Συνεχίζονται οι αναστολές και τον Φεβρουάριο - Τρία σενάρια στο τραπέζι

Ασφαλιστικά και όχι μόνο 30 Ιανουαρίου 2021

Η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR». Aυτό που εξετάζεται βέβαια ακόμη είναι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί.

Η απόφαση βέβαια θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες. Το θέμα είναι εάν θα συνεχίσουν οι αναστολές να είναι ένα οριζόντιο μέτρο ή θα περιοριστούν μόνο στις κλειστές επιχειρήσεις για τον μήνα Φεβρουάριο.

Αρκετοί κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται ακόμη κλειδωμένοι και όπως φαίνεται βάσει  και των τελευταίων εξελίξεων στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ιδιαιτέρως της Αττικής  σε συνδυασμό με την δυσκολία που έχει ανακύψει στη διαχείριση των εμβολίων, θα παραμείνουν κλειδωμένες και τον Φεβρουάριο.

Τα δεδομένα  ωθούν το οικονομικό επιτελείο να παρατείνει το μέτρο των αναστολών με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα παρθεί για το εάν η παράταση των αναστολών συμβάσεων θα είναι “οριζόντια” ή θα αφορά μόνο κλειστούς κλάδους.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το οποίο φαίνεται πως είναι και το επικρατέστερο, θα δοθεί η δυνατότητα των αναστολών σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα εάν είναι κλειστές ή πληττόμενες μετά και την απόφαση η Αττική να χαρακτηριστεί ως κόκκινη περιοχή.

Θα ακολουθηθεί δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόστηκε από τον Νοεμβρίο 2020 μέχρι και τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα των αναστολών μόνο στις κλειστές επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα στην εστίαση, η οποία δεν αναμένεται να ανοίξει πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο το οποίο θα δίνει την δυνατότητα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, τόσο στις κλειστές όσο και τις πληττόμενες επιχειρήσεις με την εξής διαφορά.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις δεν θα έχουν την δυνατότητα να βγάλουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή. Να υπάρχει δηλαδή ένα ανώτατο πλαφόν στον αριθμό των εργαζομένων που θα μπορούν να βγάζουν σε αναστολή.

Οι διαφορετικές ταχύτητες στις αναστολές εφαρμόστηκε και στο πρώτο lockdown κατά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Βέβαια μετά την εισήγηση των λοιμοξιολόγων να χαρακτηριστεί η Αττική κόκκινη, αλλάζει άρδην τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και βάζει ένα ακόμη σενάριο στο τραπέζι.

Στις κόκκινες περιοχές όπως και η Αττική που βρίσκεται ο κύριος όγκος των επιχειρήσεων, το μέτρο των αναστολών να μπορεί  να εφαρμοστεί οριζόντια ενώ στις υπόλοιπες περιοχές να υπάρξει κάποιο από τα παραπάνω σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα είναι ημέρα αποφάσεων που θα κρίνει και τον τρόπο που θα εφαρμοστούν οι αναστολές εργασίας.

Δύο μέρες έχουν στην διάθεση τους οι επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο για την υποβολή των δηλώσεων αναστολών  βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να πάρουν το επίδομα του ειδικού σκοπού.

Έως τις 31 Ιανουαρίου, μπορούν να υποβληθούν τόσο οι δηλώσεις των εργοδοτών στο σύστημα “Εργάνη”, όσο των εργαζομένων στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη σε αναστολή από τον προηγούμενο μήνα, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν ξανά δήλωση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εργασίας το επίδομα ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο θα καταβληθεί από τις 4 Φεβρουαρίου. 

Αθανασία Ακρίβου
Πηγή: moneyreview.gr (το διαβάσαμε εδώ)

Προβλήθηκε 865 φορές
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Ψηφίζεται τον Ιανουάριο, θα τιμωρείται ο οδηγός και όχι το ΙΧ, νομιμοποιείται η... διήθηση για τις μηχανές

Παράλληλα μειώνουμε το όριο ταχυτητας μέσα στις πόλεις από τα 50 στα 30 χλμ., όχι όμως στους κεντρικούς δρόμους και εκεί που γίνεται ταχεία κυκλοφορία, εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών, Βασίλης Οικονόμου

Το κακάο εκτινάσσεται στα 10.000 δολάρια - Αγωνία για τις τιμές στις σοκολάτες ενόψει των Χριστουγέννων

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι μηνών, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τη μείωση της παραγωγής στη Δυτική Αφρική, με τις παγκόσμιες προμήθειες να είναι ήδη περιορισμένες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, και αυξάνοντας τις πιέσεις στις τιμές της σοκολάτας.