Ποντιακό, σχεδόν ξεχασμένο, φαγητό, που όμως ξεχωρίζει τόσο για την απλότητα στην παρασκευή του όσο και για τη διακριτή γεύση των υλικών του.
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από ελιά
- 1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι
- 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα, μαζί με τα υγρά τους
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 6 ώριμες μεγάλες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
- 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) πάπρικα γλυκιά
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα κιλτιρίτσια (ποντιακά γιουβαρλάκια με πλιγούρι), ξεκινάμε και σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με το πλιγούρι, 2 από τα 4 κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το μισό λάδι και αλατοπίπερο.
- Τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια, όπως τα γιουβαρλάκια, και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο κρεμμύδι, το υπόλοιπο λάδι, αλατοπίπερο, την πάπρικα και περίπου 200 ml νερό, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε προσεκτικά τα κιλτιρίτσια στη σάλτσα, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.