Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025: ''Σούπα κοκκινιστή µε δύο είδη τραχανά, καυκαλήθρες και φέτα''

Άρτος και Θεάματα 14 Ιανουαρίου 2025

Ζεστός και παρηγορητικός ο τραχανάς –εδώ βάζουμε και ξινό και γλυκό– γίνεται με τη προσθήκη φέτας και χορταρικών ένα γρήγορο και απολαυστικό βραδινό.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Τina Webb

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς ξινός αλευρένιος + 1/2 φλιτζ. τσαγιού γλυκός σταρένιος
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  200 γρ. ολόκληρα ντοµατάκια κονσέρβας, ψιλοκοµµένα
  •  2 ξερά κρεµµύδια, σε ψιλά καρέ
  •  1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριµµένη
  •  1 µατσάκι καυκαλήθρες (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκοµµένες
  •  1 σκελίδα σκόρδου, λιωµένη
  •  1.300 ml ζωµός κότας  ή νερό
  •  250 γρ. φέτα της αρεσκείας μας
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την σούπα κοκκινιστή µε δύο είδη τραχανά, καυκαλήθρες και φέτα σε µια µέτρια κατσαρόλα και σε χαµηλή προς µέτρια φωτιά σοτάρουµε στο λάδι τα κρεµµύδια για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
  2. Αλατοπιπερώνουµε, προσθέτουµε τις καυκαλήθρες και το σκόρδο και σοτάρουµε για 2 - 3 λεπτά ακόµη.
  3. Προσθέτουµε τον γλυκό τραχανά, ανακατεύουµε και ρίχνουµε την ντοµάτα και το ζωµό ή το νερό.
  4. Οταν πάρει βράση, ανακατεύουµε, αλατίζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά.
  5. Ρίχνουµε και τον ξινό τραχανά και µαγειρεύουµε για άλλα 10 λεπτά ή µέχρι να μαλακώσουν και τα δύο είδη τραχανά και να χυλώσει η σούπα.
  6. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό.
  7. Παίρνουµε µία κουτάλα σούπα και τη ρίχνουµε στο µούλτι, χτυπάµε και ξαναρίχνουµε το µείγµα στην κατσαρόλα.
  8. Ανακατεύουµε, αποσύρουµε, προσθέτουµε τη φέτα, τη ρίγανη, αφήνουµε το φαγητό για 1 - 2 λεπτά να «ξεκουραστεί» και σερβίρουµε µε ζεστό ψωµί, πράσινη σαλάτα και λίγο σαλάµι Λευκάδας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 82.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 391 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.