Της Δώρας Χειράκη
Ενενήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται από τη Μικρασιατική Kαταστροφή, μιας από τις μεγαλύτερες συμφορές που, διαχρονικά, υπέστη ο ελληνισμός.
Περίπου 1.500.000 Έλληνες, υποχρεωτικά, εγκατέλειψαν τα πατρογονικά τους και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφήνοντας πίσω τους συγγενείς και περιουσίες.
Η άφιξη και εγκατάστασή τους στη «μητέρα πατρίδα» κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αφού το σχεδόν χρεoκοπημένο ελληνικό κράτος του 1922, με ρευστό πολιτικό σκηνικό και χωρίς ιδιαίτερες υποδομές, έπρεπε να παράσχει τροφή, περίθαλψη και στέγαση στους ήδη ταλαιπωρημένους και εξαντλημένους πρόσφυγες.
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ιστορικές ραδιοφωνικές εκπομπές ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ, στο www.ert-archives.gr, με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζει 11 μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη Συλλογή Πέτρου Πουλίδη. Οι φωτογραφίες καταγράφουν την άφιξη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στον Πειραιά και την Αθήνα, καθώς και την εγκατάσταση, στέγαση και καθημερινή διαβίωσή τους στην πόλη.
Ο φακός απαθανατίζει στιγμιότυπα από την πρόχειρη εγκατάσταση των προσφύγων σε υπαίθριους χώρους, τη διανομή τροφίμων, την υπαίθρια ιατρική εξέταση των ορφανών προσφυγοπαίδων, το μάθημα σε σχολείο του συνοικισμού Βύρωνα, τα «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στιγμές από την καθημερινότητά τους.
Από το ραδιοφωνικό αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζεται η εκπομπή του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ «Μνήμες από τη Μικρά Ασία, 65 χρόνια από την καταστροφή ? Αφηγήσεις Μικρασιατών», στην οποία πρόσφυγες πρώτης γενιάς αφηγούνται μνήμες από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως οι ίδιοι τα έζησαν.
Η Ελευθερία Τραγκιώτη και η Στάσα Κομνηνού θυμούνται και εξιστορούν στιγμές από την καταστροφή της Σμύρνης και την άφιξή τους στην Ελλάδα. Η εκπομπή μεταδόθηκε στο πλαίσιο αφιερώματος για την 65η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 1987.
Επίσης, παρουσιάζεται και το ντοκιμαντέρ των Ανδρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ «Δυο φορές ξένος ? Η Συνθήκη της Λωζάννης».
το διαβάσαμε στο: ert.gr