Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024: ''Κολοκύθα γιαχνί με φέτα''

Άρτος και Θεάματα 01 Νοεμβρίου 2024

Πώς και τι περιμέναμε την εποχή της κολοκύθας, για να την απολαύσουμε γεμιστή, σε σούπες και σε απίθανα γιαχνί, όπως αυτό με τα τρυφερά καρότα, τον μυρωδάτο κόλιανδρο και τη φέτα.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  600 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε κύβους 3 εκ.
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  3-4 μέτρια καρότα, σε μέτριες φέτες
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  200 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
  •  1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κολοκύθα γιαχνί με φέτα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  2. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τον κόλιανδρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για περίπου άλλα 1-2 λεπτά.
  3. Βάζουμε την κολοκύθα και το καρότο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν.
  4. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε σχεδόν να καλύψει τα υλικά, ανακατεύουμε απαλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 -25 λεπτά, έως ότου μαλακώσει η κολοκύθα.
  6. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, σκορπίζουμε τη φέτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να λιώσει ελαφρώς η φέτα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε την κολοκύθα γιαχνί με φέτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 498 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.