Η άνοιξη ίσως είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Όμως για πολλά παιδιά που είναι αλλεργικά, είναι μία περίοδος βασανιστική.
του Μάρκου Βαβλά
Παιδιάτρου.
Τι είναι όμως η αλλεργία; Ως αλλεργία εννοούμε την υπερβολική απάντηση του οργανισμού μας σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα με τη μεσολάβηση ανοσολογικού μηχανισμού.
Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλεργικές παθήσεις όπως το άσθμα, η ρινίτιδα και το έκζεμα έχουν γίνει συχνότερες κατά τα τελευταία 40 χρόνια, ιδίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες των δυτικοποιημένων κοινωνιών. Έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συχνότητα αλλεργικών παθήσεων είναι αυξανόμενη, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η προδιάθεση για αλλεργία που καθορίζεται από κληρονομικούς παράγοντες.
Η αναπνευστική οδός είναι το σύστημα εκείνο που επηρεάζεται συχνότερα από την αλλεργία στην παιδική ηλικία. Οι αλλεργικές αντιδράσεις απαιτούν προηγούμενη ευαισθητοποίηση του ατόμου με έκθεση σε αλλεργιογόνα κατά την διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 10 ετών.
Τα κύρια συμπτώματα των αλλεργιών, από το ανώτερο αναπνευστικό, είναι η ρινική απόφραξη, καταρροή φτάρνισμα, κνησμό στη μύτη και ενόχληση πίσω στο λαιμό.
Από το κατωτέρω αναπνευστικό είναι ο βήχας (ιδιαίτερα ο νυχτερινός ή μετά από άσκηση, παιχνίδι ή γέλιο), ο συριγμός (σφύριγμα ή «γατάκια» στο στήθος), δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), αίσθημα σφιξίματος ή πόνος στο στήθος (χωρίς τα τελευταία να είναι από μόνα τους ένδειξη αλλεργίας).
Η αιτιολογία είναι τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος όπως τα ακόρεα (της σκόνης), οι μύκητες, οι γύρεις, κ.α. shutterstock 771160 633 451
Για την αντιμετώπιση των αλλεργιών κινούμαστε προς δύο κατευθύνσεις: την αποφυγή του αιτίου που πυροδοτεί την αλλεργία, και την φαρμακευτική αγωγή (αντισταμηνικά και κορτιζονούχα σκευάσματα) για την ανακούφιση ή ακόμη και τη μη εκδήλωση των συμπτωμάτων.