Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024: ''Κοπανάκια κοκκινιστά με πένες''

Άρτος και Θεάματα 13 Νοεμβρίου 2024

Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα κοκκινιστά μπουτάκια και το ζυμαρικό που τα συνοδεύει.

Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Τina Webb

20' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  12 κοπανάκια κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα (το κάτω μέρος από το μπούτι κοτόπουλου. Τα βρίσκουμε σε δισκάκια στα κρεοπωλεία των σούπερ μάρκετ, αλλά τα ζητάμε και από όλα τα κρεοπωλεία)
  •  2 κουτ. σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  •  2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  •  2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι, χωρίς τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  •  250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, με το χυμό τους, πολτοποιημένα στο μούλτι
  •  150 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού
  •  1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, κοπανισμένο
  •  500 γρ. πένες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας (όπως ριγκατόνι κ.ά.)
  •  τα φύλλα από 4 - 5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τα κοπανάκια κοκκινιστά με πένες ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κοπανάκια, τα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν παντού από το αλεύρι.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κοπανάκια για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και στην ίδια κατσαρόλα απλώνουμε τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Βάζουμε τα κοπανάκια πάνω από τα λαχανικά, το ένα δίπλα στο άλλο, στριμωχτά.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματάκια, το κρασί, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και αλατοπίπερο.
  6. Περιχύνουμε με το μείγμα τα κοπανάκια και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κοπανάκια πολύ καλά και να μελώσει η σάλτσα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκορπίζουμε το μαϊντανό.
  9. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα.
  10. Βάζουμε από πάνω τα κοπανάκια και τη σάλτσα με τα λαχανικά και σερβίρουμε.
  11. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 725 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.