Βαγγέλης Πλιάκος - ''Εφυγε'' ένας ήρωας της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ-ΔΣΕ

Εντός των τειχών 23 Μαρτίου 2021

Οι Κ.Ο. Ηλιούπολης του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ηλιούπολης αποχαιρετούν τον σύντροφο Βαγγέλη Πλιάκο που «έφυγε» τη Δευτέρα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Ο σύντροφος Βαγγέλης Πλιάκος γεννήθηκε το 1929 στους Ανάργυρους Ιωαννίνων (Βράβορη). Οι γονείς του ήταν αγρότες. Σε ηλικία 9-10 ετών ξεκίνησε να βοηθάει τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες. Σε ηλικία 15 ετών οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ.

Το 1946 πήγε στα Ιωάννινα, για να εργαστεί σε ένα εστιατόριο. Τέλος Απρίλη του 1948 στρατολογήθηκε στον ΔΣΕ από μια ομάδα του ΔΣΕ με επικεφαλής τον Γρήβα Γεώργιο, με ψευδώνυμο Βλάχος. Ήταν ανεξάρτητη ομάδα που γυρνούσε τα χωριά για πληροφορίες και σαμποτάζ. Ανήκε στο 3ο Τάγμα της 8ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Ηπείρου.

Εκπαιδεύτηκε στο κέντρο εκπαίδευσης του Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Μετά την εκπαίδευση εντάχθηκε στο 4ο Τάγμα με διοικητή το Σπύρο Σκέβη, και πολιτικό επίτροπο τον Βέτση Νίκο. Εντάχθηκε στον 1ο λόχο, τη 1η Διμοιρία, 1η  Ομάδα ως Οπλοπολυβολητής με οπλοπολυβόλο Βερν.

Συμμετείχε στη μεγάλη στις μάχη της Μουργκάνα, ο αστικός στρατός ήταν περίπου 25.000 της 8ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ήταν 1.700 μαχητές, η μάχη κράτησε 20 μέρες. Μετά τη μάχη της Μουργκάνα η Μεραρχία αποφάσισε να αποχωρήσει προς τα Ζαγοροχώρια.

Στη μάχη στο Χωριό Τσαρακλιμάνι τραυματίστηκε από βλήματα πυροβόλου του τανκ. Συνέχισε να προχωράει με την υπόλοιπη μεραρχία. Όμως όταν έφτασαν σε ένα σημείο που γινόταν μάχη και έπρεπε να περάσουν μέσα από πυροβολισμούς, δεν κατάφερε να συνεχίσει. Συνελήφθη από τον κυβερνητικό στρατό στο χωριό Γρανιτσοπούλα, Ιωαννίνων. Την επόμενη μέρα τον μετέφεραν στα Γιάννενα στο Δημοτικό νοσοκομείο ως πολιτικό κρατούμενο.

Εκεί έμεινε 1 μήνα και τον μετέφεραν στις στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων για ένα χρόνο. Τέλος Αυγούστου του 1949 πέρασε στρατοδικείο και αθωώθηκε λόγο ηλικίας.

Βγαίνοντας από τις φυλακές τον περίμεναν 2 ασφαλίτες, τον ενημέρωσαν ότι θα πρέπει 2 φορές τη βδομάδα να παρουσιάζεται στο τμήμα και για να φύγει εκτός Ιωαννίνων θα πρέπει να ζητάει ειδική άδεια. Αυτό κράτησε 3 χρόνια, μέχρι να πάει φαντάρος.

Το 1955, πήγε στην Αθήνα και οργανώθηκε στην ΕΔΑ. Το 1970 οργανώθηκε στο ΚΚΕ στις παράνομες οργανώσεις. Το 1974 ξανά οργανώθηκε στις νόμιμες πλέον οργανώσεις του ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στις ιδέες και τις αξίες του και δεν έλειψε από κανένα ταξικό αγώνα. Υπήρξε για 75 χρόνια παράδειγμα ενός ακούραστου μαχητή της εργατικής τάξης.

Την Πέμπτη το πρωί στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (κεντρική πλατεία) στις 10:00 πμ, θα κατατεθούν στεφάνια στη μνήμη του σύντροφου Βαγγέλη, από το Παράρτημα Ηλιούπολης ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

πηγή

Προβλήθηκε 571 φορές