Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024: ''Σάλτσα ντομάτας με λαχανικά, για όλο τον χειμώνα''

Άρτος και Θεάματα 04 Νοεμβρίου 2024

Ντομάτα, λαχανικά και μπόλικα μυρωδικά σε μια σάλτσα που κλείνει μέσα της όλα τα αρώματα του καλοκαιριού. Τη φτιάχνουμε όταν οι ντομάτες είναι στα πιο ωραία τους και την απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.

Θεοδόσης Ρόπουλος
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Food styling: Αλεξάνδρα Μήτσιου

Για μακαρονάδες (φυσικά), για μαρινάδες, για ντιπ λαχανικών, για άλειμμα σε μεζεδάκια και σάντουιτς με τυριά, για κοκτέιλ, για κοκκινιστά. Και πού δεν ταιριάζει μια πυκνή, μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας, που κλείνει μέσα της όλα τα αρώματα του καλοκαιριού.

Κάθε φορά που πετυχαίνουμε καλής ποιότητας, αρωματικές και σφιχτόσαρκες ντομάτες στη λαϊκή, καλό είναι να φτιάχνουμε μια γερή δόση σάλτσας, για να την απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.

Ο νεαρός Εβρίτης σεφ Θεοδόσης Ρόπουλος, που αυτό το διάστημα συλλέγει επαγγελματικές – γαστρονομικές εμπειρίες εργαζόμενος στο εστιατόριο Polly Restaurant στην Κοπεγχάγη, μας έδωσε τη συνταγή και συμβουλεύει να προσθέσουμε μία γερή δόση φρέσκων μυρωδικών της αρεσκείας μας μόλις βγάλουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, για να ολοκληρώσουμε το συναρπαστικό της άρωμα.

30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Βάρος: για περίπου 2,5 κιλά
  •  2 κιλά ώριμες, σφιχτόσαρκες ντομάτες, κατά προτίμηση πομοντόρια, τριμμένες
  •  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κιτρινόφλουδα, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  •  2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  •  4 μέτρια καρότα, τριμμένα στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  •  4 πιπεριές Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένες
  •  4 πιπεριές πράσινες ή 5 κέρατο, πολύ ψιλοκομμένες
  •  4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  2 κουτ. γλυκού αλάτι
Προαιρετικά
  •  1 μεγάλο μάτσο βασιλικός, ψιλοκομμένος
  •  10 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή 1 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  •  1/2 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
  1. Για τη σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε ρίχνοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλάτι ή τη ζάχαρη.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μυρωδικό της αρεσκείας μας ή συνδυασμό τους που μας αρέσει και ανακατεύουμε καλά.
  4. Μοιράζουμε την καυτή σάλτσα σε επίσης καυτά, αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω, τα κλείνουμε αμέσως και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  5. Τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι ή στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 90 φορές

Ο Ματ Ντίλον βραβεύτηκε με τον ''Χρυσό Αλέξανδρο'' στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το βραβείο στον Ματ Ντίλον έδωσε η Θέμις Μπαζάκα, την οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, χαρακτήρισε σπουδαία ηθοποιό και την πλέον κινηματογραφική Ελληνίδα ηθοποιό των ημερών μας.

Πέθανε ο σπουδαίος στιχουργός Ισαάκ Σούσης

Ο Ισαάκ Σούσης είχε υπογράψει πολλά από τα τραγούδια στον δίσκο «Παυσίλυπο» που κυκλοφόρησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το 1996. Είχε γράψει τους στίχους στα τραγούδια: «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Νότος», «Παλιός Στρατιώτης», «Έλα ψυχούλα μου», «Τερατάκια τσέπης», «Έτσι κι αλλιώς», «Εφάπαξ» κ.α.

Πέθανε ο μουσικός παραγωγός Quincy Jones

Ο Quincy Jones (Quincy Delight Jones Jr.), όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ήταν Αμερικανός μουσικός παραγωγός, τραγουδοποιός, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Jones, Άρνολντ Ρόμπινσον, επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο σπίτι του την Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Πέθανε ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης

Υπήρξε στυλοβάτης της σύγχρονης λαογραφικής έρευνας για τον πολιτισμό και τα έθιμα της Κρήτης ενώ για 25 χρόνια ενημέρωνε καθημερινά για την επικαιρότητα από το ραδιόφωνο τους κρητικούς