Καισαριανή: Αλλάζει όψη με μεγάλη ανάπλαση - Στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στα πέριξ 23 Φεβρουαρίου 2022

Ένα έργο μεγάλης ανάπλασης, που θα αλλάξει την εικόνα όλης της πόλης, βάζει μπροστά ο δήμος Καισαριανής, θέλοντας έτσι να τιμήσει και τον προσφυγικό χαρακτήρα της περιοχής, καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίκεντρο της ανάπλασης είναι η κεντρική πλατεία (Παναγιώτη Μακρή) και η απέναντι πλατεία του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις οποίες θα γίνει αρχιτεκτονική ενοποίηση, ενώ στη συνέχεια η εργασία της ανάπλασης θα φτάσει μέχρι το Σκοπευτήριο, ώστε να γίνει σύνδεση των δύο εμβληματικών σημείων.

Τη μελέτη εκπόνησε ο ομότιμος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μωραΐτης, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. «Ο δημόσιος χώρος της πόλης είναι ο κατεξοχήν πολιτιστικός και πολιτικός χώρος, ειδικά σε περιοχές όπως η Καισαριανή, η οποία είναι ένας εμβληματικός τόπος και πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί ως τέτοιος» τόνισε μεταξύ άλλων κατά την παρουσίαση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εμπνευστής αυτού του έργου που θα αλλάξει τη μορφή όλης της πόλης, είναι ο δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος. «Οραματιστήκαμε αυτό το έργο πάνω στην ισχυρή ταυτότητα της πόλης, που είναι από τη μια μεριά, η προσφυγική καταγωγή και από την άλλη, η Εθνική Αντίσταση. Η ανάπλαση αυτή συμπίπτει χρονικά με την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εντάσσεται στη δέσμη ενεργειών του δήμου για να τιμήσουμε την επέτειο», αναφέρει ο κ. Βοσκόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Η μικρασιατική καταγωγή μας είναι ο ένας σημαντικός άξονας της ταυτότητας της πόλης μας. Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας λοιπόν είναι η αναγωγή στην καταγωγή μας και η ένωσή της μέσω ενός δαπέδου με την απέναντι πλατεία της εκκλησίας αποκτά και συμβολική σημασία. Ο άλλος άξονας της ταυτότητάς της πόλης είναι ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου και η συνέχιση της ανάπλασης μέχρι εκεί, είναι η αναγωγή στα χρόνια της Κατοχής και στην Εθνική Αντίσταση. Αυτά τα δύο συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης μας».

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ανάπλασης

Το έργο της ανάπλασης στοχεύει και στην αναβάθμιση της πόλης, ενώ αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά και στην τόνωση της τοπικής αγοράς και οικονομίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα βασικά χαρακτηριστικά της ανάπλασης είναι:

  • Πεζοδρομούνται οι δρόμοι κάθετα και οριζόντια της κεντρικής πλατείας, καθώς και η λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως ακριβώς στο σημείο εκείνο, με στόχο αφενός την ενοποίηση των χώρων και αφετέρου τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων.
  • Με ειδικό δάπεδο επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως ενοποιούνται αρχιτεκτονικά οι δύο κεντρικές πλατείες.
  • Απομακρύνονται τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των κτιρίων της κεντρικής πλατείας με στόχο την ανάδειξή τους, καθώς τα κτίρια αυτά είναι διατηρητέα και έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία.
  • Στο δάπεδο της πλατείας Παναγιώτη Μακρή θα εμφανίζεται σχέδιο με τα παράλια της Μικράς Ασίας και στο δάπεδο της πλατείας Κοιμήσεως της Θεοτόκου σχέδιο με τα παράλια της Προποντίδας. Ο φωτισμός του εδάφους θα είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να σηματοδοτεί τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης των μικρασιατών προσφύγων (Άσσος, Πέργαμος, Αϊβαλί, Ν. Φωκαία, Σμύρνη, Πριήνη, Μίλητος).
  • Στα σημεία φωτισμού θα υπάρχει μεταλλική πλακέτα που θα φέρει ένα QR code, μέσω του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει στο κινητό ή στο τάμπλετ πληροφορίες για την πόλη, να μάθει την ιστορία σχετικά με αυτή, ν’ ακούσει μουσική από την κάθε περιοχή και να δει φωτογραφίες.
  • Το μνημείο της Εθνική Αντίστασης θα μεταφερθεί στην πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε υπερυψωμένη θέση, με στόχο ν’ αναβαθμιστεί και ν’ αναδειχθεί με φόντο τον Ιερό Ναό.
  • Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα αποκτήσει περίβολο και ράμπα, που θα επιτρέπει την είσοδο σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση (αμαξίδια, παιδικά καρότσια, βοηθήματα κίνησης κ.α.).
  • Τα στέγαστρα των καταστημάτων, όπως και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα στεγάσουν τα περίπτερα, θα φέρουν ομοιογενή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Ο διάκοσμος των σχεδίων θα προέρχεται από μικρασιατικά κεντήματα.
  • Η φύτευση της πλατείας θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χλωρίδα των παραλίων της Μικράς Ασίας. Τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί από τους τόπους προέλευσης των μικρασιατών προσφύγων.

Η σύνδεση με το σκοπευτήριο

Το έργο στη συνέχεια προβλέπει πεζοδρόμηση των οδών Εθνάρχου Μακαρίου και Ούλωφ Πάλμε, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση της Πλατείας με το Σκοπευτήριο, δηλαδή η σύνδεση των δύο εμβληματικών σημείων της πόλης. Πέρα από την ουσιαστική αξία της ανάπλασης, η δημοτική Αρχή λέει πως αποκτά και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς θα δίνει την ιστορική συνέχεια μεταξύ της Μικρασιατικής Καταστροφής και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Καισαριανή, την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και τον αγώνα που έδωσαν στην Κατοχή μέσα από την Εθνική Αντίσταση, για την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές.

Ακόμη, η διπλή ανάπλαση Πλατείας και Σκοπευτηρίου συνδέεται και με την αναβάθμιση και των αθλητικών εγκαταστάσεων, ειδικά του Δημοτικού Σταδίου «Μιχάλης Κρητικόπουλος».

Από εκεί και πέρα, το όλο έργο σχετίζεται και με το πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής, καθώς και τον σχεδιασμό του «Kaisariani Trail» στο πλαίσιο των δώδεκα ευρωπαϊκών πιστοποιημένων μονοπατιών «Υμηττός Trail», που αναμένεται να εντάξει την Καισαριανή στον τουριστικό χάρτη.

www.newsbeast.gr

Προβλήθηκε 1039 φορές

Παγκράτι: Καθάριζε το πατάρι του και έπιασε χειροβομβίδα του Β. Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς να το καταλάβει

Το απίστευτο περιστατικό έγινε όταν ο άνδρας που μένει στο σπίτι στο Παγκράτι (νοικιαζόταν από τρίτους μέχρι πρόσφατα), είδε πως το πατάρι έχει πλημμυρίσει και ξεκίνησε να μεταφέρει τα πράγματα που είχε αποθηκεύσει εκεί.