Χάλκινη βροχή (Το ριγέ τετράδιο) - Νίκος Καραβέλος

Άρτος και Θεάματα 07 Δεκεμβρίου 2020

Η νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Καραβέλου κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γκοβόστη.

<<Κάτω από στοίβες χαρτιά της δικηγορικής μου νιότης. 

Εκεί βρέθηκε το ριγέ τετράδιο και μέσα του κάτι άτεχνα στιχουργήματα.

"Να τα φάει το σκοτάδι", είπα.

Τότε θυμήθηκα του Γιάννη Ρίτσου τη συμβουλή: 

"Μην πετάς, δες τα σαν ανεπεξέργαστο μετάλλευμα". 

Έτσι κρύφτηκαν.

Απ' αυτό το υλικό βγήκαν τα ποιήματα της συλλογής.

Δεν ξέρω αν τελικά είχαν μέσα τους κάποιο μετάλλευμα.

Και ίσως να μην το μάθω ποτέ>>.

Νίκος Καραβέλος

Ο Νίκος Ι. Καραβέλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από το Μοναστηράκι Μυκηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1982 ασκεί το επάγγελμα του μαχόμενου δικηγόρου. Κατοικεί στην Ηλιούπολη. Ως δικηγόρος υπερασπίστηκε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου εντός και εκτός των δικαστικών αιθουσών και συνεχίζει να την υπερασπίζεται.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές:

Οι μυγδαλιές του χειμώνα, Μαυρίδης 1979

Τόπος Καταγωγής, Αθήνα 2000

Αμίρ Αγιάντ, Γαβριηλίδης 2005

Καθώς μικραίνει ο ύπνος, Γαβριηλίδης 2009

Μικρά ονόματα, Γαβριηλίδης 2012

Εν καιρώ πολέμου, Γαβριηλίδης 2017

Έχει εκδώσει επίσης το πεζογράφημα Χωρίς γραβάτα, Γαβριηλίδης 2014 (από το αρχείο ενός δικηγόρου).

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ισπανικά, σερβικά.

Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και συνεχίζουν να δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικό Τύπο.

πληροφορίες για το βιβλίο (εδώ)

Προβλήθηκε 1225 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.