Την κρίσιμη απόφαση για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα κληθεί να λάβει, τελικά, αύριο το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων.
Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί οπότε και θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους επί των ελαφρυντικών οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Στη συνέχεια οι δικαστές θα αποσυρθούν και όταν επανέλθουν στην έδρα με την απόφαση τους για τα ελαφρυντικά θα καθορίσουν, ουσιαστικά, το πλαίσιο των ποινών που θα αντιμετωπίσουν οι καταδικασθέντες . Και αυτό γιατί η ενδεχόμενη αναγνώριση ελαφρυντικών αυτόματα οδηγεί σε μείωση ποινών.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Στην περίπτωση, όμως, που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές μειώνονται σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.
Προηγήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία αν και αρχικά εισηγήθηκε ελαφρυντικό για τρεις μόνο κατηγορούμενους, τους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, προκαλώντας την αντίδραση της υπεράσπισης για τον τρόπο που έγινε η εισήγηση της,
στην συνέχεια άλλαξε γνώμη.
Έτσι, η εισαγγελική λειτουργός βελτίωσε την εισήγηση της και ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που ωστόσο, δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα.
Η πρόταση της, όπως διευκρίνισε , δεν αφορά τους επτά πρώην Χρυσαυγίτες βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Η εισαγγελική πρόταση άνοιξε έναν νέο κύκλο τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι στις πολύωρες δευτερολογίες τους, που συνεχίζονται αύριο, επανέλαβαν τα αιτήματα τους για την αναγνώριση σειράς ελαφρυντικών .