Πάρκινσον. Θεραπεύεται;

Υγεία 29 Αυγούστου 2024

Η νόσος Πάρκινσον (Parkinson) είναι η πλέον συχνή εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος, μετά την άνοια Alzheimer και πρόκειται για νόσο που επηρεάζει την κίνηση

Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, φαίνεται ωστόσο ότι συνδέονται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και η πλέον συχνή μορφή του συνδρόμου είναι η ιδιοπαθής.

Τα κύρια συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο, περιλαμβάνουν αλλαγές στη μυική δύναμη και την κίνηση, όπως δυσκαμψία, βραδυκινησία (βραδύτητα και δυσκολία στην έναρξη της κίνησης) και τρεμούλα (αρχίζει μονόπλευρα σε κάποιο άνω άκρο και προοδευτικά επεκτείνεται σε όλα τα μέλη), ενώ σε προχωρημένο στάδιο, ενδέχεται να εκδηλωθούν άνοια και ψυχικές διαταραχές.

Τα στάδια εξέλιξης της νόσου περιλαμβάνουν ήπια έως σοβαρή αναπηρία, με επιπλέον συμπτώματα όπως είναι οι διαταραχές ύπνου και η κατάθλιψη.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στον περιορισμό των συμπτωμάτων με χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλές δόσεις και σταδιακή αύξησή τους, όταν τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα και οι αρχικές δόσεις δεν επαρκούν.

Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή και μη ανταπόκρισής του στη χορήγηση φαρμάκων, το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγησή του από νευρολόγο και νευροχειρουργό, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του για υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση.

Τα είδη των χειρουργικών τεχνικών είναι δύο. Η “θερμική μικροτομή” και η “ηλεκτρική διέγερση” βαθέων πυρήνων του εγκεφάλου.

Στους ασθενείς που επιλέγονται με σωστά κριτήρια, οι χειρουργικές επεμβάσεις βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα και, κατά συνέπεια, την ποιότητα ζωής.

Επιλέξτε τον κατάλληλο νευροχειρουργό!


Ο νευροχειρουργός και Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιατρικό Κέντρο στην Αθήνα (Μαρούσι), Δρ. Δαμιανός Ε. Σακάς, με μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης, καθώς και στη Λειτουργική Νευροχειρουργική, είναι στη διάθεσή σας.

Επισκεφθείτε το dsakas.gr, ενημερωθείτε για τη Νόσο του Πάρκινσον και ξεκινήστε τη θεραπεία που θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας!

Προβλήθηκε 1861 φορές