"ΒΟΜΒΑ" ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 27 Αυγούστου 2015

Μόλις στα 24,8 δις ευρώ ή στο 14,2% (!) έναντι του στόχου ανήλθαν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου. Δραματική υστέρηση εμφανίζεται στα έσοδα από εισπράξεις του φόρου ειδοδήματος και του φόρου ακίνητης περιουσίας, την ώρα που η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία "σφαδάζει" στη "μέγγενη" της συνέχισης της μνημονιακής λεηλασίας.

Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, ο οποίος γίνεται ολοένα πιο εμφανής, καταδεικνύει την ολική αποτυχία των μνημονιακών οικονομικών προγραμμάτων.

Ο πλήρης εκτροχιασμός των κρατικών εσόδων φανερώνει επιπλέον ξεκάθαρα το γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας εκβιάζει με εθνικές εκλογές μες στο κατακαλόκαιρο τον ελληνικό λαό: Η υστέρηση στα έσοδα προμηνύει νέα βάρβαρα μέτρα λιτότητας αμέσως μετά τις εκλογές και γι' αυτό η κυβέρνηση απαιτεί με όλα τα μέσα και τους τρόπους λαϊκή νομιμοποίηση. Παράλληλα, αναμένεται και η εφαρμογή των "προπαιτούμενων" του μνημονιακού προγράμματος, που θα επιφέρουν δραστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέα φορομπηχτικά μέτρα (π.χ. παράταση ΕΝΦΙΑ κλπ) και τα οποία σημειωτέον ψηφίσθηκαν από την άτυπη συγκυβέρνηση της μνημονιακής συναίνεσης.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24,839 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,097 δισ. ευρώ ή 14,2 % έναντι του στόχου.

Την ίδια ώρα σημειώθηκε... «υπερσυγκράτηση» δαπανών κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες και έτσι διαμορφώνεται μιαπλασματική εικόνα για το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Ειδικότερα:

1 Στο επτάμηνο παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 840 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,736 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1,375 δισ. ευρώ.

Το δε πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,712 δισ. έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,279 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,988 δισ. ευρώ.

2 Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) ανήλθε σε 26,874 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,942 δισ. ευρώ ή 12,8 % έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015, έναντι του στόχου οφείλεται στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, στη μη βεβαίωση και πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2015.

3 Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.546 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.863 εκατ. ευρώ).

4 Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,035 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 155 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ιούλιος

Τον Ιούλιο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιουλίου ανήλθε στα 5,046 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 3,044 δισ. ευρώ ή 38% σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα δε καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5,039 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 2,441 δισ. ευρώ ή 33%.

Τον Ιούλιο σημαντική υστέρηση έναντι του στόχου παρουσίασαν:

α) Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 448 εκατ. ευρώ ή 29%.
β) Οι φόροι περιουσίας κατά 671 εκατ. ευρώ.
γ) Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 152 εκατ. ευρώ ή 28%.
δ) Ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 62 εκατ. ευρώ ή 27%.
ε) Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 33 εκατ. ευρώ ή 33%.
στ) Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 72 εκατ. ευρώ ή 23%.

Αντίθετα αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου ήταν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 381 εκατ. ευρώ ή 120% και τον ΦΠΑ λοιπών κατά 6 εκατ. ευρώ ή 0,5%. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 215 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 197 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (412 εκατ. ευρώ). Οι δαπάνες ανήλθαν στα 27,714 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4.477 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (32,191 εκατ. ευρώ).
Ιούλιος

Τον Ιούλιο σημαντική υστέρηση έναντι του στόχου παρουσίασαν:

α) Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 448 εκατ. ευρώ ή 29%.
β) Οι φόροι περιουσίας κατά 671 εκατ. ευρώ.
γ) Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 152 εκατ. ευρώ ή 28%.
δ) Ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 62 εκατ. ευρώ ή 27%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 215 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 197 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (412 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες ανήλθαν στα 27,714 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4.477 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (32,191 εκατ. ευρώ).

"ΒΟΜΒΑ" ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ως "βόμβα" έτοιμη να σκάσει παρομοίαζαν την ίδια ώρα στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυτό άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η υπέρβαση της κρατικής χρηματοδότησης. "H οικονομική κατάσταση των ταμείων έχει εκτροχιαστεί" , τόνιζε στην Iskra ταξικός συνδικαλιστής.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον ΟΑΕΕ όπου στο επτάμηνο Ιανουαρίου ? Ιουλίου έχει καλυφθεί το 73,1% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή έχουν δοθεί τα 610 εκατ. ευρώ από τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για όλη την χρονιά. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει η υπέρβαση χρηματοδότησης ύψους 127 εκατ. ευρώ για το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αντίστοιχα δυσχερής είναι και η θέση που βρίσκεται το ΙΚΑ, που έχει δαπανήσει το 65,6% του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 1,64 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ που είναι η ετήσια κρατική ενίσχυση.

Η απόκλιση που έχει προκύψει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας ανέρχεται στα 187 εκατ.ευρώ. Απόκλιση 44 εκατ. ευρώ έχει καταγράψει και ο ΟΓΑ, που έχει κάνει χρήση 1,95 δισ. ευρώ από τα 3,2 δισ. ευρώ που είναι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για το Ταμείο των αγροτών. Προβληματισμό όμως προκαλεί και η πορεία του ΕΚΑΣ αφού έχει ήδη καλυφθεί το 86,7% της ετήσιας χρηματοδότησης, με ορατό το ενδεχόμενο της υπέρβασης.

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έχει κοστίσει στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους 447 εκατ. ευρώ, από τα 516 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική ετήσια κρατική στήριξη για το συγκεκριμένο επίδομα. Είναι προφανές ότι για να «βγει η χρονιά» τόσο στο σκέλος του ΕΚΑΣ, αλλά και στο σκέλος του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΙΚΑ, το κράτος θα πρέπει να καταφύγει στη λύση της πρόσθετης χρηματοδότησης. Μια λύση όμως που οι εκπρόσωποι των ... "θεσμών" φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να απεχθάνονται και γι' αυτό στο νέο μνημόνιο έχουν περάσει διάταξη για κατάργηση κάθε πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης στο μέλλον.

ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΚΑΣΙΜΗΣ

* Με πληροφορίες από imerisia.gr και "Καθημερινή"

Προβλήθηκε 841 φορές