Έντονες αντιδράσεις τόσο στους επαγγελματίες της εστίασης όσο και στους πολίτες προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη διασκέδαση δύο ταχυτήτων και τον διαχωρισμό των μαγαζιών ανάλογα με το αν έχουν εμβολιαστεί οι πελάτες.
Μάλιστα για άλλη μία φορά το «μπαλάκι» της ευθύνης και του κόστους πετάγεται σε πολίτες και επιχειρηματίες.
Ο απλός κόσμος έχει αρχίσει και εκδηλώνει την αγανάκτησή του μέσω social media, ενώ οι επαγγελματίες του χώρου με ανακοινώσεις και δηλώσεις έχουν ξεκαθαρίσει τη διαφωνία τους.
Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητά ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα.
«Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας, καθ’ υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα.
Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!
Ο ρόλος μας είναι να φιλοξενούμε τους φίλους και πελάτες μας στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν και να «αποδράσουν» από την δυστοπική πραγματικότητα, που μας επιφυλάξατε!…
Τασσόμαστε ανοιχτά υπέρ ενός συνεκτικού λόγου και συνεκτικών προτάσεων και μας βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός, που δημιουργεί διχασμό μεταξύ των πολιτών και θυμίζει ζοφερές εποχές», τονίζουν χαρακτηριστικά.
«Είναι απαράδεκτο να ελέγχουμε τους πελάτες των μικτών χώρων αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι» δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο ΓΓ Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.
Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control;
«Ας ανοίξουμε πρώτα τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, που είμαστε στον 8ο μήνα lockdown για ένα 20% της εστίασης, ας ανοίξουμε τους πολυχώρους των εκδηλώσεων, και μετά ας σκεφτούμε τι λάθος έχουμε κάνει ως Πολιτεία και δεν έχουμε πετύχει τους στόχους των εμβολιασμών, και ας μη μεταφέρουμε το πρόβλημα στους επαγγελματίες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Mega.
«Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control και θα ζητάω στον πελάτη να μου δώσει προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή συζήτηση.
Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με το υπουργείο.
Φανταστείτε να έρθει μια παρέα, με τους μισούς εμβολιασμένους και τους άλλους μισούς ανεμβολίαστους. Εγώ θα διώξω τους μισούς; Νομίζω ότι είναι μια δύσκολη άσκηση. Πρέπει να κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.
Το μεγάλο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας σχετικά με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης: «Δεν μπορώ να δεχτώ να είναι κάτι τέτοιο υποχρεωτικό για το σύνολο του κλάδου. Ας το επιλέξει κάθε συνάδελφος, αν θέλει να κάνει Covid free το εστιατόριό του».
«Άκουσα τι είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι ουσιαστικά θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να το κάνουν. Ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε συζητήσει με το υπουργείο για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.
Λευτέρης Λαζάρου: Δεν είναι δουλειά μου να ελέγχω τους πελάτες
Για τα «Covid free» εστιατόρια, καφέ και μπαρ, που αναμένεται να δημιουργηθούν στη χώρα, μίλησε ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να ζητούν οι ιδιοκτήτες «πιστοποιητικά» από τους πελάτες, ώστε να μπουν στο μαγαζί.«Δεν είναι δική μου δουλειά να ελέγχω τους πελάτες κατά την είσοδό τους στο μαγαζί», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα μαγαζιά δεν μπορούν να ξανακλείνουν.
«Στην Ελλάδα, τα εύκολα τα κάνουμε δύσκολα. Αντί να δημιουργήσουμε μηχανήματα καθαρισμού αέρα και να νιώσουν ασφαλείς όλοι, εμείς ζητάμε ταυτότητα και κοινωνικά φρονήματα στην πόρτα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», τόνισε ο γνωστός σεφ.
Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο βραβευμένος σεφ και ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου σημείωσε ότι δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το ποιος πελάτης τους έχει ή δεν έχει κάνει το εμβόλιο.
«Είμαι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά δεν θα ήθελα να είμαι εγώ ο ελεγκτικός μηχανισμός», είπε χαρακτηριστικά.Ο Λευτέρης Λαζάρου τόνισε ότι «το εστιατόριο πρέπει να μείνει ανοιχτό. Περιμένω να διαβάσω όλες τις ανακοινώσεις, να ξεκαθαρίσω την σκέψη μου».
Δημήτρης Σκαρμούτσος: Δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Από την πλευρά του ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να γίνουν αρκετές διευκρινίσεις καθώς το τοπίο είναι θολό.
«Είμαστε αρκετά μπερδεμένοι. Δεν ξέρουμε αν θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους ή για τους εξωτερικούς. Δεν έχουμε καταλάβει για τι μιλάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ1.Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης η οποία για πολλοστή φορά έριξε το μπαλάκι της ευθύνης αλλού.
«Καταλαβαίνω την ανησυχία της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τους εμβολιασμούς. Θα μπορούσαν να βρεθούν άλλα μέτρα που δε θα ανακάτευαν για μία ακόμα φορά την εστίαση.
Οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ίσως με λιγότερη πληρότητα απ’ ό,τι λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι εξωτερικοί χώροι χωρίς να χρειαζόταν να κάνουμε εμείς τον έλεγχο» υπογράμμισε.