Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ (1932) συμπληρώνει φέτος 81 χρόνια ιστορίας και πρωταγωνιστικής δράσης στα αθλητικά πράγματα της Αττικής. Είναι δίκαια ένα από τα ιστορικότερα αθλητικά σωματεία της περιφέρειας με πολλές συμμετοχές στη Δ΄ Εθνική Κατηγορία και διακρίσεις, ενώ από εφέτος συμμετέχει στην Γ΄ Εθνική.
Πιο πολύ όμως και από τις αγωνιστικές της διακρίσεις, η Τριγλία Ραφήνας υπερηφανεύεται για τις καταβολές της και αυτά που εκπροσωπεί το έμβλημά της. Είναι το σύμβολο της προσφυγιάς, το λάβαρο χιλιάδων ελληνικών ψυχών που ξεριζώθηκαν το 1922 από τα χώματα της Μικράς Ασίας αφήνοντας πίσω σπίτια, περιουσίες, και το χειρότερο, νεκρούς και αγνοούμενους. Δέκα χρόνια αργότερα, η αγάπη τους για τον αθλητισμό, μετουσιώθηκε από την ίδρυση του σωματείου μας. Ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα χρώματά της, το κίτρινο και το μαύρο, τιμώνται εδώ και 81 χρόνια από την Τριγλία Ραφήνας στα γήπεδα και η προσπάθεια όλων επικεντρώνεται πλέον στο να εμφανιστεί η ομάδα μας ακόμα πιο δυνατή στο μέλλον.
Η Τρίγλια (Tirilye) είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της περιοχής της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας. Πρόκειται για οικισμό, στον οποίο κατοικούσε - κατά συντριπτικό ποσοστό - συμπαγής ελληνόφωνος και χριστιανικός πληθυσμός μέχρι το 1922. Είναι η πατρίδα του μετέπειτα εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης και σημερινού Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος βάρβαρα σφαγιάσθηκε πεσόμενος υπέρ βωμών και εστιών. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μεγάλος αριθμός κατοίκων της Τρίγλιας εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα και η πρώτη ονομασία που έδωσαν στη πόλη ήταν το όνομα της αλησμόνητης πατρίδας Τρίγλια, γεγονός που επεξηγεί την ονομασία της ομάδας μας.
Με την ευκαιρία της συμμετοχής μας, αυτή τη χρονιά, στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής αποφασίσαμε τη διεξαγωγή αυτού του τουρνουά με τη συμμετοχή ομάδων με προσφυγικές ρίζες. Ήταν για πολλούς από εμάς ένα όνειρο χρόνων. Εδώ στη φιλόξενη Αττική γη που ρίζωσαν οι ξεριζωμένοι πρόγονοι μας, συμπατριώτες του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης να διοργανώσουμε τα πρώτα ποδοσφαιρικά ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ. Στόχος μας είναι μέσα από τις αξίες του αθλητισμού να τιμηθεί ο άγιος της προσφυγιάς και θερμός φίλαθλος, ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης.
Δεν χρειάζεται λοιπόν εξήγηση ότι στη πρώτη αυτή διοργάνωση είναι καλεσμένα τα δύο ιστορικά προσφυγικά σωματεία της Σμύρνης, ο Απόλλων Σμύρνης και ο Πανιώνιος, που και τα δύο συνδέονται με τον «περίβλεπτο» ιεράρχη Χρυσόστομο Σμύρνης, ο οποίος παρέμεινε έμπρακτα σε όλη του η ζωή υποστηρικτής του ιωνικού αθλητισμού. Το όνομα του Χρυσοστόμου δεν γράφτηκε στο πάνθεον του ελληνισμού μόνο για τον μαρτυρικό του θάνατο.Παραμένει χαραγμένο και στην ιστορία του Ιωνικού αθλητισμού, αφού υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Απόλλωνα Σμύρνης και επίτιμος πρόεδρος του Πανιωνίου. Επίσης, είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ΑΟ Τριγλίας Ραφήνας αλλά και για την φίλαθλη Ραφήνα, που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και ένα άλλο κορυφαίο σωματείο με προσφυγικές ρίζες η ΑΕΚ, η «Βυζαντινή αυτοκράτειρα» του αθλητισμού μας, η συνέχεια της ένδοξης αθλητικής παρακαταθήκης των Ελλήνων της Πόλης.
Αυτοί οι γίγαντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και άξιοι εκπρόσωποι του προσφυγικού αθλητισμού, θα βρεθούν το απόγευμα της 4ης Σεπτεμβρίου, στο γήπεδο της Ραφήνας σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου, σε μια αθλητική εκδήλωση φόρο τιμής στη μνήμη του αλησμόνητου Εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Στα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα, κάθε ποδοσφαιρική ομάδα ήταν δεμένη με μια γειτονιά, μ? ένα τόπο, μιαν ιδιαίτερη πατρίδα. Για τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, η έννοια της ιδιαίτερης πατρίδας δεν έχει πάντα συγκεκριμένη αναφορά σε χωριό, σπίτια και περιουσία, αφού σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού τους αναφέρεται στην Πατρίδα του αποκλειστικά μέσα από τη μνήμη. Τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία προσπάθησαν από την ίδρυση τους, και τα κατάφεραν, να διατηρήσουν ζωντανή αυτή την μνήμη στον αθλητικό χώρο και να δώσουν μια πολιτισμική διάσταση στο ποδόσφαιρο.
Η αποδοχή της πρόσκλησης μας, από τα αδελφά προσφυγικά σωματεία, τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ, τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΥΡΝΗΣ και την ΑΕΚ, έρχεται να αποδείξει ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα , ακόμη και σήμερα σε εποχή πλήρους επαγγελματισμού, μπορεί ακόμη να ελπίζει, αφού οι διοικήσεις τόσο μεγάλων σωματείων τιμούν τις ρίζες τους και δεν λησμονούν την ιστορία.
Υπενθυνίζεται ότι ο πρώτος αγώνας θα αρχίσει στις 17.00 μεταξύ Α.Ο.Τριγλίας Ραφήνας και ΑΕΚ, ο δεύτερος στις 18.10 μεταξύ Απόλλωνα Σμύρνης και Πανιωνίου και ο τελικός στις 19.15.