Πραγματοποιήθηκε στις 29.07.2013, στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ σύσκεψη 6 σωματείων της Αττική που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο με στόχο να οργανωθεί κίνημα αντίστασης και αποτροπής των λουκέτων που φαίνεται ότι θα επιχειρηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι και από άλλα σωματεία όπως του Σισμανόγλειου, του Ασκληπιείου, Δαφνί κ.α.
Από τούς περισσότερους ομιλητές, αλλά και τον εκπρόσωπο της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού των Ομοσπονδιών, ιδιαίτερα της υγείας, της παιδείας της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και το χτίσιμο των κοινωνικών συμμαχιών, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα με στόχο την αποτροπή των λουκέτων σε Νοσοκομεία και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ΠΟΕΔΗΝ να προχωρήσει ως πρώτο βήμα αντίδρασης σε Παννατική Στάση Εργασίας 11 πμ έως 3 μμ την Πέμπτη 1 Αυγούστου και συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί έξω από το Υπουργείο Υγείας. (δείτε τη σχετική ανακοίνωση εδώ)
Παράλληλα σε τοπικό επίπεδο οργανώνονται κινητοποιήσεις από τα σωματεία των εργαζομένων και παράλληλα τα σωματεία συντονίζουν τη δράση τους με άλλα συνδικάτα, τοπικούς φορείς και συλλόγους χρηστών των υπηρεσιών υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Κοινή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων των νοσοκομείων Αμ. Φλέμινγκ και Σισμανόγλειου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο τη Τρίτη 30 Ιουλίου στις 10.00 πμ. στα γραφεία του Σωματείου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου καθώς και στην πύλη του Νοσοκομείου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.
- Νέα κοινή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων των νοσοκομείων Αμ. Φλέμινγκ και Σισμανόγλειου στο Αμαλία Φλέμινγκ τη Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 10.00 πμ. στη πύλη του νοσοκομείου και πορεία διαμαρτυρίας στη περιοχή μαζί με τοπικούς φορείς του Δήμου.
- Την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 6.30 το απόγευμα συγκέντρωση ? συναυλία στην Πύλη του νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρα μαζί με τοπικούς φορείς, σωματεία εργαζομένων και κατοίκους της περιοχής
- την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 6.30 το απόγευμα το Σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πατησίων οργανώνει συγκέντρωση στο Νοσοκομείο μαζί με φορείς της περιοχής.
- Την Πέμπτη 1 Αυγούστου τα Σωματεία εργαζομένων στο Αμ. Φλέμινγκ, Αγ. Βαρβάρας, Πατησίων με τη στήριξη της ΕΙΝΑΠ οργανώνουν συναυλία στις 7.30 το απόγευμα στα Προπύλαια.
- Τα σωματεια των Νοσοκομείων στο Βόρειο Αιγαίο συντονίζουν τη δράση τους και προγραμματίζουν κινητοποίήσεις
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών καλεί όλους τους εργαζόμενους στην υγεία να πρωτοστατήσουν προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μέτωπο αγώνα ενάντια στα λουκέτα σε Νοσοκομεία, μονάδες του ΕΟΠΥΥ σχολεία και κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων καθώς και για την αποτροπή των χιλιάδων απολύσεων.
- Να συμμετέχουν μαζικά τόσο στην Παννατική στάση Εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν τα σωματεία των Νοσοκομείων.
- Τα Σωματεία των Νοσοκομείων να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού με τις τοπικές ενώσεις και συλλόγους εκπαιδευτικών, τις ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, τα σωματεία των εργαζομένων των Δήμων, σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για να δημιουργηθεί μαζί με τους πολίτες ένα μεγάλο κίνημα ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών υγείας παιδείας πρόνοιας, υπεράσπισης του δικαιώματος στην εργασία και αποτροπής των απολύσεων.
Ενώ όλα αυτά σκέφτονται να γίνουν, το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, εκφράζει την ικανοποίηση του για τα μέτρα και για την στάση του Έλληνα Υπουργού Υγείας.
Το Yπουργείο Υγείας της Γερμανίας με επίσημη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πρόοδο η οποία έχει πραγματοποιηθεί στο χώρο της Υγείας και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη βούληση της Κυβέρνησης μετά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός κρίσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αυτή την εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υγείας και του Διεθνή Οργανισμού Υγείας (WHOEuropa) για την ενίσχυση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων υγείας της πρωτοβουλίας «Υγεία σε Κίνηση» για τα έτη 2013-2015.
Υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής στον εν λόγω τομέα (Domain Leader), το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας (της Γερμανίας) συντόνισε και προώθησε τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα και προετοίμασε ουσιωδώς την υπογραφή του συμβολαίου. Έτσι είχε υπογραφτεί ήδη τον Απρίλιο 2012 το μνημόνιο συνεργασίας (εν συντομία MoU)».
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Daniel Bahr είπε: «Συγχαίρουμε την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας. Ενισχύει τη σθεναρή βούλησή της για μεταρρυθμίσεις μετά και τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και στον WHO/Europa (Διεθνή Οργανισμό Υγείας) την αμέριστη υποστήριξή του ως επικεφαλής στον εν λόγω τομέα (Domain Leader). H περαιτέρω αποτελεσματικότητα θα εξαρτηθεί ουσιωδώς από την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να βοηθηθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού το συντομότερο δυνατό. Η επίτευξη δομικών και διαχρονικών μεταρρυθμίσεων είναι προς το συμφέρον του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον θα διοχετευθεί μέσω της διαρκούς στενής συνεργασίας και της έμπρακτης υποστήριξης του Ελληνικού Task Force στις μεταρρυθμίσεις.
Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας η συνεργασία διευρύνθηκε σύμφωνα με την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης και περιλαμβάνει πλέον τους ακόλουθους νέους και μείζονος προτεραιότητας τομείς συνεργασίας:
- Παροχή συμβουλών για την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος τιμολόγησης στους σταθμούς νοσηλείας.
- Μεταρρυθμιστικά μέτρα στον τομέα της διοίκησης νοσοκομείων.
- Παροχή συμβουλών για τη διαμόρφωση τιμών και την αποζημίωση δαπανών φαρμάκων.
- Διεύρυνση του τομέα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων στο ευρύτερο πεδίο της ηλεκτρονικής παροχής υπηρεσιών υγείας.
- Αναδιοργάνωση του εθνικού ασφαλιστικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας «ΕΟΠΥΥ» και των συνδεδεμένων με αυτόν δομών για τη εκ νέου οργάνωση της ασφάλισης υγείας.
- Βασική περίθαλψη.
- Δημόσια υγεία.
- Τουρισμός υγείας.
Η υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο θεμέλιος λίθος της συνεργασίας. Σηματοδοτεί την αρχή της εφαρμογής μέτρων για διαχρονικές, δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν καθυστερήσει για περισσότερα χρόνια.
Για την εφαρμογή μεμονωμένων πρότζεκτ είναι απαραίτητη η διαμόρφωση διοικητικών δομών. Υπάρχουν νέες ομάδες εργασίας («Υπο-επιτροπές»), όπως επίσης μία συντονιστική επιτροπή («Επιτροπή Στήριξης Μεταρρυθμίσεων Υγείας»), οι οποίες συνέρχονται τακτικά κάθε μήνα από την 17η Σεπτεμβρίου 2012. Τη στιγμή που οι ομάδες εργασίας προωθούν την εφαρμογή των μεμονωμένων πρότζεκ και μέτρων σύγκλισης, η συντονιστική επιτροπή είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική εφαρμογή των σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων».