Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.) εκφράζοντας τις γυναίκες - μέλη της σε όλη την Ελλάδα, δηλώνει την ανησυχία της για το μέλλον της Τεχνικής Εκπαίδευσης στον τόπο μας και την αντίθεσή της στο πολυνομοσχέδιο που καταργεί 46 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, στέλνοντας στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς.
Οι συνέπειες της παραπάνω απόφασης είναι εξαιρετικά σοβαρές για την κοινωνία :
1) 2500 εκπαιδευτικοί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, μένουν άνεργοι. Γυναίκες πτυχιούχοι με ειδικότητες που περιλαμβάνονται σε όλα τα επαγγέλματα του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας όπως: Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων και Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων, καθώς και σε επαγγέλματα όπως: Γραφικές Τέχνες, Σχεδίαση και Παραγωγή Ενδύματος, Αισθητική Τέχνη, Κομμωτική Τέχνη και Αργυροχρυσοχοΐα.
2) για την υποβάθμιση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης (Την προηγούμενη χρονιά περισσότερα από 17.000 παιδιά παρακολούθησαν τις παραπάνω ειδικότητες: Περισσότερα από 10.000 ήταν στον Τομέα Υγείας - Πρόνοιας και περισσότερα από 6.000 στις ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών. Πρόκειται για τις πιο μαζικές ειδικότητες:
α) 60% των μαθητών στις ΕΠΑΣ ακολουθούν τις ειδικότητες Αισθητική, Κομμωτική και Γραφικές Τέχνες
β) 20% των μαθητών στα ΕΠΑΛ ακολουθούν τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας και 13% των μαθητών στα ΕΠΑΛ ακολουθούν τις ειδικότητες Αισθητική, Κομμωτική και Γραφικές Τέχνες και
3) για την μείωση της ισότητας των εκπαιδευτικών ευκαιριών και την αύξηση της μαθητικής διαρροής:
Χιλιάδες παιδιά που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες θα τερματίσουν τη σχολική εκπαίδευση στην ηλικία των 15 ετών. Το επιχείρημα ότι οι παραπάνω ειδικότητες προσφέρονται στα δημόσια ΙΕΚ δεν ευσταθεί, διότι θα πρέπει οι μαθήτριες και μαθητές να ολοκληρώσουν πρώτα τις σπουδές τους στο Λύκειο, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις παραπάνω ειδικότητες σε ένα δημόσιο ΙΕΚ στην ηλικία από 18 έως 20 ετών. Οι παραπάνω μαθήτριες και μαθητές προέρχονται από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα γνωστικά αντικείμενα του Λυκείου, ούτε μπορούν να καταβάλουν δίδακτρα για να φοιτήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι παραπάνω μαθήτριες και μαθητές κυριολεκτικά εξοστρακίζονται από τα σχολεία τους και καλούνται χωρίς κανένα εφόδιο στην ηλικία των 15 ετών να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Αυτό ανατρέπει τη βασική δομή της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Τέλος, μια άλλη διάσταση της κατάργησης των ειδικοτήτων ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ είναι ο αποκλεισμός των γυναικών από την δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση.
Οι ειδικότητες που καταργούνται (αισθητική, κομμωτική, παραϊατρικά επαγγέλματα) είναι αυτές που επιλέγονται κυρίως από κορίτσια: Στα καταργούμενα τμήματα εκπαιδεύονται κατά 90-100% γυναίκες.
Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τη θέση της γυναίκας στη χώρα μας σήμερα, η οποία καθημερινά επιδεινώνεται από την οικονομική κρίση. Οι μαθήτριες των 15 ετών εγκαταλείπονται χωρίς κανένα εφόδιο και χωρίς καμία δυνατότητα για σπουδές ή για επάγγελμα στην τύχη τους (Ποια θα είναι άραγε;)
Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)
- συμπαραστέκεται στους εκπαιδευτικούς που πλήττονται από τα μέτρα συρρίκνωσης της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης και υποστηρίζει τον αγώνα τους για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
- Ζητάμε από την Κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας.
- Ζητάμε από τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στη Βουλή να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη για την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στο πολυνομοσχέδιο.
Το Πανελλαδικό Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.