Την οργάνωση συλλαλητηρίου στις 3 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των παιδιών και των εργαζομένων. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας, εκπρόσωποι των οποίων τοποθετήθηκαν στη σημερινή συνέντευξη.
Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συνδικάτο την Κυριακή 18 Οκτώβρη με Σωματεία και φορείς, στα γραφεία του, στην Ηλιούπολη.
Ο Σπύρος Κωσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου, επεσήμανε στη συνέντευξη πως η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία είναι απαράδεκτη με ευθύνη της κυβέρνησης και των δημάρχων, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων αλλά για το πώς θα μειώσουν το κόστος. (Δείτε πάνω Video).
Αναφερόμενος στις οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, όπως αυτές αποτυπώνεται στο σχετικό ΦΕΚ, επισήμανε πως «από τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει δεν τηρείτε σχεδόν τίποτα» όπως ο διαχωρισμός των παιδιών σε μικρές ομάδες που δεν θα αναμειγνύονται μεταξύ τους, ο συστηματικός καθαρισμός των χώρων και των παιχνιδιών.
Για την πλειοψηφία των παιδικών σταθμών, σημείωσε πως δεν υπάρχουν οι χώροι που απαιτούνται (αίθουσες, αυλές κ.ά.), ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των παιδιών. Ούτε υπάρχει και το αναγκαίο προσωπικό «έτσι ώστε κάθε παιδαγωγός να φροντίζει συγκεκριμένα ομάδα παιδιών» ή να αντικαθίσταται οι εργαζόμενοι που ασθενούν, παίρνουν άδειες μητρότητας κ.ά.
Ως προς την διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων ανέφερε πως «δεν υπάρχει στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών πιο εξειδικευμένη ενημέρωση - εκπαίδευση του προσωπικού. (...) Αναδεικνύεται και εδώ η μεγάλη αδυναμία για την ύπαρξη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές) (...). Στους περισσότερους σταθμούς δεν υπάρχει καν κατάλληλος χώρος απομόνωσης. Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ότι οι οδηγίες που μας έρχονται, "πετάνε το μπαλάκι" στους εργαζόμενους για την εφαρμογή των μέτρων».
Υπογράμμισε επίσης, πως η γύμνια του συστήματος υπάρχει εδώ και χρόνια σε προσωπικό, σε κτιριακές υποδομές, στον εξοπλισμό ενώ συνεχώς υποβαθμίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των υπηρεσιών καθώς όλες οι κυβερνήσεις «"σπρώχνουν" τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και σε προγράμματα τύπου "νταντάδες της γειτονιάς" (...). Με αυτόν τον τρόπο, απαλλάσσεται το κράτος από την δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών, την πρόσληψη επιστημονικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού».
Η Ελένη Γιαννούλη, μέλος της Επιτροπής Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας, αναφέρθηκε στο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί για ένα μεγάλο τμήμα των καθαριστών/στριών σημειώνοντας πως πριν τους προσλάμβαναν με συμβάσεις έργου και τώρα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υπάρχουν κτίρια, είπε, 3.000 τετραγωνικών μέτρων τα οποία καλείται να καθαρίσει μία καθαρίστρια! Πρόβαλλε τα αιτήματα για μονιμοποίηση όλων, νέες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά, ένταξη στα ΒΑΕ. (Δείτε Εδώ Video).