Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025: ''Κοτόπουλο κατσιατόρε''

Άρτος και Θεάματα 20 Ιανουαρίου 2025

Ακριβώς όπως ο γαλλικός όρος chasseur, cacciatore σημαίνει «του κυνηγού». Το πιάτο προέρχεται από την κεντρική Ιταλία. Αυτή η συνταγή με ντομάτες είναι ίσως η πιο διαδεδομένη.

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Τina Webb

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 - 10 κομμάτια, με ή χωρίς το δέρμα, αλατοπιπερωμένα
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  2 πιπεριές κέρατα+2 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια, σε λεπτές λωρίδες
  •  1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες, μαζί με τα υγρά τους (ή 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, κομμένα κονκασέ)
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  •  2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •  200 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  200 ml ζεστός ζωμός κότας
  •  1 αστεροειδής γλυκάνισος
  •  1 κουτ. σούπας φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
  •  1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσουν
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για το κοτόπουλο κατσιατόρε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μέτρια φωτιά (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε όλα μαζί), για περίπου 6 - 7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
  2. Πετάμε το λίπος από την κατσαρόλα, αν έχουν βγάλει πολύ, και στο άλλο μισό ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και όλες τις πιπεριές για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε το ζωμό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Μόλις το φαγητό κοχλάσει έντονα, βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  4. Τα κομμάτια του στήθους μπορεί να έχουν γίνει λίγα λεπτά νωρίτερα, οπότε τα ελέγχουμε. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ελέγχουμε τη σάλτσα· αν είναι αρκετά ρευστή, τη βράζουμε για 5 - 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το βασιλικό και ανακατεύουμε.
  5. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ψωμί.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 611 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.