Μια μεγάλη ήττα σε συμβολικό επίπεδο, αλλά και μια έμπρακτη απάντηση στο ερώτημα που βάζουν "καλοθελητές και άσπονδοι φίλοι" ποια είναι η διαφορά της "πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς", έδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας και ο Π. Σκουρλέτης.
Μετά από τις (αδιαφανείς σχεδόν παντού) πρακτικές της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβους που κατά κόρον ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες (και οι οποίες, πέρα από τις δραματικές συνθήκες εργασίας και υπερεκμετάλλευσης, συνοδεύτηκαν και με τραγικά περιστατικά όπως η απόπειρα δολοφονίας της Κ. Κούνεβα), χθες το υπουργείο Εργασίας έκανε το αυτονόητο.
Προχώρησε στην απευθείας σύναψη συμβάσεων εργασίας με τις καθαρίστριες, που είναι ταυτόχρονα και προσωπικό του υπουργείου, αξιοποιώντας το άρθρο 49 του Ν.4325/2015.
Και δεν είναι μόνο το εργασιακό μοντέλο που αλλάζει, αλλά και το σημαντικά μικρότερο κόστος που προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο υπουργείο η καθαριότητα σε σχέση με αυτά που θα κόστιζε η ανάθεσή της σε ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το κόστος της καθαριότητας θα είναι μικρότερο για το επόμενο εξάμηνο σχεδόν κατά 17.000 ευρώ (ή σχεδόν 35.000 ευρώ τον χρόνο)!
Και αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα στην προπαγάνδα των νεοφιλελεύθερων που κατασκεύαζαν κόστη υπερμεγέθη προκειμένου να δικαιολογήσουν τη σίτιση -και με το αζημίωτο- γνωστών και φίλων που έχουν εταιρείες καθαρισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο, επιτυγχάνεται διπλό όφελος, καθώς και το κόστος της καθαριότητας μειώνεται, αλλά και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του υπουργείου εξασφαλίζουν καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβής.
Συγκεκριμένα, το κόστος καθαριότητας μειώνεται κατά 17.085,37 ευρώ για τους επόμενους 7 μήνες.
Με την απευθείας απασχόληση του προσωπικού καθαριότητας, μέσω της υπογραφής συμβάσεων ορισμένου χρόνου, το υπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται σε 56.009,63 ευρώ ενώ το αναμενόμενο τίμημα της εργολαβίας ήταν 73.185 ευρώ.
"Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται στον πυρήνα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας ειδικότερα, για την απεμπλοκή από διαμεσολαβητές, εργολάβους και υπεργολάβους, όπου αυτό είναι δυνατόν, δίκαιο και εύλογο", σημειώνει το υπουργείο.
Πιο απλά, απολύοντας τον εργολάβο!
Ανδρέας ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ από Η ΑΥΓΗ