ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
της 29.10.2015
ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ
Σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η οριοθέτηση του ρέματος αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ως αφετηρία για την όποια παρέμβαση σε αυτό.
Το προφανές, ότι πρώτα οριοθετείς ένα χώρο κα μετά αποφασίζεις για την όποια παρέμβαση θα κάνεις σε αυτόν, γίνεται αποδεκτό πλέον από τη Διοίκηση.
Μέχρι τώρα είχε κινηθεί ανάποδα. Πρώτα καθόριζε την παρέμβαση που ήθελε να κάνει και με βάση αυτή προσδιόριζε στη συνέχεια το χώρο που χρειαζόταν.
2. Η οριοθέτηση που θα γίνει «θα τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση». Το ουσιαστικό θέμα είναι επομένως η οριοθέτηση. Εννοούμε όμως όλοι το ίδιο πράγμα; Εννοούμε π.χ. όλοι να γίνει οριοθέτηση όπως επανειλημμένως έχει προσδιορίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας στις αποφάσεις του για το ρέμα της Πικροδάφνης;
3. Η αναφορά σε «σοβαρά τεχνικά λάθη μελετών του παρελθόντος» συνιστά δημόσια παραδοχή της Πολιτείας ότι οι μελέτες που έγιναν μέχρι σήμερα ήταν λανθασμένες ή ελλιπείς. Μάλιστα το επίθετο «σοβαρά» προσδίδει στην ανακοίνωση χαρακτήρα δημόσιας απαρέσκειας για τις μελέτες αυτές.
4. Η αναφορά «να συμπεριληφθούν και νέα στοιχεία» είναι αμφίσημη. Εννοεί π.χ. την περιβαλλοντική νομοθεσία που μεγάλο και σημαντικό της μέρος αγνόησαν οι μέχρι σήμερα μελέτες, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο κοινό υπόμνημα πέντε περιβαλλοντικών οργανώσεων (βλ. έγγραφο 174 στη διεύθυνση http://goo.gl/mZZGMD); Ή εννοεί την προσαύξηση της παροχής του ρέματος Πικροδάφνης που θα προκαλέσουν οι αγωγοί Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη, η οποία είναι όντως «νέο στοιχείο»;
5. Παρότι αυτονόητη η συμμετοχή του Δημάρχου Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου, καθώς και της αντιπεριφερειάρχου Κεντρικού Τομέα, Ερμίνας Κυπριανίδου (στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η Ηλιούπολη) στη σύσκεψη, δεν παύει να προκαλεί έκπληξη.
Μέχρι σήμερα η Πολιτεία αντιμετώπιζε τα τμήματα του ρέματος Πικροδάφνης από τις πηγές του μέχρι τη λ. Βουλιαγμένης και από τη λ. Βουλιαγμένης μέχρι την εκβολή του, σαν δύο ξεχωριστά ρέματα.
Και σε όλα τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο ρέμα της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη ήταν αδιάφορο τι επιπτώσεις έχουν κάτω από τη λ. Βουλιαγμένης. Το ρέμα λοιπόν, το οποίο οι αγωγοί Σ2 και Σ3 επιβαρύνουν με όμβρια ύδατα που δεν ανήκουν στη λεκάνη απορροής του, δεν σταματά στα σύνορα της Ηλιούπολης στη λ. Βουλιαγμένης, που είναι και το σημείο στο οποίο εκβάλλουν οι αγωγοί, αλλά είναι ένα ενιαίο υδάτινο υποσύστημα από τον Υμηττό μέχρι το Έδεμ. Συζητήθηκε άραγε στη σύσκεψη το θέμα των αγωγών Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη;
6. Πολλές οι αναφορές στην ανακοίνωση για την περιβαλλοντική αξία του ρέματος της Πικροδάφνης και στην ανάγκη διατήρησής της. Στην πράξη όμως θα φανεί ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο και η αξία αυτών των αναφορών.