Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι τιμήθηκε με το φετινό Νομπέλ Ειρήνης για τον αγώνα που έδωσε προκειμένου να έχει το δικαίωμα η ίδια και τα υπόλοιπα κορίτσια στη χώρα της να πηγαίνουν στο σχολείο.
Η 17χρονη κοπέλα δέχθηκε πυρά από τους Ταλιμπάν και κατάφερε να γλιτώσει.
Φέτος μοιράζεται το βραβείο με τον Ινδό Κάιλας Σατιάρτι «για τη μάχη που δίνουν ενάντια στην καταπίεση παιδιών και νέων καθώς και για το ότι υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση» όπως ανέφερε στο σκεπτικό της η επιτροπή απονομής των βραβείων.
Ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι είναι ακτιβιστής των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ινδία. Εγκατέλειψε την καριέρα του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός πριν από τρεις δεκαετίες για να δημιουργήσει το κίνημα "Σώστε την παιδική ηλικία". Σήμερα η ΜΚΟ που ίδρυσε ηγείται της προσπάθειας για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και της εμπορίας παιδιών στην Ινδία. Ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων, "στην παράδοση του Γκάντι", όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ.
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γίνεται -στα 17 της χρόνια- το νεαρότερο άτομο που βραβεύεται, στα 114 χρόνια του θεσμού. Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας από τους Ταλιμπάν.
"Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης", δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ. Ισχυρός είναι ο συμβολισμός της φετινής απονομής καθώς το βραβείο Ειρήνης δόθηκε σε μια Πακιστανή (μουσουλμάνα) και έναν Ινδό (ινδουϊστή) που μάχονται για τον ίδιο σκοπό, κατά του εξτρεμισμού και υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο ύψους 1,1 εκατ.δολαρίων και η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου. Φέτος η επιτροπή είχε να επιλέξει μεταξύ 278 υποψηφιοτήτων, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στο παρελθόν.
από: http://www.periodista.gr/