Με ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ ζητά την άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Δάφνης – Υμηττού, όπου σημειώνονται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό και προβλήματα στις υποδομές των Κέντρων Υγείας.
Τις ερωτήσεις κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου, Αφροδίτη Κτενά, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Τσοκάνης:
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Για την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης με μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και την αναβάθμιση του
Στο Δήμο Ηλιούπολης κατοικούν πάνω από 70.000 κάτοικοι και λειτουργεί μόλις ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο καλείται να καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού και χωρίς 24ωρη λειτουργία.
Οι διαχρονικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει το Κέντρο Υγείας να υπολειτουργεί αφού το 2008 αριθμούσε 108 γιατρούς, και σήμερα υπηρετούν μόλις 24. Είναι χαρακτηριστικό ότι απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών καθώς δεν υπάρχει ρευματολόγος, δερματολόγος, γυναικολόγος, χειρουργός, ενώ μόλις τον Φεβρουάριο μετά από σχεδόν δύο χρόνια ήρθε ακτινολόγος.
Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος του υπόλοιπου προσωπικού -απαραίτητο για τις κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου, όπως το νοσηλευτικό- βρίσκεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επιπλέον τμήματα του, όπως το ακτινολογικό, λειτουργούν με εξοπλισμό πεπερασμένης τεχνολογίας, δυσχεραίνοντας ακόμα παραπάνω το έργο των ιατρών και υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι της περιοχής, διαρκώς να ακριβοπληρώνουν στο ιδιωτικό τομέα τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται να έχουν, ενώ το λιγοστό προσωπικό του Κέντρου οδηγείται στην εξουθένωση, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα εδώ και χρόνια έχει επαναφέρει το ζήτημα της υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας στην Ηλιούπολη, τόσο με ερώτηση στη Βουλή (αρ.πρωτ 5047/1232021), όσο και με κατάθεση Αναφοράς του υπομνήματος ιατρών του Κέντρου Υγείας (αρ. πρωτ. 280/3112022), χωρίς να έχουν ποτέ απαντηθεί.
Η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, που βλέπει ως κόστος της υγεία του λαού, που εμπορευματοποιεί ακόμα παραπάνω την υγεία και επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγαθηρίων της ιδιωτικής υγείας, διαιωνίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει άμεσα:
— Για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για να τεθεί σε 24ωρη λειτουργία.
— Για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό του Κέντρου Υγείας Δάφνης
Το Κέντρο Υγείας Δάφνης, που καλύπτει τρεις Δήμους (Άγιος Δημήτριος, Άλιμος και Δάφνη-Υμηττό) με 148.469 πληθυσμό, λειτουργεί με την φιλότιμη προσπάθεια των λίγων ιατρών και νοσηλευτών χωρίς να είναι δυνατόν να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού.
— Την πλήρη στελέχωση των ιατρείων με μόνιμους γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο/365 μέρες το χρόνο.
— Την εξασφάλιση κατάλληλου χώρου, και εξοπλισμού με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα καθώς και δημιουργία πλήρως στελεχωμένου σταθμού ΕΚΑΒ.
Από την επικρατούσα κατάσταση και στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εκ νέου θεμελίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας ουδεμία σχέση έχουν με την κάλυψη των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, αντιθέτως συντελούν προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και ενισχύονται οι υπηρεσίες υγείας ως πανάκριβο εμπόρευμα.
Αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, οι δημόσιες δομές υγείας της περιοχής διαρκώς αποψιλώνονται και υποβαθμίζονται προς όφελος τελικά των ιδιωτικών φορέων και πολυκλινικών που ολοένα και πληθαίνουν στην ευρύτερη περιοχή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Δάφνης που εξυπηρετεί κατοίκους των τριών πολυπληθών δήμων, Αγ. Δημητρίου, Δάφνης- Υμηττού και Αλίμου, όσον αφορά την ουσιαστική στελέχωση του με μόνιμο ιατρικό, βοηθητικό προσωπικό, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία.
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μέτρα για τη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης
Στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης με πληθυσμό 50.000 κατοίκων δεν λειτουργεί Κέντρο Υγείας παρά μόνο ένα Τοπικό Ιατρείο που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Γλυφάδας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη σε μεγάλο βαθμό η κάλυψη των αναγκών σε πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής.
Μάλιστα ακόμα και αυτό το Τοπικό Ιατρείο είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, στεγάζεται σε ένα παμπάλαιο κτίριο, που δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές, και οι ώρες λειτουργίας του είναι περιορισμένες. Ταυτόχρονα, διοικητικό προσωπικό δεν υπάρχει, ούτε και γραμματειακή υποστήριξη και οι απαραίτητες εργασίες καλύπτονται από το νοσηλευτικό προσωπικό.
Πιο συγκεκριμένα στο Τοπικό Ιατρείο Αργυρούπολης δεν υπάρχει παθολόγος, βασική ειδικότητα που απαιτείται για να αντιμετωπίζονται καθημερινά περιστατικά, ενώ κάποιες ειδικότητες υπάρχουν μόνο κάποιες ημέρες την εβδομάδα, όπως ο Γενικός γιατρός που είναι μόνο την Δευτέρα και την Τρίτη, ο καρδιολόγος μόνο Τετάρτη και ο φυσίατρος μόνο την Πέμπτη.
Οι ειδικότητες του δερματολόγου, ορθοπεδικού, νευρολόγου, οφθαλμίατρου, οδοντίατρου, παιδιάτρου, γυναικολόγου, ψυχίατρου, πνευμονολόγου, ΩΡΛ είναι ανεπαρκείς σε αριθμό, όπου εκτός των καθημερινών αναγκών των ασθενών καλύπτουν και άλλες δράσεις, όπως π.χ. επισκέψεις σε σχολεία ή σε Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι κάτοικοι να μην έχουν τη δυνατότητα έγκαιρης επίσκεψης σε γιατρό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και πολλοί να υποχρεώνονται να καταφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς, και να ξαναπληρώνουν για υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους παρέχονται δωρεάν.
Οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους διεκδικούν να στελεχωθεί άμεσα η ΤΟ.ΜΥ της περιοχής με όλο το απαραίτητο επιστημονικό και άλλο προσωπικό, να προσληφθούν όλες οι ειδικότητες που απαιτούνται.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
— Να στελεχωθεί το Τοπικό Ιατρείο Αργυρούπολης με όλο το απαραίτητο υγειονομικό μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και όλων των κλάδων.
— Να εξοπλιστεί το Τοπικό Ιατρείο Αργυρούπολης με όλο το απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.
— Να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμένο με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, που να λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.