Ακόμα και οι ασφαλισμένοι καρκινοπαθείς βάζουν το χέρι στη τσέπη για τα φάρμακα τους

Υγεία 22 Μαϊου 2014

Παραδείγματα που διαψεύδουν τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα ασφαλισμένων με χρόνιες παθήσεις δίνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.


Οι δύο περιπτώσεις αποδεικνύουν το πώς ένας ασφαλισμένος καρκινοπαθής από εκεί που δεν πλήρωνε τίποτα για τη θεραπεία του, πλέον καλείται να καταβάλει χρήματα.
Παράδειγμα 1
Η λετροζόλη αποτελεί εγκεκριμένη ορμονοθεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τόσο σαν επικουρική (προφυλακτική θεραπεία) όσο και σαν 1ης γραμμής θεραπεία του προχωρημένου ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου μαστού ή μετά από αστοχία στα αντιοιστρογόνα.
Η συνταγογράφηση της γίνεται με μηδενική συμμετοχή όπως αναγράφεται άλλωστε και στην συνταγή που λαμβάνει ο/η ασφαλισμένος/η καρκινοπαθής ασθενής.
Τα σκευάσματα που διατίθενται αυτή τη στιγμή είναι το πρωτότυπο με λιανική τιμή 70.59 ευρώ καθώς και 15 γενόσημα το φθηνότερο από τα οποία κοστίζει 50.67 ευρώ.
Οι αναφερόμενες τιμές αφορούν ένα κουτί φαρμάκου που καλύπτει τη θεραπεία ενός μηνός.
Η ασφαλιστική τιμή (δηλαδή η τιμή που ο ασφαλιστικός φορέας καλύπτει) είναι 41.38 ευρώ. Συνεπώς ο/η ασφαλισμένος/η καρκινοπαθής που χρειάζεται να λάβει την συγκεκριμένη θεραπεία θα πρέπει να πληρώσει 9.29 ευρώ κατ΄ελάχιστον για ένα κουτί λετροζόλης επιλέγοντας το ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ γενόσημο που κυκλοφορεί
(λιανική τιμή του φθηνότερου γενόσημου 50.67 ευρώ -ασφαλιστική τιμή 41.38 ευρώ = 9.29ευρώ)
Η λετροζόλη μπορεί να χορηγηθεί καθημερινά επί 5 έτη, συνεπώς το κόστος που θα πληρώσει ο ασφαλισμένος για το πρωτότυπο συνολικά φθάνει τα 1752.60 ευρώ και για το φθηνότερο γενόσημο τα 557.40 ευρώ.
Παράδειγμα 2
Η γοσερελίνη αποτελεί επίσης εγκεκριμένη θεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού και τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτη. Χορηγείται υποδορίως κάθε 28 ημέρες ή κάθε 12 εβδομάδες ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού. Ο ελάχιστος χρόνος χορήγησης για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού είναι 2 έτη ενώ για τους πάσχοντες από ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτου το φάρμακο χορηγείται μέχρι μη ανταποκρίσεως ( με βάση τη διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία).
Και εδώ η συνταγογράφηση γίνεται με μηδενική συμμετοχή. Το σκεύασμα μηνιαίας χορήγησης που κυκλοφορεί έχει λιανική τιμή 90.87 ευρώ ενώ η ασφαλιστική τιμή είναι 75.76 ευρώ. Συνεπώς η διαφορά που προκύπτει είναι 15.11 ευρώ το μήνα, αλλά επειδή δεν κυκλοφορεί αντίγραφο του φαρμάκου στην αγορά ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνθεί το ήμισυ της διαφοράς, δηλαδή 7.55 ευρώ.
Το σκεύασμα που χορηγείται ανά 12 εβδομάδες κυκλοφορεί με λιανική τιμή 256.23 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή είναι 227.27 ευρώ. Άρα σ αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώσει 14.48 ευρώ το τρίμηνο (για τους ίδιους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω).
Η γοσερελίνη μπορεί να χορηγηθεί για 2 έτη, οπότε το συνολικό κόστος για τον ασφαλισμένο για το μηνιαίο σκεύασμα φθάνει τα 181.20 ευρώ.
Αξίζει να αναφέρουμε το άρθρο «Για αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα προειδοποιούν φαρμακευτικές εταιρείες» του http://health.in.gr/όπου αναφέρονται τα παρακάτω παραδείγματα:
«Στην κατηγορία των αντιψυχωσικών φαρμάκων, σκεύασμα για την σχιζοφρένεια η συμμετοχή από 29? αυξάνεται στα 58?,
- Φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων, το οποίο λαμβάνουν ασθενείς μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αυξάνεται η συμμετοχή από 36,81 στα 68,81?,
- Για φάρμακο για την κατάθλιψη η συμμετοχή από 13? πάει στα 23?, ενώ για το ίδιο σκεύασμα με διαφορετική περιεκτικότητα αυξάνει από τα 9? στα 16?,
- Για σπασμολυτικό ουροποιητικού που μέχρι πρότινος η συμμετοχή ήταν στα 17? τώρα πλέον διαμορφώνεται στα 31?, ενώ για διαφορετικής περιεκτικότητας ίδιο φάρμακο αυξάνεται από 19? στα 35?,
- Για αντιϋπερτασικό φάρμακο η συμμετοχή αξάνεται από τα 7,5? στα 13,5?,
- Τέλος, για σκεύασμα για την ακράτεια ούρων αυξάνει τη συμμετοχή από τα 9? στα 18?»
Με βάση τα παραπάνω το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικό θέτει στον υπουργό τα ερωτήματα:
Παραμένει μηδενική η συμμετοχή των καρκινοπαθών ασθενών όσον αφορά την χρόνια μη νοσοκομειακή τους φαρμακευτική αγωγή;
Πόσα άλλα φάρμακα, που συνταγογραφούνται με μηδενική συμμετοχή, έχουν τις ανάλογες κρυφές χρεώσεις για τους ασφαλισμένους;
Γιατί το Υπουργείο Υγείας κρύβει αυτές τις χρεώσεις και δεν ενημερώνει τους πολίτες;
Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο Υγείας το ενδεχόμενο ότι πάρα πολλοί ασφαλισμένοι πολίτες θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο αφού θα αδυνατούν να πληρώσουν για την θεραπεία τους;


Πηγή: ertopen.com

Προβλήθηκε 1335 φορές