Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.
- 1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε μεγάλους κύβους 5-6 εκ. (χωρίς κόκαλο)
- 40 κόκκοι κόλιανδρου, χοντροσπασμένοι
- 250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κιλό μικροσκοπικές πατατούλες με τη φλούδα, καλά πλυμένες
- 250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 30 κόκκοι κόλιανδρου, χοντροσπασμένοι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι
- Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το χοιρινό σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά.
- Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε πρώτα τους σπόρους κόλιανδρου για να σκορπίσουν το άρωμά τους και στη συνέχεια το κρασί, το κύμινο και αλάτι.
- Γυρίζουμε μερικές φορές το κρέας μέσα στο τηγάνι για να βραχεί καλά από τη «σάλτσα» και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, ώσπου να μαλακώσει το κρέας, να εξατμιστεί το κρασί και να μείνει λίγη, καλά δεμένη σάλτσα.
- Παράλληλα, σπάμε τις πατάτες μία μία με μια πέτρα ή έναν μπάτη, ώστε να κάνουν μία δύο σχισμές, και τις αλατίζουμε καλά.
- Ρίχνουμε τόσο λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10-15 λεπτά.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Ζεσταίνουμε καλά μια φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Βγάζουμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε στη ζεστή κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και «ψήνουμε» για περίπου 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το κρασί, σκεπάζουμε με καπάκι και «αντινάσσουμε» τις πατάτες (κουνάμε έντονα την κατσαρόλα για να ανακατευτούν) για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα.
- Σερβίρουμε το χοιρινό με τις αντιναχτές πατάτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.