Απαλλάχθηκε από παλιούς και τώρα παίρνει ευέλικτους, φθηνούς κι ενοικιαζόμενους

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 18 Δεκεμβρίου 2013

Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου του ΟΤΕ, ανακοινώθηκαν νέες προσλήψεις. Όχι όμως από τον ίδιο τον οργανισμό, όπως απατηλά αναπαράχθηκε στα ρεπορτάζ, αλλά από τη θυγατρική του, OTEplus.
Εδώ και λίγους μήνες η Διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με στόχο να μειώσει το προσωπικό της κατά 1.100 εργαζόμενους. Τόσο τα κίνητρα, όσο και ο εκβιασμός υπό την απειλή δυσμενέστερων αμοιβών, αλλά και χειροτέρευσης των όρων συνταξιοδότησης στο μέλλον, απέδωσαν.
Έβαλε το χεράκι της και η κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να ψηφίσει τροπολογία στη Βουλή (στις 28/11) για να κάνει πιο? ελκυστικές τις αποχωρήσεις. Συγκεκριμένα, νομοθέτησε ότι οι συμμετέχοντες σε τέτοια προγράμματα αποχωρήσεων, εφόσον πληρώσουν όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τα σημερινά όρια ηλικίας και όχι με αυτά που θα ισχύουν στα επόμενα χρόνια.
Με την τροπολογία αυτή που έγινε, φωτογραφίζοντας τον ΟΤΕ και τις τράπεζες, δημιουργήθηκε συνωστισμός αποχωρήσεων, βοηθώντας τη διοίκηση του Οργανισμού να υπερκαλύψει στο διπλάσιο το στόχο της: περίπου 2.200 μόνιμοι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν «εθελοντικά» προς μεγάλη ικανοποίηση των στελεχών της επιχείρησης, αλλά και της Ντόιτσε Τέλεκομ.
Αφού, λοιπόν, ο οργανισμός απαλλάχτηκε από εργαζόμενους με δικαιώματα, έρχεται το νέο «κύμα» προσλήψεων μέσω της OTEplus να καλύψει τις ανάγκες με φθηνό, ενοικιαζόμενο προσωπικό. Οι προσλήψεις που θα γίνουν αφορούν βεβαίως αναγκαίο και ειδικευμένο προσωπικό, όπως προκύπτει από τις ίδιες τις προκηρύξεις: πωλητές καταστημάτων, τεχνικοί πεδίου και account managers εταιρικών πελατών.
Οι προκηρύξεις δεν μιλούν για αμοιβές, ούτε για ωράρια. Αντίθετα, κάνουν λόγο για πρόγραμμα ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προνομιακό πακέτο κινητής τηλεφωνίας. Είναι γνωστό σε όσους έχουν εργαστεί σε ανάλογες θέσεις στον ΟΤΕ, μέσω αυτής ή άλλων αντίστοιχων επιχειρήσεων, ότι το μοναδικό δεδομένο γι? αυτές τις θέσεις εργασίας είναι η πλήρης ευελιξία στο χρόνο εργασίας, ενώ οι αμοιβές δεν ξεπερνούν τα 586 ευρώ μεικτά, την κατώτατη δηλαδή αμοιβή του ανειδίκευτου.
Συνδικαλιστές του ΟΤΕ σχολιάζοντας την τακτική της Ντόιτσε Τέλεκομ, θυμίζουν ότι με αυτό τον τρόπο, από τότε που πήρε τον ΟΤΕ, κατόρθωσε να μειώσει κατά 6.000 τις θέσεις σταθερής εργασίας και να τις αντικαταστήσει με το λεγόμενο outsourcing, με εργολαβίες και ενοικιάσεις χαμηλόμισθων εργαζομένων.
Μάλιστα, το αντάλλαγμα για τα στελέχη της είναι τα ανάλογα πριμ, όπως δείχνουν οι αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, οι οποίες έφθασαν στο 1 εκατ. 246 χιλιάδες το 2012, χρονιά που πραγματοποιήθηκε άλλο ένα πρόγραμμα που οδήγησε στην έξοδο 1.517 υπαλλήλους του Οργανισμού.

 

http://edromos.gr/

Προβλήθηκε 580 φορές