Η προσθήκη πλιγουριού, μέσα στο μείγμα του κιμά για κιοφτέδες δίνει σώμα και συμπαγή υφή και κάνει πιο χορταστικό τον κεφτέ.
Όπως σε όλη την Ανατολή, ο κιμάς, δηλαδή το ψιλοτεμαχισμένο κρέας, ήταν ένα συνηθισμένο υλικό σε καθημερινά και επίσημα ή γιορτινά πιάτα, πολύ συχνά σε μορφή κιοφτέ και μάλιστα μεγάλου μεγέθους.
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από λάπα
- 300 γρ. πλιγούρι
- 2 πατάτες, καθαρισμένες και βρασμένες
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλεύρι, για το αλεύρωμα
- μπόλικο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- Για να φτιάξουμε κιοφτέδες με πλιγούρι και πατάτες, αρχικά βράζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το πλιγούρι σε 600-700 ml νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 12-15 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να μαλακώσει, να φουσκώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
- Το στραγγίζουμε, το στύβουμε με τα χέρια μας και το αφήνουμε να κρυώσει και να μισοστεγνώσει.
- Λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι ή με το πρες πουρέ μέσα σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι, τον κιμά, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το μετρημένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει και να πλάθεται.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να φτάσει περίπου 2 εκ. από τον πάτο.
- Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 12-14 μεγάλους κεφτέδες σε σχετικά μακρουλό σχήμα, σαν μεγάλα σουτζουκάκια.
- Τους αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια.
- Έπειτα, τους τηγανίζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι, για 7-8 λεπτά την κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Στραγγίζουμε, τους κιοφτέδες με πλιγούρι και πατάτες, σε χαρτί κουζίνας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.