαρχος που πρέπει και υποχρεούται να πρωτοστατεί στον περί Προϋπολογισμού διάλογο. Μπράβο του, που το τόλμησε! Μακάρι να μου διαφεύγει τυχόν παλαιότερη όμοια ενέργεια!
Δεν θα σταθώ στις ειδικές απαντήσεις επί των ερωτημάτων των πολιτών, ούτε σε τυχόν παραλείψεις απαντήσεων σε κάποια ερωτήματα.
Σε επόμενο σχόλιο μου θα καταθέσω τις απόψεις μου επί της ουσίας των απαντήσεων ή παραλείψεων και όχι επί των ποσών που δυστυχώς άλλες συνθήκες ορίζουν. Θα σταθώ στο μεγάλο βήμα του κ. Δημητρόπουλου να δώσει μια απάντηση στα ερωτήματα των πολιτών , σεμνή, πλήρης και αρκετά αποκαλυπτική.
Αυτό το «αποκαλυπτική» που χρησιμοποιώ εμπεριέχει το δικαίωμα του κάθε Πολίτη και του κ. Αντιδημάρχου, να κρίνει τον Προϋπολογισμό με τα δικά του «θέλω» ή «μπορώ»! Το τι τελικά θα γίνει ,η ισορροπία ανάμεσα στο «θέλω» και «μπορώ» είναι υπόθεση της συντεταγμένης θεσμικά λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό όμως , καθόλου δεν μειώνει το δικαίωμα των πολιτών να κρίνουν και τις προτεραιότητες και τα ποσά.
Ο κ. Δημητρόπουλος με την απάντησή του, έστειλε τη μπάλα μέσα στο γήπεδο του διαλόγου.
Πριν φτάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συζητήσει, θα κρίνει και θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό, καλό θα ήταν τόσο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όσο και οι Δημοτικές Παρατάξεις να εκθέσουν δημόσια τις απόψεις τους και κυρίως τις προτάσεις τους με τις οποίες θα προσέλθουν να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση έγκρισης του Προϋπολογισμού. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι στη διάθεσή τους.
Η επιλογή να συζητήσουν, τα του προϋπολογισμού, μεταξύ τους στο σχετικό Δημοτικό Συμβούλιο και να αρκεστούν στην εκ των υστέρων καταγγελτική κριτική δεν είναι ο, τι το καλύτερο! Αυτό το κακέκτυπο της «εκ των ενόντων», της δήθεν επείγουσας και στρατευμένης συζήτησης και ψήφου δεν το έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έστω αυτή η κολοβή αυτοδιοίκηση!
Καλώς ή κακώς, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο χρόνος για τον κάθε σύμβουλο είναι περιορισμένος. Μάλιστα είναι διάχυτη μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων η πικρία για το περιορισμένο του χρόνου κατά τις τοποθετήσεις τους.
Τίποτα δεν αποτρέπει το δικαίωμα της κάθε Δημοτικής Παράταξης να συζητήσει με τη κοινωνία και μέσα από την δημόσια έκφραση της ικανότητας του κάθε Δημοτικού Συμβούλου να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο με απόψεις και συγκεκριμένες αλλά τεκμηριωμένες προτάσεις . Βλέπει κάποιος οι Δημοτικές Παρατάξεις να προωθούν κάποιας μορφής οργανωμένης δημόσιας συζήτησης για το σημαντικό θέμα του προϋπολογισμού;
Θυμάμαι την συζήτηση που είχε ανοίξει με την κοινωνία, η παράταξη του αείμνηστου Κώστα Κονδύλη για το συμμετοχικό Προϋπολογισμό.
Το θέμα ήταν άκρως πολιτικό και παραμένει επίκαιρο! Χρειάζεται όμως πρώτα να ωριμάσει στην κοινωνία και αυτό δεν το φροντίζει κανένας, ούτε καν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι διάδοχοι, πολιτικοί κληρονόμοι του Κώστα Κονδύλη.
Ο τομέας της Κοινωνικής πολιτικής μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας. Δυστυχώς σήμερα ακόμα και η έννοια της Αλληλεγγύης γίνεται πεδίο φτηνού ανταγωνισμού;
«Ιδού η Ρόδος ιδού και το άλμα»! Αποφεύγω το σύνηθες ουσιαστικό, γιατί στις μέρες μας έχει φορτωθεί με ιδιαίτερο σεξιστικό περιεχόμενο!
Γιώργος Μπαλτάς
1.11.2015
(1) το άρθρο μου στο ilioupoligiaolous εδώ