Φορολογούμενοι και λογιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος φορολογικών αλλαγών, με το νέο φορολογικό τοπίο να παραμένει όμως ακόμη θολό σε πολλά σημεία, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι.
Οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να... τα βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν με συνέπεια στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους και στα νέα δεδομένα θα πρέπει να έχουν πλέον τον προσωπικό τους λογιστή.
Της Μαρίας Βουργάνα
Ετος «Εφορίας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το 2014, καθώς οι ανατροπές που έχουν επέλθει στο φορολογικό τοπίο είναι πολλές και σημαντικές. Αλλαγές στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων, νέες προθεσμίες και νέα διαδικασία στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, των εισοδημάτων από ακίνητα, καθώς και του τρόπου υπολογισμού της υπεραξίας στις μεταβιβάσεις μετοχών και ακινήτων, νέο σύστημα υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, νέα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις (μη υποβολή ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων, μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων, εκπρόθεσμη καταβολή φόρων), νέος φόρος ακινήτων, εξαιρέσεις από τη χρήση ταμειακής μηχανής.
Οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να... τα βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν με συνέπεια στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους και στα νέα δεδομένα θα πρέπει να έχουν πλέον τον προσωπικό τους λογιστή. Τη βοήθεια των λογιστών θα χρειαστούν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες αλλά και αγρότες με το μηνιαίο κόστος να κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ τον μήνα.
Η φορολογική ασυνέπεια θα κοστίζει πλέον ακριβά και πολλοί μικρομεσαίοι που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο απειλούνται με «ξαφνικό θάνατο», αφού τα πρόστιμα που επιβάλλει πλέον η εφορία είναι εξοντωτικά, ενώ γίνεται σαφές ότι οι προθεσμίες των παντός τύπου δηλώσεων καθίστανται οριστικές και αμετάκλητες.
Έτσι οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις περιπέτειες με την εφορία και την επιβολή υπέρογκων προστίμων αλλά και κατασχέσεων καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να αναζητήσουν λογιστή - φοροτεχνικό που θα αναλάβει όλες τις φορολογικές και λογιστικές υποχρεώσεις, όπως τήρηση βιβλίων, συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων κ.λπ.
Φορολογούμενοι και λογιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος φορολογικών αλλαγών, με το νέο φορολογικό τοπίο να παραμένει όμως ακόμη θολό σε πολλά σημεία, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Για παράδειγμα, τόσο οι αγρότες όσο και οι λογιστές δεν γνωρίζουν ξεκάθαρα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν με την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει παράταση έως το τέλος του μήνα για την εφαρμογή του μέτρου. Επίσης δεν έχουν δοθεί οδηγίες για το νέο σύστημα υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.
Μεταξύ των φορο-αλλαγών που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 είναι οι εξής:
Νέες προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων και εξόφλησης των φόρων
Από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2014 τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 (τα έντυπα Ε1). Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2013 θα υπολογίζονται αυτόματα, καθώς με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στο σύστημα ΤΑΧISNET τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδίδονται και θα αναρτώνται άμεσα, σε ηλεκτρονική μορφή, στους λογαριασμούς των φορολογουμένων. Οποτεδήποτε όμως κι αν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013, οι περίπου 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους, σε 3 δόσεις, οι προθεσμίες των οποίων θα λήγουν στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014.
Τα έντυπα Ε2 (για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν εντός του 2013 και τα κενά κτίσματα) και Ε3 (για τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων) οι υπόχρεοι θα μπορούν να τα υποβάλουν από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2014, σε κάθε περίπτωση, πριν την υποβολή του βασικού εντύπου Ε1.
Το έντυπο Ε9 ή «δήλωση στοιχείων ακινήτων» του 2014 πρέπει να υποβληθεί από όσους είχαν κατά τη διάρκεια του 2013 μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν με τα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2013, καθώς και από όσους απέκτησαν για πρώτη φορά ακίνητα μέσα στο 2013. Η περίοδος υποβολής του Ε9 του 2014 ξεκινά από τις 17 Φεβρουαρίου και λήγει στις 30 Μαΐου του νέου έτους.
Για τους φορολογουμένους που δεν είχαν μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους το 2013, ως δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) του έτους 2014 θα λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση όπως έχει ήδη διαμορφωθεί με βάση τις δηλώσεις Ε9 που υποβλήθηκαν την περίοδο 2005-2013.
Η εκκαθάριση όλων των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τον υπολογισμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2014 (από την 1η έως την 30ή Ιουνίου 2014) και τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψουν θα πρέπει να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες θα λήγει στις ακόλουθες προθεσμίες:
Εως 31 Ιουλίου 2014 η 1η δόση.
Εως 29 Αυγούστου 2014 η 2η δόση.
Εως 30 Σεπτεμβρίου 2014 η 3η δόση.
Εως 31 Οκτωβρίου 2014 η 4η δόση.
Εως 28 Νοεμβρίου 2014 η 5η δόση.
Εως 31 Δεκεμβρίου 2013 η 6η δόση.
Όλα τα έντυπα των δηλώσεων (εισοδήματος, ακινήτων κ.λπ.) θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET.
imerisia.gr