Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ «ουρλιάζει» για όλους τους Ελληνες! Για την Ελλάδα της κρίσης που καθημερινά αγωνίζεται να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά...
Το νέο διαφημιστικό σποτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που προβάλλεται από την αρχή της εβδομάδας, με πρωταγωνιστή και πάλι τον διάσημο Ισπανό ακτιβιστή ηθοποιό, συγκλονίζει για μια ακόμη χρονιά.
Στην περσινή εκστρατεία της οργάνωσης ο Μπαρδέμ είχε μιλήσει ελληνικά, συμβολικά, ώστε να δείξει ότι η αλληλεγγύη «για τον πόνο του άλλου» δεν έχει σύνορα. Φέτος η διαφήμιση ξεκινά με τον καταξιωμένο ηθοποιό να εμφανίζεται στο πλάνο κι ενώ ξεκινά να ουρλιάζει σπαρακτικά δεν ακούγεται τίποτα. Σαν ο πρωταγωνιστής να μπαίνει στο μυαλό και στο σώμα μας και να προσπαθεί να μας ξυπνήσει από τον εφιάλτη. «Αν κι εσύ πονάς επειδή εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, ούρλιαξε. Ούρλιαξε τώρα!» μας προτρέπει ο εκφωνητής. Κι είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή που ο Μπαρδέμ ξεσπά με όλη του τη δύναμη σε ουρλιαχτό. Κραυγή διαπεραστική, από τα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης. Που, επιτέλους, αναδύεται στην επιφάνεια για όλους εκείνους τους ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη της εξαθλίωσης, της φτώχειας και της ανέχειας, που υποφέρουν αλλά η φωνή τους δεν βρίσκει «ευήκοα ώτα».
Η συμμετοχή του Χαβιέρ Μπαρδέμ στην εκστρατεία «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει τεράστια απήχηση. Χωρίς αμφιβολία, ο σπουδαίος ηθοποιός δημιούργησε μια πραγματική επανάσταση αλληλεγγύης! Οπως δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής», «συγκινήθηκα πραγματικά και σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που αξίζει τέτοια εκδήλωση αγάπης και υποστήριξης. Θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες και τον ειλικρινή θαυμασμό μου σε όλους τους Ελληνες!».
Και αν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί αυτός ο μεγάλος ηθοποιός είναι υπέρμαχος της προσπάθειας αυτής σε Ελλάδα και Ισπανία, που τόσο πλήττονται από την κρίση, ο ίδιος απαντά με ξεκάθαρο τρόπο: «Συμμετέχω γιατί μου το πρότειναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μια οργάνωση που αξίζει την απόλυτη εμπιστοσύνη και εκτίμησή μου. Με αυτή την απίστευτη και ευρηματική ιδέα, οι Γιατροί μάς εξοικειώνουν με πολύ απλό τρόπο με τη σύνθετη πραγματικότητα των ''ξεχασμένων'' ασθενών. Επίσης, είναι μια οργάνωση αποτελεσματική. Υποστηρίζοντάς την, με ελάχιστη προσωπική προσπάθεια, το αποτέλεσμα είναι άμεσο και το έργο της τεράστιο. Η είδηση πως στην Ισπανία κατάφερε τόσος κόσμος να συνεισφέρει στην ανακούφιση χιλιάδων ασθενών -ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, αλλά και ως μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας- είναι από μόνη της ικανή να φέρει ''συμπτώματα'' πόνου για τον άλλο και στην Ελλάδα».
Αυτός είναι ο Μπαρδέμ... Ενας βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός που θέλει να πει και στους Ελληνες ότι στα δύσκολα αυτό που έχει σημασία είναι να δείχνουμε αλληλεγγύη, να μένουμε άνθρωποι. Και μπορεί να μην έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να επισκεφθεί την πατρίδα μας, αλλά το συνεργείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρέθηκε μαζί του στα γυρίσματα στη Μαδρίτη τού έκανε πολλά δώρα με άρωμα... Ελλάδας. Ενα αγαλματίδιο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, λικέρ μαστίχα από τη Χίο, γλυκό βύσσινο από τη Νάξο και φυσικά οι παστίλιες με μέλι και θυμάρι ήταν τα πολύτιμα δώρα της ελληνικής αποστολής.
Αντιστάρ
Από τη φύση του ο Μπαρδέμ είναι άνθρωπος ελεύθερος, πολιτικοποιημένος, ανήσυχο πνεύμα, αλλά χωρίς σταριλίκια, εγωκεντρικούς καθωσπρεπισμούς και παράλογες συμπεριφορές. Ακόμα και χαλαρώνοντας μετά τα γυρίσματα της διαφημιστικής καμπάνιας, όπως μας αποκάλυψαν οι Ελληνες Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Χαβιέρ συζητούσε μαζί τους για την κατάσταση στη χώρα μας, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Πρόκειται για έναν οξυδερκή άνθρωπο, πολύ καλά ενημερωμένο και βαθιά ευαισθητοποιημένο για τους ανθρώπους που υποφέρουν.
Ηταν μάλιστα και στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων στην Ισπανία του περασμένου Ιουλίου, μαζί με άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Δεν θα υπάρξει ειρήνη», «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια» και «Η δική μας περικοπή θα γίνει με γκιλοτίνα!». Ο ηθοποιός είχε προχωρήσει και σε σκληρές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ραχόι, λέγοντας ότι «είναι άδικο γιατί η κυβέρνηση, αντί να υποχρεώσει τον χρηματοοικονομικό τομέα να πληρώσει για ό,τι έκανε, ρίχνει όλο το βάρος στους ανέργους, τους ασθενείς, τους συνταξιούχους. Σκοτώνουν το μέλλον μιας γενιάς».
Η στάση του Μπαρδέμ προς τα πολιτικά δρώμενα δεν είναι τυχαία, αφού προέρχεται από αριστερή οικογένεια. Ο θείος του, Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ, φυλακίστηκε από τον δικτάτορα Φράνκο για τις αντιφασιστικές του ταινίες κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου.
Οι έξι «καραμέλες... αλληλεγγύης» που περιέχει κάθε συσκευασία αποτελούν μια ανάσα αισιοδοξίας προερχόμενη από τον φτωχό ευρωπαϊκό Νότο. Το χαρακτηριστικό τους: «Εμείς τις παίρνουμε, κάποιοι άλλοι σταματούν να πονάνε!»... Είναι ο τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε (με την αγορά κάθε συσκευασίας) τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο.
ΧΟΡΧΕ ΜΑΡΤΙΝΕΘ (διαφημιστής και εμπνευστής της ιδέας)
Η φωνή μας θα γίνει μία τεράστια κραυγή και θα φτάσει παντού
Αναμφίβολα οι δημιουργικές ιδέες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Εν καιρώ κρίσης όμως μια δημιουργική ιδέα αρκεί για να αρχίσει ένα καινούργιο ταξίδι σε μια νέα «Ιθάκη». Ο Χόρχε Μαρτίνεθ, διαφημιστής και δημιουργός της συγκεκριμένης εκστρατείας, μας αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η όμορφη αυτή ιστορία.
«Την ιδέα μού την ενέπνευσε μια έκθεση φωτογραφίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τον τίτλο: ''Μάρτυρες της Λήθης''. Μιλούσε για τα προβλήματα εκατομμυρίων ασθενών ανά τον κόσμο που πάσχουν από τις λεγόμενες ξεχασμένες ασθένειες, όπως ασθένεια του ύπνου, ελονοσία, φυματίωση...
Σκέφτηκα βλέποντάς την ότι υπάρχουν εκατοντάδες φάρμακα που μπορούν να απαλύνουν οποιονδήποτε δικό μας φυσικό πόνο. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως όταν πονάμε για τους άλλους, για όλους εκείνους που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κενά του συστήματος υγείας, σε διαλυμένες δομές; Και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε με έναν οικονομικό τρόπο, προσιτό σε όλους μας; Ετσι γεννήθηκαν οι παστίλιες.
Παστίλιες και εφαρμογή τους
Στο βάθος αυτής της ιδέας υπάρχει το κίνητρο του να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, υπάρχει δηλαδή μια ουτοπική, επαναστατική σχεδόν διάθεση κι αυτό είναι κάτι που όλοι το έχουμε ανάγκη. Η διαφορά με τις άλλες καμπάνιες είναι ότι ουσιαστικά οι παστίλιες δεν είναι καμπάνια. Είναι ένα προϊόν, έστω συμβολικό, ιδιαίτερο, επαναστατικό. Η καμπάνια έρχεται δευτερευόντως να στηρίξει αυτό το προϊόν, να το διαδώσει, να κάνει σαφή τα μηνύματά του».
Για το γεγονός ότι η χώρα μας ανταποκρίθηκε εντυπωσιακά σ' ένα μήνυμα που «χτίσθηκε» στην Ισπανία, τον ίδιο δεν φαίνεται να τον εντυπωσιάζει. Οπως μας εξηγεί, «οι παστίλιες, ακριβώς επειδή είναι μια ιδέα τόσο πρωτότυπη όσο και απλή, μπορεί να λειτουργήσει παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι που συναισθάνονται τον πόνο των άλλων ανθρώπων. Με αυτή την έννοια, θα μπορούσε να εφαρμοστεί παντού, σε οποιαδήποτε κοινωνία και χώρα. Ωστόσο, χάρηκα όταν έμαθα ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα που θα υιοθετούσε την καμπάνια, γιατί οι Ισπανοί και οι Ελληνες μοιραζόμαστε κάτι κοινό αυτόν τον καιρό: την αγωνία μας για τα όσα συμβαίνουν στις ίδιες μας τις κοινωνίες.
Οταν πονάω φωνάζω
Αυτή η αγωνία μας δυνάμωσε ακόμα περισσότερο το συναίσθημα αλληλεγγύης μας για όσους υποφέρουν.
Η ''Κραυγή'' γεννήθηκε μέσα από τη σκέψη ότι όταν πονάω (για τον άλλο) φωνάζω. Αν φωνάξω εγώ, φωνάξεις κι εσύ, φωνάξουμε όλοι, τότε θα σχηματίσουμε μια τεράστια κραυγή που θα μπορεί να φτάσει παντού.Ελληνες και Ισπανοί μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για τις κοινωνίες μας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
Ο Μπαρδέμ μας βοήθησε να μιλήσουμε στην ελληνική κοινωνία
«Η συμμετοχή του Μπαρδέμ μάς έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε στην ελληνική κοινωνία, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, για την αλληλεγγύη που οφείλουμε να δείξουμε στους ''ξεχασμένους'' και αποκλεισμένους από τη θεραπεία συνανθρώπους μας» λέει ο Χρήστος Χρήστου, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και συνεχίζει.
«Το σποτ μεταδόθηκε δωρεάν περισσότερες από 1.000 φορές. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Παστίλιες και ο Μπαρδέμ ήταν για μέρες στην επικαιρότητα. Χάρη στο κοινό που μίλησε και τις αγόρασε, μέσα σε λίγους μήνες την πρώτη χρονιά, πωλήθηκαν περισσότερα από 350.000 κουτιά σε όλη τη χώρα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεσαν 175.000 ευρώ στα προγράμματά τους στην Αθήνα και στον Εβρο, 60.000 στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 65.000 στο Κονγκό και 50.000 στην εμπόλεμη Συρία.
Δεν ήταν όμως μόνο ο Μπαρδέμ. Αυτό όμως που είναι η πραγματική επιτυχία της εκστρατείας είναι η συνεργασία πολλών και διαφορετικών φορέων.
Οι Παστίλιες δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, αν δεν είχαμε μαζί μας μεγάλη ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών, τους προμηθευτές της και φυσικά τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι χωρίς κανένα απολύτως κέρδος, δημιούργησαν μια μοναδική αλυσίδα αλληλεγγύης».
Μαρίνας Ζιώζιου