Πως εκπαιδεύω έναν σκύλο που θέλει να τρώει τα πάντα;

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 28 Απριλίου 2021

 Τα κουτάβια έχουν τη τάση να μασουλάνε τα πάντα χωρίς να έχουν τη παραμικρή ιδέα, αν είναι βρώσιμα ή όχι. Τις περισσότερες φορές καταλήγουν να τρώνε πολύ περίεργα, ακόμα και επικίνδυνα για την υγεία τους.

 Παρόλο που διαθέτουν τη πιο υγιεινή και θρεπτική τροφή, δεν χάνουν ευκαιρία να δοκιμάζουν πράγματα του περιβάλλοντος. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Γιατί οι σκύλοι αποκτούν αυτή τη συνήθεια ;

 Ως γνωστόν, οι σκύλοι εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από τα δόντια τους. Δαγκώνουν, μασουλάνε και τρώνε πράγματα για να βρουν τι τρώγεται και τι όχι και να περάσουν την ώρα τους ευχάριστα.

 Η συνήθεια του σκύλου να τρώει διάφορα φαγώσιμα ή μη πράγματα του περιβάλλοντος γίνεται ευχάριστη και ακαταμάχητη, όταν τα αντικείμενα έχουν γεύση ή μυρωδιά. Τα συνηθέστερα αντικείμενα που το σκυλί βάζει στο «μάτι» είναι:

·    Λαδωμένα μαγειρικά σκεύη από τη κουζίνα

·       Το στόμιο του μπιμπερό των μωρών

·       Χρησιμοποιημένα ταμπόν

·       Λερωμένες πάνες μωρών

·       Κάλτσες

·       Παντόφλες

·       Ακόμα και την Ποτίστρα με νερό για σκύλους

 Αυτή η συνήθεια προέρχεται από τα φυσικά ένστικτα του σκύλου, αλλά μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία του σκύλου, επιφέροντας δηλητηρίαση ή φραγμό του στομάχου. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της συνήθειας είναι η εκπαίδευση του κατοικίδιου.

Αλλοτριοφαγία

 Η αλλοτριοφαγία είναι η ασταμάτητη συνήθεια του σκύλου να τρώει φαγώσιμα ή μη αντικείμενα. Τα κουτάβια έχουν τη τάση να σαλιώνουν πράγματα, όπως τα παιχνίδια τους, ωστόσο αυτό δικαιολογείται λόγω ηλικίας.

 Η αλλοτριοφαγία είναι η κατάσταση κατά την οποία το σκυλί αποκτάει μια εμμονή, μια ανεξέλεγκτη κατάποση πραγμάτων, όπως πέτρες, κλαδιά, χώμα, γρασίδι, έντομα ή οποιοδήποτε μη βρώσιμο υλικό.

 Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως, γιατί το σκυλί έχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό του, λόγω ανεπαρκούς ή ακατάλληλης διατροφής. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αυτό το φαινόμενο στο κουτάβι σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο του σκύλου.

Κατανάλωση γρασιδιού

 Πολλές φορές παρατηρούμε ότι το τετράποδο φιλαράκι μας τσιμπολογάει το γρασίδι του σπιτιού μας ή του πάρκου. Το γρασίδι προσφέρει πληθώρα βιταμινών που το σκυλάκι χρειάζεται και λαχταράει.

 Επιπλέον, ενδεχομένως του αρέσει η γεύση του γρασιδιού, με αποτέλεσμα να το βρίσκει ενδιαφέρουσα λιχουδιά. Τέλος, όταν το σκυλάκι αντιμετωπίζει κάποιο πόνο στο στομάχι ή κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα, το γρασίδι ανακουφίζει από τους πόνους.

 Η συνήθεια των σκύλων να τρώνε γρασίδι δεν πρέπει να μας ανησυχεί, παρά μόνο, αν διαπιστώσουμε ότι πλησιάζει δηλητηριώδη φυτά. Καλό είναι να φροντίζουμε τον κήπο μας και να προσέχουμε που πηγαίνει το σκυλί, όταν το βγάζουμε βόλτα εκτός σπιτιού.

Ούρα, χώματα και πέτρες

 Τα φιλαράκια μας έχουν μια ιδιαίτερη έλξη για λερωμένα πράγματα και η  αλήθεια είναι ότι η μυρωδιά που αναδύουν αποτελεί βασικό κομμάτι επιρροής. Επίσης, τα ούρα άλλων ζώων έλκουν τα σκυλιά, διότι με αυτόν τον τρόπο αποσαφηνίζουν μηνύματα και επικοινωνούν μεταξύ τους.

 Επιπρόσθετα, πολλά σκυλάκια λατρεύουν τη μυρωδιά ενός σωρού από φυσικό λίπασμα, ιδιαιτέρως, αν μυρίζει ή έχει γεύση μανιταριών. Ωστόσο, αν έχουμε στο σπίτι μας μια στοίβα φυσικού λιπάσματος (αποφάγια του σπιτιού μας), δεν πρέπει να επιτρέπουμε στο σκυλί να πλησιάζει, γιατί η υπερβολική ποσότητα αυτού του χώματος φράζει το πεπτικό του σύστημα. Οπότε, εμείς πρέπει να τους έχουμε μια Ταΐστρα σκύλων με φαγητό για να αποφεύγουμε αρκετά από τα παραπάνω.

 Η κατανάλωση πετρών από το περιβάλλον είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποτρέπεται επειγόντως. Εκτός του ότι καταστρέφονται τα δοντάκια τους, ακόμα χειρότερα, μπορεί να πνιγούν. Ειδικά, αν το σκυλάκι είναι κουτάβι και βγάζει δόντια, καλό είναι να προμηθευτούμε ασφαλή παιχνίδια δαγκώματος. Ο κτηνίατρος και τα καταστήματα petvet24 είναι οι ειδικοί, για να σας προτείνουν τις κατάλληλες επιλογές.

Ακαθαρσίες

 Τα σκυλάκια έχουν την αλλόκοτη και ανθυγιεινή συνήθεια να τρώνε ακαθαρσίες άλλων ζώων, αλλά και τις δικές τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, γιατί το πεπτικό τους σύστημα δεν επεξεργάζεται καλά τη τροφή, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουν στις ακαθαρσίες τους.

 Πέραν της δυσοσμίας, οι ακαθαρσίες είναι εστίες μικροβίων που απειλούν την υγείας τους, οπότε πρέπει να αναχαιτίσουμε αυτή τη συνήθεια αμεσότατα. Το καλό είναι ότι τα περισσότερα κουτάβια ξεχνάνε αυτή τη συνήθεια, όσο μεγαλώνουν, ωστόσο, αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε επειγόντως!

Πως αντιμετωπίζουμε την αλλοτριοφαγία των κουταβιών μας ;

 Ένα από τα βασικά μέρη της εκπαίδευσης ενός σκύλου είναι η αποτροπή της αλλοτριοφαγίας. Το μόνο που επιτρέπεται να δαγκώνουν και να μασουλάνε είναι τα παιχνίδια τους, το φαγητό και λιχουδιές.

 Οι περισσότεροι φίλοι μας ξεπερνούν αυτό το πρόβλημα κατά την ωρίμαση τους, ωστόσο, αν η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου:

·       Προετοιμάζουμε τον χώρο του σπιτιού μας, ώστε να είναι κατάλληλος για σκυλάκι, ακριβώς, όπως κάνουμε για τα μωρά μας. Με αυτόν τον τρόπο χαρίζουμε μια υγιεινή και μακροβιότερη ζωή στο παρεάκι μας!

·       Παρατηρούμε τη καθημερινότητα του σκύλου μας. Η επιτήρηση είναι πολύ σημαντική, ειδικά, όταν το σκυλάκι είναι κουτάβι και πιο επιρρεπές σε παρορμητικές συμπεριφορές, όπως η αλλοτριοφαγία.

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλουβί σκύλων (crate), για να επιτηρούμε και να εκπαιδεύουμε το σκυλί.

·        Διορθώνουμε το σκυλάκι μας λέγοντας «όχι» ή «μη», όποτε τρώει μη φαγώσιμα πράγματα. Επίσης, μπορούμε να μάθουμε στο σκυλάκι να υπακούει στην εντολή «άφησε το», για να αφήνει αυτό που έχει πιάσει.

Επίσης, μπορούμε να αφιερώνουμε μερικά λεπτά στην εκμάθηση των βασικών εντολών «κάθισε» και «ξάπλωσε», επιβραβεύοντας το πάντα με μια λιχουδιά. Μόλις τελειώσουμε την μίνι εκπαίδευση, το σκυλάκι δεν θα έχει όρεξη να φάει κάτι άσχετο, πέραν της λιχουδιάς.

·       Αφού έχουμε διορθώσει την ανάρμοστη συμπεριφορά του σκύλου, αποσπούμε τη προσοχή του με ένα παιχνίδι ή την αγαπημένη του λιχουδιά.

 Αν το σκυλάκι έχει ήδη φάει κάτι που δεν πρέπει, λαμβάνουμε υπόψη τα εξής βήματα:

·       Δεν μαλώνουμε το κατοικίδιο και κάνουμε υπομονή, καθώς τα περισσότερα ακατάλληλα πράγματα περνάνε φυσιολογικά μέσα από το πεπτικό σύστημα και αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσα από 24 με 72 ώρες.

·       Οφείλουμε να γνωρίζουμε πως να διαχειριστούμε άγνωστα αντικείμενα ή ουσίες/υλικά που καταπίνει το σκυλί, επειδή μερικά είναι επικίνδυνα για την υγεία του. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε αυτό το περιστατικό, επικοινωνούμε άμεσα με τον κτηνίατρο.

Ανάλογα με τη περίπτωση και τη κρίση του γιατρού, μπορεί να χρειαστεί να πάμε για εξετάσεις, να προξενήσουμε εμετό ή να περιμένουμε να αποβληθεί από τον οργανισμό φυσικά.

Καλό είναι να εξετάσουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου, για να επιβεβαιώσουμε ότι απορρίφθηκε ή όχι από τον οργανισμό του. Μπορούμε να ταΐσουμε το σκυλάκι μετά τη κατάποση του αντικειμένου, γιατί με αυτόν τον τρόπο αμβλύνεται και αποβάλλεται ευκολότερα.

 Συμπερασματικά, η συνήθεια μασουλήματος και κατάποσης αντικειμένων του περιβάλλοντος είναι μια συχνή συνήθεια των κουταβιών. Πολλά από τα κουτάβια ξεπερνούν αυτή τη συνήθεια, καθώς μεγαλώνουν, ενώ άλλα αποκτούν μια εμμονή με αυτό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναχαιτίσουμε αυτή τη συνήθεια αμέσως με εκπαίδευση και με τις συμβουλές του γιατρού & του εκπαιδευτή.

Προβλήθηκε 1177 φορές
Ο καιρός την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. - Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. - Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.