Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024: ''Κιλτιρίτσια (ποντιακά γιουβαρλάκια με πλιγούρι)''

Άρτος και Θεάματα 15 Νοεμβρίου 2024

Ποντιακό, σχεδόν ξεχασμένο, φαγητό, που όμως ξεχωρίζει τόσο για την απλότητα στην παρασκευή του όσο και για τη διακριτή γεύση των υλικών του.

Στέλλα Σπανού
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από ελιά
  •  1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι
  •  4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα, μαζί με τα υγρά τους
  •  1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  6 ώριμες μεγάλες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
  •  1 κουτ. γλυκού (κοφτό) πάπρικα γλυκιά
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τα κιλτιρίτσια (ποντιακά γιουβαρλάκια με πλιγούρι), ξεκινάμε και σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με το πλιγούρι, 2 από τα 4 κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το μισό λάδι και αλατοπίπερο.
  2. Τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια, όπως τα γιουβαρλάκια, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο κρεμμύδι, το υπόλοιπο λάδι, αλατοπίπερο, την πάπρικα και περίπου 200 ml νερό, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  4. Ρίχνουμε προσεκτικά τα κιλτιρίτσια στη σάλτσα, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1069 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.