Την διαπίστωση ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που ανέρχεται σε 2 δις ευρώ για το 2014, κατέθεσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ενώπιον μάλιστα του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ήταν παρών στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τo πρωί της Κυριακής.
Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι «για την ακρίβεια η φαρμακευτική δαπάνη για εφέτος ανέρχεται σε 1,919 δις ευρώ (καθώς είναι εκτός της δαπάνης τα εμβόλια) και θα ήμουν ευτυχής εάν το ύψος της δαπάνης ανερχόταν στα 2, στα 3 ή στα 4 δις ευρώ. Όμως δεν εξαρτάται από εμένα», συνέχισε,αλλά από την γενικότερη κατάσταση της πορείας της οικονομίας μας».
Ωστόσο αμέσως μετά, απαντώντας σε φαρμακοποιό και σε έντονο ύφος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «γι αυτό φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, χρεωκοπήσαμε και ήρθε η τρόικα, διότι η φαρμακευτική δαπάνη το 2009 ήταν 5,6 δις ευρώ».
Οι φαρμακοποιοί πάντως στην Γενική τους Συνέλευση, αναφέρθηκαν ενδελεχώς στο θέμα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν αντέχουν περαιτέρω συρρίκνωση, καθώς ήδη η περίθαλψή τους είναι σε οριακά επίπεδα.
Με 2 δισ ευρώ που έχει υπολογιστεί η δαπάνη για το 2014, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το εάν θα υπάρχουν φάρμακα για τους πολίτες στο β΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Εξάλλου, σοβαρά στοιχεία για την δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν οι έλληνες πολίτες- όπου 1 στους 2 στερείται τροφή για να αγοράσει φάρμακα (σχεδόν το 40% δηλαδή) - καταγράφει έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία.
Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους φαρμακοποιούς, ο πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε προς τον υπουργό ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές, παρά την εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για άμεση τακτοποίηση. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «υπάρχει μία γενικότερη πρόοδος στην πληρωμή των ληξιπροθέσμων, νομοθετικά έχει γίνει ότι μας προτείνατε και οι πληρωμές από 246 εκατ. ευρώ που ανέρχονταν τον Ιούνιο, σήμερα έχουν φθάσει τα 1,18 δις ευρώ προς όλους τους παρόχους υγείας».
Πηγή: http://www.onmed.gr