Αδήλωτα εισοδήματα και κατέχοντες οι δύο "στόχοι"

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 01 Μαϊου 2015

Σύλληψη αδήλωτων εισοδημάτων, εκσυγχρονισμό του αναχρονιστικού φοροεισπρακτικού συστήματος και φορολογικά βάρη στους κατέχοντες είναι τρία από τα κύρια ζητούμενα του υπό κατάρτιση πολυνομοσχεδίου μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.


Για το πολυνομοσχέδιο αυτό δεν θα ενημερωθεί μεν ούτε στη σημερινή συνεδρίασή του το Brussels Group από τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη (θα απασχολήσει πρώτα σήμερα το υπουργικό συμβούλιο), ωστόσο οι εταίροι θα ενημερωθούν γενικότερα επί των ελληνικών προτάσεων, ακόμη και αν δεν έχουν κωδικοποιηθεί.

 

Ανάμεσα στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου συζητείται να περιληφθούν και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 13%, με ταυτόχρονη επιβολή του και στα σκάφη αναψυχής, πέραν δηλαδή των Ι.Χ. άνω των 1.920 κυβικών και των πισίνων (ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται σήμερα με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου στα ΙΧ 1.929 έως 2.500 κυβικών και με συντελεστή 10% για οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού και με ετήσιο τεκμήριο πισίνας και αεροσκάφους).


Αναφορικά δε με το θέμα των ξενοδοχείων, επιβάλλεται τέλος το οποίο θα κυμαίνεται από 3% έως 5% στη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των τριών αστέρων.


Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, αρχικά σε νησιά με πάνω από 3.000 κατοίκους, μέτρο που αποβλέπει στη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ.


Τι προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο
Στα κυριότερα σημεία του το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει πληροφορίες που αναφέρουν τα εξής:
* Καθιέρωση κάρτας για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ με "πιλοτική" εφαρμογή σε νησιά άνω των 3.000 κατοίκων.
* Ειδικός φόρος διαμονής κατά την επτάμηνη τουριστική περίοδο Απριλίου - Οκτωβρίου, πιθανότατα από ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω.
* Χαρακτηρισμός της μη απόδοσης ΦΠΑ ως κακουργήματος.
* Πλήρης αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
* Προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας (προτείνεται στους Ευρωπαίους εταίρους το όριο των 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας) από πλειστηριασμούς.
* Επικαιροποιημένος κατάλογος συμπράξεων Δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές.
* Θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με την καταβολή κατ' αποκοπήν φόρου.
* Παραμένει ανοικτό το αν θα προβλεφθεί αύξηση των εισιτηρίων στους πολιτιστικούς χώρους, όπως είναι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.
* Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
* Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
* Δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων.
* Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων.
* Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.
* Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.


Σήμερα το Brussels Group
Αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Brussels Group αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, αλλά τελικά μεταφέρθηκε για σήμερα. Οι επαφές στο γκρουπ των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Στο μεταξύ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον Γ. Βαρουφάκη για το νομοσχέδιο, με στόχο να ετοιμαστεί ενόψει του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.
Παρεμβάσεις στο Δημόσιο


Νωρίτερα χθες, δραστικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών μετά την συνάντησή του με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή. Ειδικότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για:
* Νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
* Κυκλική αντικατάσταση των εφοριακών, προκειμένου να αποφεύγονται τα «στεγανά», και «κώλυμα εντοπιότητας», όπως ισχύει για τους δικαστικούς.
* Επαναφορά της Οικονομικής Επιθεώρησης στο υπουργείο Οικονομικών.
* Χαρτογράφηση και καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με σκοπό την αξιοποίησή της.


Από την πλευρά του ο Λ. Ρακιντζής έκανε λόγο για μια προσπάθεια απαλλαγής της δημόσιας διοίκησης από «βαρίδια» και για εγκαθίδρυση της αξιοκρατίας. Ειδικά για το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε ότι τα εθνικά κληροδοτήματα αποτιμώνται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία πολλαπλάσιας αξίας.


Ωστόσο, είπε, πρέπει η κυβέρνηση να καθορίσει τις χρήσεις και τους σκοπούς για την αξιοποίησή της.


Στις δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε πως "συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αρχίσει μία διαδικασία συζήτησης του τρόπου με τον οποίο πρέπει να επανασυσταθεί και να στελεχωθεί η οικονομική επιθεώρηση και να επανεξεταστούν οι αρμοδιότητες, στόχος ο οποίος συνάδει με την ισχυροποίηση των οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων της Δημόσιας Διοίκησης και της Γενικής Κυβέρνησης.
Συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα -στο οποίο ο κ. Ρακιντζής και η Επιθεώρηση θα μας βοηθήσουν- της χαρτογράφησης και καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, κάτι που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.


Στο πλαίσιο των γενικότερων προτάσεών μας, όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ιδίως σε μία περίοδο που θα πρέπει να αποτελέσει εχέγγυο σε μία αναπτυξιακή προσπάθεια, συζητήσαμε τη σύσταση μίας αναπτυξιακής τράπεζας την οποία θα προωθήσουμε ως κυβέρνηση. Επίσης συζητήσαμε γενικότερα μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη φορολογική δημοσιονομική διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών.


Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία. Έχουμε ορίσει δύο εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και της Επιθεώρησης, που θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε καθημερινή βάση. Υπάρχει μία σειρά από προτάσεις του κ. Ρακιντζή προς το υπουργείο μας, οι οποίες πολύ σύντομα θα πάρουν νομοθετική και διοικητική μορφή».


Αξιοποίηση 10 δισ. των κληροδοτημάτων
Σε ερώτηση για την οικονομική αποτίμηση των προτάσεων και για το τι θα μπορούσαν να αποδώσουν ο Λ. Ρακιντζής απάντησε: «Δεν ξέρω. Ξέρω απλώς ορισμένα μεγέθη. Π.χ. τα κληροδοτήματα, που θα προσπαθήσουμε να τα αξιολογήσουμε, είναι μία περιουσία 10 δισ. ευρώ. Η κτηματική περιουσία του δημοσίου, η οποία κανείς δεν ξέρει πόση είναι, είναι πολλαπλάσια αυτού του ποσού, αλλά πώς θα αξιολογηθεί είναι θέμα πολιτικών και οικονομικών συναθροίσεων. Για να κάνεις όμως το γύρο του κόσμου πρέπει κατ' αρχήν να κάνεις το πρώτο βήμα. Και αυτό πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο βήμα».


Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων
Εξάλλου, με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit", ο Γ. Βαρουφάκης διαψεύδει ότι έχει παραμεριστεί κι ότι δεν έχει πια ρόλο στις εξελίξεις. Παραμένει, όπως δηλώνει, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Διαβεβαίωσε ότι δεν βλέπει τον εαυτό του ως απομονωμένο, ενώ, στην ερώτηση αν αισθάνεται ότι κανείς από το Eurogroup δεν θέλει πλέον να διαπραγματευτεί μαζί του, απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι λογικό:
«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που αμφισβητεί τη μέχρι τώρα πολιτική λιτότητας. Το ότι θα συναντούσαμε μεγάλη αντίσταση στο Eurogroup με αυτό ήταν βέβαια ξεκάθαρο».


Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «ανέφερε ότι «υπάρχει σχέδιο» σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα να αυξήσει το κούρεμα στα ελληνικά collaterals.

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (από Η ΑΥΓΗ)

Προβλήθηκε 615 φορές