Ντομάτα, λαχανικά και μπόλικα μυρωδικά σε μια σάλτσα που κλείνει μέσα της όλα τα αρώματα του καλοκαιριού. Τη φτιάχνουμε όταν οι ντομάτες είναι στα πιο ωραία τους και την απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.
Για μακαρονάδες (φυσικά), για μαρινάδες, για ντιπ λαχανικών, για άλειμμα σε μεζεδάκια και σάντουιτς με τυριά, για κοκτέιλ, για κοκκινιστά. Και πού δεν ταιριάζει μια πυκνή, μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας, που κλείνει μέσα της όλα τα αρώματα του καλοκαιριού.
Κάθε φορά που πετυχαίνουμε καλής ποιότητας, αρωματικές και σφιχτόσαρκες ντομάτες στη λαϊκή, καλό είναι να φτιάχνουμε μια γερή δόση σάλτσας, για να την απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.
Ο νεαρός Εβρίτης σεφ Θεοδόσης Ρόπουλος, που αυτό το διάστημα συλλέγει επαγγελματικές – γαστρονομικές εμπειρίες εργαζόμενος στο εστιατόριο Polly Restaurant στην Κοπεγχάγη, μας έδωσε τη συνταγή και συμβουλεύει να προσθέσουμε μία γερή δόση φρέσκων μυρωδικών της αρεσκείας μας μόλις βγάλουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, για να ολοκληρώσουμε το συναρπαστικό της άρωμα.
- 2 κιλά ώριμες, σφιχτόσαρκες ντομάτες, κατά προτίμηση πομοντόρια, τριμμένες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κιτρινόφλουδα, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 4 μέτρια καρότα, τριμμένα στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
- 4 πιπεριές Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένες
- 4 πιπεριές πράσινες ή 5 κέρατο, πολύ ψιλοκομμένες
- 4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 μεγάλο μάτσο βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 10 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή 1 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 1/2 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- Για τη σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε ρίχνοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλάτι ή τη ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μυρωδικό της αρεσκείας μας ή συνδυασμό τους που μας αρέσει και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε την καυτή σάλτσα σε επίσης καυτά, αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω, τα κλείνουμε αμέσως και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι ή στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.