Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024: ''Κιοφτέδες ποντιακοί με πλιγούρι και πατάτες''

Άρτος και Θεάματα 21 Οκτωβρίου 2024

Η προσθήκη πλιγουριού, μέσα στο μείγμα του κιμά για κιοφτέδες δίνει σώμα και συμπαγή υφή και κάνει πιο χορταστικό τον κεφτέ.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020.

Την επιμελήθηκε η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου.
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Όπως σε όλη την Ανατολή, ο κιμάς, δηλαδή το ψιλοτεμαχισμένο κρέας, ήταν ένα συνηθισμένο υλικό σε καθημερινά και επίσημα ή γιορτινά πιάτα, πολύ συχνά σε μορφή κιοφτέ και μάλιστα μεγάλου μεγέθους.

40' προετοιμασία
25' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά - Τεμάχια: για 12-14 μεγάλους κεφτέδες
  •  500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από λάπα
  •  300 γρ. πλιγούρι
  •  2 πατάτες, καθαρισμένες και βρασμένες
  •  2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλεύρι, για το αλεύρωμα
  •  μπόλικο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κιοφτέδες με πλιγούρι και πατάτες, αρχικά βράζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το πλιγούρι σε 600-700 ml νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 12-15 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να μαλακώσει, να φουσκώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
  2. Το στραγγίζουμε, το στύβουμε με τα χέρια μας και το αφήνουμε να κρυώσει και να μισοστεγνώσει.
  3. Λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι ή με το πρες πουρέ μέσα σε μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τον κιμά, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το μετρημένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές.
  6. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει και να πλάθεται.
  7. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να φτάσει περίπου 2 εκ. από τον πάτο.
  8. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 12-14 μεγάλους κεφτέδες σε σχετικά μακρουλό σχήμα, σαν μεγάλα σουτζουκάκια.
  10. Τους αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια.
  11. Έπειτα, τους τηγανίζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι, για 7-8 λεπτά την κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  12. Στραγγίζουμε, τους κιοφτέδες με πλιγούρι και πατάτες, σε χαρτί κουζίνας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 209 φορές