Διαβάζουμε σε άρθρο της aftodioikidi.gr. σχετικά με αποφάσεις δημοτικών συμβούλων που παραιτούνται από επιτροπές μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Στην Ηλιούπολη τι σκέφτονται να πράξουν οι δημοτικοί σύμβουλοι ;
Το άρθρο:
Απόφαση ΣτΕ: Κύμα παραιτήσεων Δημοτικών Συμβούλων -Τι απαντά η ΚΕΔΕ
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στον χώρο της Αυτοδιοίκησης μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου για την συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, καθώς και των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις θεσπίστηκαν αλλαγές στο νόμο Σκουρλέτη, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου, με τον υΠΕΣ Μ. Βορίδη να δηλώνει (και) χθες ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, έχει δημιουργηθεί κύμα παραιτήσεων δημοτικών συμβούλων, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι, οι αποφάσεις που παίρνονται στις εν λόγω επιτροπές, βρίσκονται… στον αέρα, μιας και όταν καθαρογραφτεί η απόφαση του ΣτΕ μπορούν να προσβληθούν.
Ήδη, μεταξύ άλλων, έχουν παραιτηθεί από τις επιτροπές του Δήμου Πρέβεζας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα”, παραιτήθηκαν, στο δήμο Κέρκυρας η παράταξη “Πρώτα η Κέρκυρα” του Γιώργου Καλούδη και ο επικεφαλής της παράταξης “Η Κέρκυρα Ψηλά”, Σπύρος Νεράτζης και στον Δήμο Μοσχάτου -Ταύρου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης”.
''Δικαίωση της στάσης μας η απόφαση ΣτΕ”
«Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές, με την απόφαση 2377/2022, τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, αποτελεί δικαίωση της πολιτικής στάσης και της συνεπούς στάσης που επέδειξε στο Δήμο Πρέβεζας η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα”, σχετικά με τον “νόμο Θεοδωρικάκου” στην αυτοδιοίκηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ελάσσον αντιπολίτευση στο δήμο Πρέβεζας.
Και προσθέτει: “Η “Ανάπτυξη Τώρα” δεν μπορεί να έχει συμμετοχή σε μία αντισυνταγματική -εκ του αποτελέσματος- κατεύθυνση, ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και εξουσίας, μακριά από την ουσία της ψήφου των δημοτών και της εκλογικής δυναμικής των παρατάξεων που εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας”.
Ποινικές και αστικές ευθύνες για όσους συμμετέχουν
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κέρκυρας.
Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο Γ. Καλούδης, επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Κέρκυρα”, χαρακτηρίζει τις Επιτροπές “παράνομες”, προσθέτοντας ότι “όσοι συμμετέχουν στις Επιτροπές αυτές έχουν πλέον ποινικές και αστικές ευθύνες”.
“Οι συνεδριάσεις ως και η σχετική λήψη αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δεν είναι πλέον νόμιμες έχοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την πρόσφατη υπ’ αρ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνει οριστικά αντισυνταγματικές τις διατάξεις των άρθρων 2 (παρ. 1) και 6 (παρ. 1, 2, 4) του Ν. 4623/2019 και 10 παρ. 6 περ. α’ του Ν.4625/2019, καθώς και του άρθρου 177 παρ. 3 του Ν. 4635/2019”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του και ο επικεφαλής της παράταξης “Η Κέρκυρα Ψηλά” Σπ. Νεράντζης.
Και προσθέτει: “Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει άμεσα σε ανασυγκρότησή της σύμφωνα με τα οριζόμενα του Ν. 4555/2018.
Εάν δεν γίνει αυτό, θα ζητήσω την ακύρωση όλων των ληφθέντων αποφάσεων”, καταλήγει.
Παραιτήσεις και στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου
Όμως και στο δήμο Μοσχάτου -Ταύρου, τα μέλη της “Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου”, παράταξης, επίσης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Α. Ευθυμίου, δηλώνουν ότι παραιτούνται από τις εν λόγω Επιτροπές: “Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι, μετά την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, οριστικά και αμετάκλητα, οι διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων και μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες σε αυτές από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε εφ’ εξής στις συνεδριάσεις των οργάνων αυτών, μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία τους”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ζητώντας “τα θέματα των επιτροπών αυτών να παραπέμπονται προς λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τι αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ
“Αναμένουμε η απόφαση να καθαρογραφεί και να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών”, αναφέρει στο aftodioikisi.gr, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ, κ. Ιωάννης Καραγιάννης, λέγοντας στη συνέχεια: “Υπάρχει μόνο μια περίληψη και όχι το πλήρες κείμενο και εμείς κινούμαστε με βάση την κατεύθυνση που έχουμε από το ΥΠΕΣ.
Πρέπει το πλήρες κείμενο να καθαρογραφεί και να κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΣ, όπως προανέφερα, με το πλήρες σκετπικό της”.
Διχογνωμία στον ΣΥΡΙΖΑ
Όμως η απόφαση του ΣτΕ έχει προκαλέσει διχογνωμία στην παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία». που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ.
Συγκεκριμένα:
- Ενώ ο κ. Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λάρισας, επικεφαλής της παράταξης δηλώνει στην aftodioikisi.gr ότι “φαίνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στο ΥΠΕΣ και κατά συνέπεια εμείς προχωρούμε όπως και πριν.
Μόλις το Υπουργείο παραλάβει την απόφαση ο κ. Βορίδης θα κάνει ρυθμίσεις.
Να πω όμως στο σημείο αυτό ότι, υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι η απόφαση πρέπει να εκτελεστεί άμεσα”, προσθέτει ο κ. Καλογιάννης.
- Ο κ. Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Αιγάλεω και μέλος της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ), δηλώνει στην ιστοσελίδα ότι “συμφωνούμε όλοι ότι, ανεξάρτητα από την εξειδίκευση που θα κάνει το ΥΠΕΣ με νομοθετική ρύθμιση, όλες οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής είναι νομικά αίολες και μπορούν να προσβληθούν και να ακυρωθούν για λόγους μη νόμιμης σύνθεσής τους”.
Και προσθέτει: “Το πιο σημαντικό στοιχείο που αφορά στην ασφαλή λειτουργία των Δήμων και των αποφάσεών τους είναι το ζήτημα νομιμότητας της σύνθεσης.
Ήδη θα έπρεπε να υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία από τον κ. Βορίδη. Επιβεβαιώθηκε η κριτική μας από την πρώτη στιγμή”.