Την σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, ακόμα κι αν αυτοί πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας στην ιστορικής σημασίας πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη, με την ευκαιρία της μνήμης του πρώτου Επισκόπου της, Αγίου Βουκόλου.
«Σε πολλά μέρη του πλανήτη, μουσουλμάνοι, χριστιανοί κι εβραίοι ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης. Αυτό το παράδειγμα έδωσαν σήμερα και οι Σμυρνιοί που μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και φροντίδα. Παρακαλούμε συνεχίστε να φροντίζετε και να μεριμνάτε για τις μικρές διαφορετικές κοινότητες και μειονότητες της Σμύρνης. Οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας έχουν αγκαλιάσει και το ίδιο αποζητούμε κι εδώ» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.
H Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης στον ανακαινισμένο από το Δήμο Σμύρνης ναό του Αγίου Βουκόλου, στην περιοχή Μπασμανέ.
Ο ναός οικοδομήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από την ελληνική κοινότητα της Σμύρνης και αναφέρεται ως η μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία που διασώθηκε το 1922, γιατί μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ και αργότερα χρησιμοποιείτο ως χώρος για πρόβες σε έργα όπερας.
«Η πολυπολιτισμικ? Σμύρνη αποτελεί διαχρονικ? καστροφύλακα μνήμης και βιώσεως της σωτηριώδους διδασκαλίας και της Ορθοδόξου μαρτυρίας του ευσεβούς μας Γένους» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την Σμύρνη «πόλη της δημιουργίας και της ευημερίας, αλλά και του θρύλου και του πόνου, του σπαραγμού και της οδύνης».
Σήμερα, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, «βρισκόμεθα ενώπιον των μαρτύρων και της μαρτυρίας». Και αν, κατά τον Σμυρναίο Σεφέρη, είπε, «κάθε απομεινάρι (στην Σμύρνη) περνάει απαρατήρητο», για μας, συνέχισε με τρεμμάμενη φωνή, τους κληρονόμους της μνήμης και της ιστορίας, κατά την Σμυρναίαν Ξανθίππη Αναστασιάδου, «το απομεινάρι αυτ? χρειάζεται σεβασμ? και ευαισθησία, προσεκτικ? επισήμανση κα? της τελευταίας πέτρας... κάθε άλλη αντιμετώπισης μοιάζει με ύβρι και βλασφημία».
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο, Αλί Κοτζάογλου, ο οποίος ήταν παρών στην Θεία Λειτουργία, για τη διάσωση του ναού του Αγίου Βουκόλου και την ανακαίνισή του.
Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία, που πήρε πριν 1,5 χρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επανασυστήσει την Ορθόδοξη κοινότητα Σμύρνης και να τοποθετήσει ιερατικό προϊστάμενο τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή, ο οποίος, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπό την πρόεδρο κ. Θεοδώρα Χατζούδη επιτελούν λειτουργικ? και ευρύτερο εκκλησιαστικ? έργο τόσο γι? τους εναπομείναντας ομογενείς και τους απογόνους τους, όσο και για άλλους Ορθοδόξους που βρίσκονται στην Σμύρνη.
«Είμαστε εδώ στην Σμύρνη, λίγοι, αλλά και αμέτρητοι, αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, ελπίζουμε, είμαστε μια συνέχεια, ή η συνέχεια...» τόνισε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος.
Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πολλοί απόγονοι προσφύγων, που πήγαν στην Σμύρνη από την Ελλάδα, αλλά και μέλη της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.
Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων, ο οποίος είναι μικρασιατικής καταγωγής.
Επίσης, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Σμύρνη Θεόδ. Ν. Τσακίρης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων Γιώργος Αρχοντάκης.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της εικόνας των τριών μεγάλων Αγίων, Βουκόλου, Πολυκάρπου και Φωτεινής, της Σμύρνης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον προαύλιο χώρο του ναού μία μυρτιά και άναψε ένα καντήλι στο σημείο, που κατά την παράδοση ήταν ο τάφος του Αγίου Βουκόλου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ