Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Κοινωνική Επιστήμη (World Social Science Forum) που έλαβε χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά, στις 13-15 Οκτωβρίου 2013, έδωσε την ευκαιρία της διεξαγωγής της συζήτησης για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο.
Το θέμα της συζήτησης επικεντρωνόταν στην αναθεώρηση της έννοιας της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στην κοινωνία της πληροφορίας.
Οι πέντε ομιλητές της Καναδικής Επιτροπής της UNESCO, προσέγγισαν το θέμα από διαφορετικές οπτικές.
Ως σημείο των καιρών, ο Τζούλιαν Σαάντα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έδωσε το παρόν στο συνέδριο μέσω υπολογιστή από την Γαλλία, για να παρουσιάσει τις περίπλοκες σχέσεις των ακτιβιστών του κυβερνοχώρου με τη δημοσιογραφία κατά την Αραβική Άνοιξη.
Η Λάουρα Τράιμπ, ως εκπρόσωπος των Καναδών Δημοσιογράφων τόνισε την δυναμική που ασκεί το διαδίκτυο στο ελεύθερο λόγο. Ενισχύοντας αυτή την θέση ο βραβευμένος δημοσιογράφος, Στίβεν Στράους, τόνισε τον πλουραλισμό τον πληροφοριών που λαμβάνει μέσω του διαδικτύου και μέσω της άμεσης επαφής με την αυθεντικότητα των μπλόγκερς.
Ο διεθυντής της Ελεύθερης Έκφρασης και Ανάπτυξης των Μέσων της UNESCO, Γκάι Μπέργκερ, τόνισε πως ένα σύντομο σενάριο περί « παγκοσμιότητας » του διαδικτύου, μπορεί να ασκήσει άμεσα επιρροή στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε μία ευρεία «συμμετοχικότητα» των χρηστών.
Η UNESCO αναγνωρίζει ότι το διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες εξέλιξης. Παρέχει ποικίλλες πηγές πληροφοριών και γνώσεων, καθώς και ευκαιρίες έκφρασης και συμμετοχής.
Η UNESCO αναδεικνύει, ωστόσο, την ευθύνη του διαδικτύου να προωθεί την ελευθερία της έκφρασης. Η αξία της ελευθερίας της έκφρασης, ως ανθρώπινο δικαίωμα δεν πρέπει να υιοθετείται μόνο από τα παραδοσιακά μέσα, αλλά και από το σύνολο του διαδικτυακού χώρου.
Η εμφύσηση της ελευθερίας της έκφρασης μέσα από τις μιντιακές πλατφόρμες θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη, τη δημοκρατία και το διάλογο.
Η απόλυτη ελευθερία της πρόσβασης σε πληροφορίες του κυβερνοχώρου, έχει αντιστρέψει, σύμφωνα με κείμενο της UNESCO τους πρωταρχικούς στόχους της χρήσης του αλλά και των αξιών.
Ωστόσο, πολλαπλοί παράγοντες διαπλέκονται όσον αφορά στη διαμόρφωση του ορίου της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο, όπως η λογοκρισία και ο έλεγχος του περιεχομένου του από πολιτικούς και όχι μόνο φορείς.
Η πραγματική πρόκληση είναι να προωθηθούν οι δυνατότητες που έχουν τα νέα μέσα, στο μέγιστο βαθμό, χωρίς να πλήττουν τις ελευθερίες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, της εκπαίδευσης, αλλά και της ιδιωτικότητας.
Η UNESCO αναζητά να πυροδοτηθεί η συζήτηση για το θέμα της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από έκθεσή της, ήδη από το 2010.
Έχει οργανώσει μία σειρά από εργαστήρια στο WSSF(World Social Science Forum), αλλά και συναντήσεις από το 2006 στο Internet Governance Forum, με σκοπό την προώθηση δημόσιων συζητήσεων (debate) σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο.
Το επόμενο συνέδριο θα διεξαχθεί στην Νότια Αφρική, στην πόλη Ντουρμπαν, το 2015
kathimerini.gr