Γύρη ένα ακόμα θαύμα τής φύσης που μας το προφέρει απλόχερα η μέλισσα!

Υγεία 28 Σεπτεμβρίου 2015

Για τις μέλισσες, που μεταφέρουν τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι γονιμοποιώντας τα φυτά κι εξασφαλίζοντας για μας το 80% των τροφίμων, η γύρη είναι τροφή.

 

Συγκεκριμένα είναι πηγή κυρίως πρωτεϊνών, αλλά και λιπιδίων, βιταμινών και μετάλλων. Όμως η γύρη ενός είδους φυτού και μόνο, δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και συστατικά που χρειάζονται οι μέλισσες, γι? αυτό είναι αναγκαίο να τρέφονται με γύρη από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φυτών.

 

Το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί τη γύρη στη διατροφή του.


Γιατί πρέπει να τρώω γύρη;
Η γύρη είναι το πληρέστερο διατροφικό συμπλήρωμα και παράλληλα πηγή αντιοξειδωτικών, πρεβιοτικών και προβιοτικών.


Τι προσφέρει η γύρη στην υγεία:
? Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη


? Η ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Ρ, που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές, υπερπλασίες και κακοήθεις νεοπλασίες.


? Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού.


? Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο.


? Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.


? Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει το μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) και κατά της νευρικής ανορεξίας (τονώνει τον καταπονημένο οργανισμό, αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά).


? Χρησιμοποιείται κατά της αναιμίας


? Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες


? Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών.


? Χρησιμοποιείται κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μόνη ή σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό


? Τονώνει τη λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει τη γονιμότητα


? Από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου κι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία


? Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις

Αντενδείξεις:
Μόνο μία. Η αλλεργία στην κατανάλωση γύρης, που ευτυχώς αφορά μόνο ένα στα 2000 άτομα. Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γύρης (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη γύρης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.


Δοσολογία:
Μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γύρη, όσο πιο πολύχρωμη γίνεται. Η κουταλιά αυτή, που ζυγίζει περίπου 35 γρ., καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ενήλικα, ενώ αποδίδει μόλις 45 θερμίδες.


Τρώμε γύρη καθημερινά, το πρωί, σκέτη ή με μέλι ή με μέλι και λίγο γιαούρτι ή μέσα σε λίγο χυμό πορτοκάλι και τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα.


Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί, το ίδιο και σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού (αρκετοί γιατροί στην Ελλάδα προτείνουν γύρη στους ασθενείς τους).


Λαμβάνουμε γύρη καθημερινά για τουλάχιστον 4 μήνες ως διατροφικό συμπλήρωμα ή για όσο απαιτείται ανάλογα με τις ανάγκες μας.

 

Επίσης να προσέξετε να επιλέξετε νωπή γύρη (κατεψυγμένη) σε σχέση με τήν αποξηραμένη λόγω του ότι διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά σε αντίθεση με τήν αποξηραμένη όπου αυτό δέν συντρέχει...

 

Επίσης η γύρη ανοίγει η κόβει τήν όρεξη ανάλογα το πότε θα τήν λάβουμε(πρίν η μετά το πρωινό) παίζοντας καθοριστικό ρόλο έτσι στήν ρύθμιση του μεταβολισμού μας.


Τρώτε λοιπόν γύρη ! αναμφίβολα εάν τήν δοκιμάσετε και δείτε τα ευεργετικά της αποτελέσματα στόν οργανισμό σας δύσκολα θα τήν αποχωριστείτε ξανά..


Επιμέλεια Δαλαρέτος Κωνσταντίνος

μελισσοκόμος (Μελισσοκομική Μακρονήσου)

698-2922256

 

Προβλήθηκε 2219 φορές

Πάρκινσον. Θεραπεύεται;

Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, φαίνεται ωστόσο ότι συνδέονται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και η πλέον συχνή μορφή του συνδρόμου είναι η ιδιοπαθής.