Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνει μια σειρά από μέτρα στους ενεργειακούς καταναλωτές εν όψει του «καύσωνα Κλέων».
Σε ακραίες συνθήκες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, η συμμετοχή των καταναλωτών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη μείωση της καταπόνησης του συστήματος και την εξασφάλιση της ευστάθειάς του σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας.
Τι κάνουμε:
· Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
· Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
Το κλιματιστικό έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άνεσης για το χώρο χειμώνα καλοκαίρι. Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια όρια έτσι, ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι μεγάλες διαφορές μπορεί να είναι πρόβλημα για τον οργανισμό. Οι θερμοκρασίες αυτές θα πρέπει να είναι 25-28°C για τη λειτουργία της ψύξης, ενώ στον καύσωνα μπορούμε να το ρυθμίσουμε και λίγο πιο ψηλά.
Για ακόμα πιο δροσερή ατμόσφαιρα στο σπίτι, μπορείς να καλύψεις τα παράθυρα με ειδικές μεμβράνες ηλιοπροστασίας ή ανακλαστικά που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι σου.
Εάν υπάρχουν μπαλκόνια και βεράντες που βλέπουν ανατολικά και δυτικά, τότε οι τέντες θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι.
· Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.
Τι αποφεύγουμε:
· Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
· Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
· Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).
Η εφαρμογή των παραπάνω, καταλήγει η ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια όλων των πολιτών.