Συμβουλές για το πως να επιλέξετε τον σκελετό οράσεως που σας ταιριάζει
Επιλογή σκελετού
Η επιλογή του σκελετού για την κατασκευή γυαλιών οράσεως είναι μια υπόθεση που πολλές φορές δυσκολεύει το νέο χρήστη, γίνεται όμως ευκολότερη αν έχουμε υπ' όψη μας μερικούς απλούς κανόνες.
Μέγεθος
Το μέγεθος του σκελετού εξαρτάται βέβαια από το μέγεθος του προσώπου, αλλά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί αν θέλουμε να έχουμε καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
Στις περιπτώσεις μυωπίας πάνω από 3- 4 βαθμούς καλό είναι να προτιμούμε τους σκελετούς με σχετικά μικρό μέγεθος, γιατί όσο μικρότερος είναι ο σκελετός τόσο λεπτότερος θα είναι και ο φακός στις άκρες του και τόσο λιγότεροι κύκλοι θα φαίνονται από τη μπροστινή πλευρά των γυαλιών όταν τα κοιτάζουμε υπό γωνία. Και αυτό συμβαίνει γιατί το πάχος των μυωπικών φακών αυξάνεται όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο τους.
Κάτι ανάλογο ισχύει και στις περιπτώσεις υπερμετρωπίας πάνω από 3 βαθμούς, μόνο που εδώ χρειάζεται να προτιμούμε μικρούς σκελετούς για άλλο λόγο. Οι υπερμετρωπικοί φακοί έχουν το μεγαλύτερο πάχος τους στο κέντρο ενώ πηγαίνοντας προς την περιφέρεια το πάχος τους ελαττώνεται. Το κεντρικό όμως πάχος προκαλεί μια αντιαισθητική μεγένθυση των ματιών όταν φοράμε τα γυαλιά. Χρησιμοποιώντας μικρό σκελετό δίνεται η δυνατότητα στον οπτικό που θα κατασκευάσει τα γυαλιά να χρησιμοποιήσει φακούς μικρότερης διαμέτρου και γι' αυτό και με μικρότερο κεντρικό πάχος, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Και στις δύο περιπτώσεις τα γυαλιά θα είναι επίσης και πιο ελαφρά όταν ο σκελετός είναι μικρότερος.
Σχήμα
Το σχήμα των γυαλιών εξαρτάται από το σχήμα του προσώπου, αν και τς περισσότερες φορές η κρίση αυτή είναι καθαρά υποκειμενική. Σε πολύ γενικές γραμμές σε πρόσωπα στρογγυλεμμένα ταιριάζουν τα οβάλ σχήματα γυαλιών, ενώ σε πρόσωπα με γωνίες τα τετράγωνα ή πολυγωνικά σχήματα. Σε πρόσωπα μακρόστενα περισσότερο ταιριάζουν τα σχήματα τύπου παντό (σαν μια σταγόνα) τα οποία «γεμίζουν» καλύτερα το πρόσωπο μέχρι τα μήλα και δημιουργούν πιο αρμονικό αποτέλεσμα. Βέβαια ο παράγοντας μόδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τους περισσότερους από εμάς αλλά αυτό θα το εξετάσουμε σε άλλο σημείο.
Υλικό
Οι σκελετοί ανάλογα με το υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένοι είναι βασικά δύο ειδών: οι μεταλλικοί και οι πάστινοι ή αλλιώς κοκκάλινοι. Υπάρχουν πολλές ποιότητες μεταξύ των υλικών αυτών. Για παράδειγμα υπάρχουν γυαλιά μεταλλικά από ευτελή μέταλλα που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα φθείρονται και άλλα από μέταλλα
όπως π.χ. το τιτάνιο που δεν οξειδώνονται ποτέ και είναι πιο ελαφρά. Υπάρχουν πάντως και σκελετοί που συνδυάζουν και τα δύο υλικά (μικτοί). Υπάρχουν ορισμένες ουσιαστικές διαφορές σε αυτές τις δύο κατηγορίες σκελετών.
Ο τρόπος με τον οποίο στηρίζονται στο πρόσωπο είναι διαφορετικός. Οι μεταλλικοί σκελετοί έχουν ειδικά μικρά στηρίγματα με πλαστικές βάσεις οι οποίες έρχονται σε επαφή με την μύτη και ονομάζονται επιρρήνια. Αντίθετα οι πάστινοι σκελετοί δεν έχουν τέτοιες βάσεις αλλά στηρίζονται απ' ευθείας στην μύτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεμα
(τις περισσότερες φορές) ένας πάστινος σκελετός να είναι πιο σταθερός και ξεκούραστος γιατί «αγκαλιάζει» όλη τη μύτη έτσι ώστε το βάρος των γυαλιών να μοιράζεται ισόποσα, ενώ στην περίπτωση του μεταλλικού σκελετού το βάρος πέφτει όλο σε δύο μικρές περιοχές (επιρρήνια). Από την άλλη πλευρά όμως τα επιρρύνια ενός μεταλλικού σκελετού επιτρέπουν την ρύθμιση του ύψους στο οποίο αυτός στέκεται και έτσι την καλύτερη εφαρμογή του, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει με τους πάστινους σκελετούς.
Ενας πλάστινος σκελετός λόγω του μεγαλύτερου πάχους του μπορεί να «κρύψει» περισσότερο το πάχος ενός φακού με μεγάλο βαθμό, από ότι ένας λεπτός μεταλλικός σκελετός.
Οι μεταλλικοί σκελετοί όμως δεν παύουν να είναι καλύτεροι αισθητικά όντας λεπτότεροι και επιφέροντας μικρότερη αλλαγή στην εμφάνιση ενός προσώπου. Και βέβαια μην ξεχνάμε πως ακόμη και ένας φακός μεγάλου βαθμού φτιαγμένος σωστά με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν τα οπτικά καταστήματα μπορεί να δείχνει όμορφος ακόμη και στον πιο λεπτό μεταλλικό σκελετό.
από: